Letni, gorący problem - szklany dach?!

Przemmo

Posiadacz elektryka
U mnie dzisiaj ok. 13.30 w aucie było 70 stopni, niestety zapomniałem o tych 12 godz. (to moim zdaniem durny limit, powinno się móc ustawić swój). Chciałem właśnie przestawić auto w cień, jak odruchowo wsiadłem tak szybko wyskoczyłem, fotel był jak patelnia 😱 Włączyłem klimę, do 25 stopni schłodziła w 8 minut. Świetnie to działa.

Gadałem dzisiaj z bratem, właśnie wrócił z rodzinką z Chorwacji, u nich w S-Macie takie schłodzenie auta to co najmniej 20 minut jazdy...

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Dawno dawno temu jechałem jako pasazer bodaj C4 z taką mooocno wydłużoną przednią szybą i pamiętam że gość co chwilę zasuwał i odsuwał żaluzje która tą szybę zasłaniała - słońce waliło i głównie oślepiało. Tak więc na szklany dach nawet nie spoglądam. Ale jestem już starszym człowiekiem :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

blazej

Pionier e-mobilności
Akurat w Tesli M3 ten problem nie występuje, a wręcz przeciwnie - bardzo wysoka osoba może mieć poczucie, że linia łączenia dachu z szybą przednią jest tylko nieznacznie poniżej linii wzroku. To oczywiście złudzenie, ale oślepianie nie będzie tutaj większym problemem niż w jakimkolwiek innym aucie, a wręcz może być lepiej. Tylko grzeje w nogi, może trochę też w ręce na kierownicy. Natomiast nawet przy 33 stopniach obracałem twarz i patrzyłem przez szklany dach na słońce bez uczucia, że mi coś w japę mocno grzeje. Jak już pisałem wcześniej - dla mnie problem rozwiązuje świetna, choć trochę głośna klimatyzacja.

Do użytkowników, czy możecie podzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi warunków we wnętrzu jakie panują podczas upałów? Czy duża szklana powierzchnia dachu ma duży wpływ na odczucie gorąca? Czy stosujecie jakieś osłony? Jaki jest "klimat" podczas silnego nagrzewania samochodu w upały? Proszę o szczere wypowiedzi bez elonowych bajek, najlepiej gdyby podać pomiary temperaturowe.
ja jestem zwolennikiem panoramicznych dachów nawet kosztem większego nagrzewania

qb4hkm

Pionier e-mobilności
czyli nie odczuwacz nadmiernego promieniowania? pytam bo wiadomo każdy inaczej odczuwa upał.
Nie, bardziej grzeje w plecy ale też nie ma dramatu, preferowałem półskóry w poprzednim aucie. Co mi się rzuciło już na jazdach testowych, wiozłem z tyłu 2 jazgoczących 7 latków, szklany dach powoduje że tego typu hałas wewnątrz kabiny bardziej się niesie ;-).

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Grzeje jak diabli. Kupilem oslonke na przednia czesc TM3 i jest lepiej. Ale podczas jazdy to raczej nie przeszkadza. Oslonka poprawia i wolniej sie nagrzewa kabina.