mam problem z moim citroenem...

Zarek1988

Posiadacz elektryka
To myślę że Cię nieco zaskoczę: jestem pilotem SPL(A) oraz PPL(A), po kursie ATPL(A) oraz instruktorskim i statystyka z całego świata mówi to samo: Zdecydowana większość wypadków jest z winy czynnika ludzkiego, a nie sprzętu. Z tym że często ślepe wykonywanie procedur przy braku zrozumienia sytuacji w jakiej znajduje się statek powietrzny prowadzi do największych katastrof niż świadome nagięcie lub porzucenie procedur.

Co więcej rozumiem że zarzucasz że to tylko w PL czynnik ludzki jest dominującym czynnikiem, a np w mitycznych Niemczech to już nie: no i tutaj to już grubo naciągasz, bo skala jest dokładnie taka sama na całym świecie, wliczając DE.

Pomimo takich wspaniałych i precyzyjnych procedur pilot chory mentalnie prześlizgnął się jakoś przez to niezawodne sito i rozbił celowo samolot o skały zabierając kupę luda na pokładzie ze sobą.

Tak że w ogóle się nie zgadzam że jest pod tym względem lepiej w DE. W PL piloci to ludzie naprawdę z pasją, często pochodzący od szybownictwa i moje doświadczenie mówi że mamy jednych z najlepszych pilotów komercyjnych na świecie - a były lata że raz w tygodniu leciałem gdzieś w świat.
Np. przypadek kapitana Wrony i jego słynnego lądowania na brzuchu mówi że procedury całkowicie zawiodły, żadna nie przewidziała sytuacji z bezpiecznikiem i życie wszystkim uratowały TYLKO i wyłącznie umiejętności pilota.
Tak że wychwalaj dalej bzdurne procedury i trzymanie się ich za wszelką cenę, masz do tego prawo.
Ja wiem swoje.
Lub katastrofa nad uberlingen 😳

cooler

Pionier e-mobilności
Choćby niezwalczana inflacja rzędu 7% zabija temat - to są dane dla republiki bananowej......
W Niemczech masz najwyższą inflację od 28 lat - 4.5%. Nadal uważasz że sobie tak wymyślam? Przez wzrost kosztów energii oraz Covid wszystkie kraje się z tym będą musiały uporać. Skąd taki ograniczony sposób widzenia że Polska to karton to ja nie wiem. A pracując przez wiele lat w DE miałem wrażenie że to oni są technologicznie w epoce króla Ćwieczka, mają miliony zbędnych regulacji i że dusi się tam kreatywność na rzecz porządku.
Dobry przykład to ich "porządny" przemysł samochodowy, koszący konkurencję w EU za pomocą wyśrubowanych norm emisji których sami już nie spełniają i włos im z głowy w EU nie spadł, i Tesla: przyszła kreatywna firma którą wyśmiewali a teraz trzęsą przed nią portkami, i ta firma jest warta więcej niż ich wszystkie koncerny samochodowe razem wzięte.
Przegrali na własnym podwórku wg zasad skonstruowanych pod siebie.
Jeżeli w IT i podobnych dziedzinach będziemy zasuwać tak jak dziś to ja jestem spokojny o nasz kraj, a wy sobie dalej rzucajcie TVPiS, karton itp. A najlepiej przenieście się do tych mitycznych Niemiec i tam trochę pomieszkajcie.

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Lub katastrofa nad uberlingen 😳
Świetny przykład jak wspaniałe procedury, licencje i restrykcje nie działają w życiu :) One są w GAS aby ograniczyć konkurencję (patrz Tesla pod Berlinem) a nie aby działały.

cooler

Pionier e-mobilności
Francuskiego koniaku
Mi się Francuski blichtr mocno zniesmaczył jak poczytałem o Wersalu, o smrodzie tam panującym i o tym że przed królem szedł pachołek krzyczący "Król idzie " nie po to aby się kłaniali, ale aby go jakiś dworzanin lejący w kącie na dywan nie obsikał :)
Tyle z tej cywilizacji :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Rano na kiblu, w wyniku parcia na szkło, popełniłem post EWozie w którym zawarłem tezę, iż inflacja z m.in wzrostem cen paliw jest świadomym działaniem na rzecz elektromobilności.

Podobnie jak uchwalona dwa dni temu "niekorzystna" dla ludu ustawa o fotowoltaice. Jedno i drugie pobudza do szybkiego inwestowania w EV i PW, zanim to się stanie za drogie. A zyskają na tym nasze statystyki ekologiczne i Sz Panu Premierowi może nos ulegnie skróceniu?

Przykładem skuteczności działania jedynie Słusznej panującej Władzy jestem Ja Sam,
Kupiłem Boost`a spodziewając się podwyżki tej opcji i dzisiaj będę rozmawiał w sprawie trzeciej instalacji foto W.
Do tego zatakuję Instytucje Finansowe ( na pierwszy ogień namolny Santander), bo chyba pora zakręcić się za leasingiem, bo Narodowy Ładny ład nadchodzi i burdel będzie jak cholera. Moim zdaniem jednak, to może skutkować, iż jak tu Kolega zauważył, jesteśmy sprytnym i mądrym Narodem i jako przyzwyczajeni do mieszania w błocie, możez tego potecjalnego G.. Bat ukręcimy?
Co tylko będzie przykładem, iż bliżej nam do Ruskiego bimbru jak do Francuskiego koniaku
ALe tradycyjny leasing bedzie malo oplacalny przy wykupie auta juz nie bedziesz mogl go wyprowadzic do prywatnego majątku...

cooler

Pionier e-mobilności
ALe tradycyjny leasing bedzie malo oplacalny przy wykupie auta juz nie bedziesz mogl go wyprowadzic do prywatnego majątku...
Jak masz Eko z Santandera za 0% (oni pewnie mają jakieś dopłaty do tego) to biorąc samochód w leasing w jakiś sposób chronisz się przed inflacją. Nie zarobisz ale mniej stracisz. Kupując za dzisiejszą wartość złotego za gotówkę tracisz więcej przy inflacji 7%.
Też liczyłem na ten numer z wykupem, ale niestety chyba uszczelnili (co niektórzy zarzucają rządowi jako atak na przedsiębiorców, a tak dziurawego przepisu nie ma w żadnym kraju w Europie).

vwir

Pionier e-mobilności
No - tak uszczelnili, że przy zakupie odliczasz połowę VATu, a przy sprzedaży płacisz cały VAT. Znasz jakiś kraj w Europie, w którym tak jest?

Eko 0% z Santadera NIE JEST 0%. Masz obowiązkowe ubezpieczenie GAP i obowiązkowe ubezpieczenie na życie do dołożenia. Do tego ubezpieczenie komunikacyjne jest droższe niż wtedy gdy nie skorzystasz z tej 'promocji'. U mnie w tym samym santanderze bez promocji wyszły lepsze warunki niż z promocją.

cooler

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak teraz, ja na życie nie płaciłem, ubezpieczenie faktycznie mnie przycięli na ok 6700 AC+OC, sam wziąłem szyby za 400pln.
Pewnie ubezpieczenie da się taniej, GAP to ~60PLN miesięcznie. Więc całkiem możliwe to co policzyłes :) GAP przy zwykłym leasingu nie jest obowiązkowy? Dobrze wiedzieć.
Szkoda tylko że obecnie to 3 lata + 6 lat trzeba będzie w firmie trzymać samochód. Chyba nikt się nie będzie pozbywał zaraz po leasingu, żeby tego VAT nie zapłacić. Są już jakieś znane wyjścia z sytuacji?

cooler

Pionier e-mobilności
no i jeszcze polacy uczyli ich jeść widelcem - no skąd ja znam tą narrację?
Really? Jak pokazujemy fakty to fakty są PiSowskie ;)