Nie sądziłem, że temat wyląduje na SG, tak to zrobiłbym aktualizację wcześniej 😀 nie udało się (jeszcze) zejść poniżej 105%, ale po wnikliwej analizie wychodzi, że ważniejszą kwestią są inne rzeczy typu ubezpieczenie czy GAP. Trzeba do tematu podchodzić bardziej całościowo niż tylko sam niski % 😉
Oferty leasingowe z ubezpieczeniem od kwoty netto + 50% VAT (wkład 5%, wykup 1%, 47 rat)
ING - 105,05%
EFL - 105,11%
Sprawa wydawałaby się prosta, ING. Ale jak do raty doliczam GAP, to rata w ING wynosi 5617 z groszami, a w EFL... 5617 z groszami, czyli tyle samo 😄
Tak więc kwestia rozbija się obecnie o ubezpieczenie. Millenium wyskoczyło, że dadzą leasing 104.8%, ale jak zapytałem o ubezpieczenie, to tylko wyliczenie GAP dostałem: 148,46 zł (50 000 zł) 159,79 zł (100 000 zł) 170,31 zł (150 000 zł). Nie wiem nawet jak to interpretować. Płacę 148 zł, a zwrócą max. 50 000 zł? W tygodniu może już info o ubezpieczeniu dostanę.
PZU mogłoby zejść z %, ale po złożeniu wniosku o poręczenie z dodatkiem małym drukiem w oświadczeniach:
Chciałem tylko sprawdzić oferty, a tu już od razu opłaty. Może i finalnie by mi się to opłacało, ale nie chciało mi się tego sprawdzać. Podobne oświadczenie o weryfikacji w ERP i CRZ jest w Millenium, ale tam już nie ma ani słowa o opłatach. Widać więc, że się da bezkosztowo 🙂
Jako że to mój pierwszy leasing, ale też i pierwsze AC, to jak dopytywałem o ceny ubezpieczenia bezpośrednio, to PZU policzyło mnie na
17 004 zł. Tak więc zostanę przy OC/AC/NNW, jakie zaoferuje leasingodawca 😛
EFL - PZU - 7500 zł z możliwą opcją zejścia z ceny
ING - warta - 7194 zł
Jestem na etapie zbierania finalnej dokumentacji wymaganej do leasingu, więc może na koniec jeszcze coś się zmieni.