Lidl, Kaufland, Biedronka...

bragyou

Posiadacz elektryka
a dokładnie w Elocity +10gr/1kW - i faktura :)

a tak przy okazji - jak ładuję to muszę bilet parkingowy czy nie? Czyli czy ktoś ładował, nie miał biletu - przyszło wezwanie do zapłaty.
Wiem wiem , że w ogóle nie trzeba tego biletu bo nie legalny czy też trzeba bo to teren prywatny.
Nie trzeba. Jest info nawet na stronie Lidka ;)

Młody

Follow the White Rabbit
Wygląda na to że ustawa działa. Byłem właśnie w Lidlu gdzie ładowarka stoi od roku pod plandeką, ale na parkingu obok z Rossmanem i Pepco, nie wiadomo kiedy wyrosła ładowarka o ile dobrze widziałem to żółto-biały Budimex? Biorąc pod uwagę, że za Lidlem jest McDonalds, który ma lub będzie miał ładowarek, a dalej stacja Shell to zaraz wyjdzie, że publiczne ładowarki mamy co 40 metrów.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Wygląda na to że ustawa działa. Byłem właśnie w Lidlu gdzie ładowarka stoi od roku pod plandeką, ale na parkingu obok z Rossmanem i Pepco, nie wiadomo kiedy wyrosła ładowarka o ile dobrze widziałem to żółto-biały Budimex? Biorąc pod uwagę, że za Lidlem jest McDonalds, który ma lub będzie miał ładowarek, a dalej stacja Shell to zaraz wyjdzie, że publiczne ładowarki mamy co 40 metrów.
ustawa by działała, gdyby plandeka znikła. To jest patologia te ładowarki nigdy nie działąjące, albo z cenami niekonkurencyjnymi (wiecznie wolne, jak hazel w Warszawie po 1.99 zl za 200 kW, tak w Warszawie jesteśmy rozpuszczeni i 2 zł za kWh szybkigo ładowania ma zero chętnych).

nabrU

Moderator
ustawa by działała, gdyby plandeka znikła.

Można by rzec: jaka ustawa - taka plandeka ;)
Jeśli tylko ustawą wymusza się posiadanie ładowarek, a potencjalnie innymi przepisami czy uproszczeniami nie pomaga się w jej postawieniu, to jest jak jest.
Czyli w skrócie: jest obowiązek ładowarki, to ją mamy, a że nie działa, no trudno, my obowiązek ustawowy spełniliśmy :p

OldSeb

Posiadacz elektryka
ustawa by działała, gdyby plandeka znikła. To jest patologia te ładowarki nigdy nie działąjące, albo z cenami niekonkurencyjnymi (wiecznie wolne, jak hazel w Warszawie po 1.99 zl za 200 kW, tak w Warszawie jesteśmy rozpuszczeni i 2 zł za kWh szybkigo ładowania ma zero chętnych).
Byliby chętni jakby po drugiej stronie Alei nie było Ekoenu za ~1,50 PLN. Pechową lokalizację sobie wybrali po prostu :)

PatiEK_PL

Zadomawiam się
W piątek odebrałem pierwsze auto elektryczne z zamiarem ładowania tylko na stacjach publicznych. I niestety nastał problem. Nie licząc pierwszego podłączenia do ładowania w piątek (może byłem delikatną typową blondynką) to bez problemu podpinałem się na pobliskim Kauflandzie i Lidlu. Wszystko było piękne przez pierwsze 3 ładowania. Wczoraj zajechałem na Kaufland... i tak na wolnym ładowaniu: 8 prób podłączenia nieudane z komunikatem "Nie można rozpocząć ładowania - Możesz spróbować ponownie naładować pojazd lub anulować proces łączenia". Wciskam "Ponów" i wciąż to samo.

Zadzwoniłem z tym problemem do Kauflandu, zrestartowali ładowarkę. Próbowałem ponownie 2x i wciąż to samo. Ponownie zadzwoniłem, zrestartowali ładowarkę. Dwie godziny później podjechałem i spróbowałem dwukrotnie i ten sam komunikat.

Pojechałem na Lidla, za trzecim razem się udało..., komunikat analogiczny jak w Kauflandzie. Czy ja robię coś źle?

Moja procedura postępowania:
1. Wpinam przewód AC do ładowarki.
2. Wpinam przewód do samochodu Opel Corsa.
3. Uruchamiam aplikację Kaufland.
4. Wybieram w aplikacji złącze.
5. Uruchamiam ładowanie.

Po czym wyskakuje powyższy komunikat. Gdzie popełniam błąd?
Wczoraj mi się bardzo spieszyło i trochę mnie to poirytowało..., w szczególności, byłoby to bardzo problematyczne, co by było gdyby człowiek miał ostatnie pieniądze i sobie zamroził na kilka-kilkanaście godzin. Na ładowarce przy Kauflandzie bardzo mi zależy, bo jest najbliżej domu - około 200m.
Spróbuj zamknąć samochód. Stellantisy mają zwyczaj przerywać ładowanie AC gdy pojazd jest otwarty.

elden

Nowy na Forum
Hazel to ma za słabą promocję, bo te 1.99 to często taniej niż ekoen, ale ekoen jest dłużej i w lepszym miejscu - jakby Hazel się bardziej promował, to pewnie by przejął część ruchu.

LPGczyEV

Zadomawiam się
Spróbuj zamknąć samochód. Stellantisy mają zwyczaj przerywać ładowanie AC gdy pojazd jest otwarty.
Mi corsa nigdy nie przerwala ladowania AC w otwartyn aucie. Pytanie jaki masz kabel i czy gniazdo Ac a Kauflandzie nie jest już wyrobione. Opel daje kabel Aptiv, siedzi dość ciasno w Oplu

nnnnn

Pionier e-mobilności
A mnie dziś Corsa nie chciała się połączyć na lidlu w kielcach, zablokowało 150 zł dodatkowo i dopiero 3 podejście pozwoliło naładować

Corsa się ładuje przy otwartym aucie i przy zamykaniu, u mnie rozłącza ładowanie przy otwieraniu zamkniętego ładującego się auta.

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Corsa się ładuje przy otwartym aucie i przy zamykaniu, u mnie rozłącza ładowanie przy otwieraniu zamkniętego ładującego się auta.
U mnie tak samo z e208