Letni, gorący problem - szklany dach?!

spietrza

Zadomawiam się
Grzeje jak diabli. Kupilem oslonke na przednia czesc TM3 i jest lepiej. Ale podczas jazdy to raczej nie przeszkadza. Oslonka poprawia i wolniej sie nagrzewa kabina.
To jest jak żaluzja w oknie. Ciepło już jest w samochodzie więc to nie działa.
W porównaniu do innych marek samochodów wysokiego ciepła nie ma pod szkłem. Jeśli kogoś interesuje prawdziwe zabezpieczenie to tylko folia na zewnątrz dachu blokująca IR. Tak jak to robie się na zwykłych szybach w doku

piotrpo

Pionier e-mobilności
To jest jak żaluzja w oknie. Ciepło już jest w samochodzie więc to nie działa.
W porównaniu do innych marek samochodów wysokiego ciepła nie ma pod szkłem. Jeśli kogoś interesuje prawdziwe zabezpieczenie to tylko folia na zewnątrz dachu blokująca IR. Tak jak to robie się na zwykłych szybach w doku
Nową fizykę wymyślasz. Gdyby tak było, to samochód nie byłby w stanie nagrzać się powyżej temperatury otoczenia, a jednak można mieć 20 stopni na zewnątrz a 60 w środku.
Samochód nie nagrzewa się dlatego, że szyba jest gorąca, tylko dlatego, że całe to IR leci do środka, jest pochłaniane przez tapicerkę, plastiki i resztę. To wyposażenie rozgrzewa się i oddaje ciepło do powietrza w środku.
Dlatego też możesz mieć w środku 22 stopnie, a wciąż jest ci gorąco, bo dociera do ciebie promieniowanie IR, które cię rozgrzewa. Podobnie działają promienniki IR do ogrzewania, sauny IR, czy żarówki dla kurczaków. Dlatego też całkiem nieźle sprawdzają się na postoju różnego rodzaju zasłonki z folii aluminiowej ustawiane za szybą.
Empirycznie, zasłonki na dach działają. Czy bardzo - ciężko mi stwierdzić, bo musiałbym postawić 2 Tesle w tych samych warunkach i porównać temperatury.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Grzeje jak diabli. Kupilem oslonke na przednia czesc TM3 i jest lepiej. Ale podczas jazdy to raczej nie przeszkadza. Oslonka poprawia i wolniej sie nagrzewa kabina.
no właśnie i to jest dziwne, niektórym to nie przeszkadza a są osoby dla których to jest uciążliwe

krzyss

Pionier e-mobilności
no właśnie i to jest dziwne, niektórym to nie przeszkadza a są osoby dla których to jest uciążliwe
Pierwsze TM3 mialy inny szklany dach, tam byla bardzo dobra izolacja czy filtry jakies. W mojej na wysokosci glowy, tak 5cm od szyby mimo oslonki jest zawsze goraco. Trzeba dawac wentulacje w twarz zeby bylo chlodno.
Ale jak sie schlodzi wnetrze to to jakos bardzo nie przeszkadza, raz tylko stalem w pelnym sloncu na autostradzie to wialem prosto w twarz bo palilo od dachu

Musze wsadzic pirometr i sie pobawic odczytami

eugtor

Posiadacz elektryka
A czy może ktoś polecić porządną osłonę przeciwsłoneczną na przednią szybę? Może być to tradycyjnie składana czy też ta "nowoczesna" parasolkowa (ale żeby nie haczyła o tablet i nie rysowała kokpitu).

Kszychu

Pionier e-mobilności
A czy może ktoś polecić porządną osłonę przeciwsłoneczną na przednią szybę? Może być to tradycyjnie składana czy też ta "nowoczesna" parasolkowa (ale żeby nie haczyła o tablet i nie rysowała kokpitu).
Ja mam tą parasolkową i jest jest to okej rozwiązanie, ale też nie jest jakieś rewolucyjne. Trudno ją ustawić żeby dobrze zasłoniła całą szybę i troche upierdliwa przy rozkładaniu