mam problem z moim citroenem...

p0li

Pionier e-mobilności
I najciekawsze że widzę iż wiele osób którym tak się PL nie podobała i wyjechali (np UK stronk!), teraz wracają z podkulonymi ogonami, bo nigdzie nie są u siebie i wcześniej czy później obcy im to wypomną. Czego Tobie nie życzę ale bądź na to gotowy: i nie pomoże Ci tłumaczenie że wstyd Ci być Polakiem i w duszy jesteś Niemcem. Nie jesteś.
kraj jako obiekt na mapie podoba mi się i chciałbym wrócić (stoi puste mieszkanie w wawie) ale z dnia na dzień patrzą co się tam wyprawia tracę nadzieję
z UK bzdurny przykład bo 90% ludzi którzy tam wyjechali to raczej mało wykwalifikowany personel - wracają bo taki angielski PIS tłukł brytyjczykom do głowy że polacy zabierają im miejsca pracy - no to teraz mają wolne miejsca, zwłąszcza kierowców czy w usługach

nie wstyd mi być Polakiem i nie czuję się Niemcem - wstyd mi za to jak jest postrzegana Polska za granicą częściowo przez to jak są postrzegani Polacy za granicą a częściowo za to co rząd wyczynia z naszym krajem

a co do twojej pracy pasji itd - fajnie że ci się udało bo jako pilot jednak odstajesz wypłatą od średniej - ciekawe czy tak samo byś gadał jakbyś (jak mój teść) po 40 latach pracy z pasją dostał 289zł emerytury

cooler

Pionier e-mobilności
kraj jako obiekt na mapie podoba mi się i chciałbym wrócić (stoi puste mieszkanie w wawie) ale z dnia na dzień patrzą co się tam wyprawia tracę nadzieję
z UK bzdurny przykład bo 90% ludzi którzy tam wyjechali to raczej mało wykwalifikowany personel - wracają bo taki angielski PIS tłukł brytyjczykom do głowy że polacy zabierają im miejsca pracy - no to teraz mają wolne miejsca, zwłąszcza kierowców czy w usługach

nie wstyd mi być Polakiem i nie czuję się Niemcem - wstyd mi za to jak jest postrzegana Polska za granicą częściowo przez to jak są postrzegani Polacy za granicą a częściowo za to co rząd wyczynia z naszym krajem

a co do twojej pracy pasji itd - fajnie że ci się udało bo jako pilot jednak odstajesz wypłatą od średniej - ciekawe czy tak samo byś gadał jakbyś (jak mój teść) po 40 latach pracy z pasją dostał 289zł emerytury
To nie zrozumieliśmy się, latam dla przyjemności, to samo jazda konna i wiele innych ekscesów, ale pracuję jako architekt bezpieczeństwa informacji (Chief Information Security Officer). Lubiłem komputery od małego, zakładałem Internet na swojej uczelni (Politechnika) w latach 90'. Wiem, trafiłem BINGO w życiowej loterii, lubię to co robię i jeszcze mi dobrze za to płacą :) Są i wady, kręgosłup mnie co pewien czas nap..la, ale rehabilitacja i ćwiczenia mnie zwykle stawia na nogi :)
W moim fachu ludzie nie mają kompleksów, pracowałem z najlepszymi pentesterami (ci dobrzy hackerzy, no może czasem są grey, he he) na świecie, koledzy zza biurka zabezpieczają SONY, NATO, armię USA itd. I są to Polacy. Nasi w te klocki (hackatony, konkursy na złamanie aplikacji, systemów bankowych itp) są najlepsi na świecie. Tu widzę naszą przyszłość, a nie w produkcji smrodowozów czy innych dóbr fizycznych.
Połowa mojej rodziny z małych miejscowości pracuje jako programiści dla największych firm na świecie, zarabiają lepiej niż Niemcy bo są bardziej cenieni a Polska jest uważana za mekkę nowoczesnych technologii informatycznych. Większość ludzi tego nie wie ale są potężne inwestycje w tzw Huby informatyczne w PL.
Skoro całkiem się nie odcinasz to jednak życzę Ci żebyś kiedyś wrócił do bogatej i pięknej Polski z własnej woli :) Szkoda tylko że budujesz siłę konkurencyjnego kraju tam pracując, ale Cię rozumiem, dla utrzymania rodziny przeniósł bym się nawet do Afryki (brrr, za gorąco).

p0li

Pionier e-mobilności
Skoro całkiem się nie odcinasz to jednak życzę Ci żebyś kiedyś wrócił do bogatej i pięknej Polski z własnej woli
też bym chciał - ale tak jak piszesz - do normalnego kraju a nie z dykty i sznurka...
:) Szkoda tylko że budujesz siłę konkurencyjnego kraju tam pracując, ale Cię rozumiem, dla utrzymania rodziny przeniósł bym się nawet do Afryki (brrr, za gorąco).
tu akurat nie trafiłeś - wyjechałem z przyczyn rodzinnych a nie finansowych - pracując w .pl nie narzekałem na finanse
a tu zaczynałem totalnie od zera - od nauki języka - zatrudniłem się w firmie 7 osobowej która obecnie ma 60 a w ciągu roku planuje dojść do 200
i żeby było śmieszniej - całkowicie nie w mojej branży :D która tez do niedawna nie istniała w .pl
nie mam jakiś światopoglądowych problemów z pracą "dla niemca" bo nie pracuję dla niego tylko dla mojej rodziny
a poza tym - nie wiem co życie przyniesie - może za 2 lata będę pracował w Boca Chicka? albo skrobał muszle z Titanica? hus noł ;)
a może

Michal

Moderator
A u mnie Panowie jest takie marzenie, żeby nie było Niemców, Polaków i innych narodowościowych przechyłów, tylko wspólne dbanie o lepszy świat, niezależnie dla kogo i gdzie. Bez tego, nawet jak Polska za 100 lat, pod wodzą jednych, czy drugich miłościwie nam panujących, wyrośnie na najpotężniejszy kraj na świecie, to będzie mi smutno, bo natura, zwierzęta i ogólnie środowisko są w opłakanym stanie, a ludzie na kontynentach innych niż Ameryka płn. oraz Europa cierpią głód i nędzę.
Jak już chcemy przypinać sobie jakąś łatkę to powinniśmy dbać o przynależność do EU, bo bez współpracy jako EU nie mamy szansy z CN, US, a nie długo pewnie nawet z Nigerią (700 mln w 2050), bo ich kapitał i masy ludzi zjedzą wszystko inne...

tuwxyz

Fachowiec
Co więcej rozumiem że zarzucasz że to tylko w PL czynnik ludzki jest dominującym czynnikiem, a np w mitycznych Niemczech to już nie: no i tutaj to już grubo naciągasz, bo skala jest dokładnie taka sama na całym świecie, wliczając DE.
Statystyka w rozbitych tupolewach z głową państwa na pokładzie:
Niemcy: 0
Polska: 1

Jak ktoś próbuje mi wmówić, że Polska jest na poziomie krajów zachodnich w kulturze pracy, zaawansowaniu technologicznym, kompetencjach etc. to mogę się jedynie śmiać.

Cav

Pionier e-mobilności
Jak ktoś próbuje mi wmówić, że Polska jest na poziomie krajów zachodnich w kulturze pracy, zaawansowaniu technologicznym, kompetencjach etc. to mogę się jedynie śmiać.
Ale to jest retoryka z tvpis - już kilka razy niektórzy wyjeżdżali do mnie z bardzo podobnymi rewelacjami.
Jak gdzieś to słyszysz, to już wiesz co ogląda autor tych słów i skąd czerpie "wiedzę" o świecie.

ELuk

Pionier e-mobilności
Wniosek końcowy niekoniecznie jest prawdziwy, a świadczy o metkowaniu ludzi.
Znam takiego gościa który tvpis nie ogląda, bo to wrogi mu ideologicznie socjalizm. Jednocześnie oglądając info z TVN interpretuje je odwrotnie, bo twierdzi, że to kłamcy za amerykańską kasę,
tak że tego… 😂😉

cooler

Pionier e-mobilności
Ja w ogóle nie mam telewizji :) 20 lat temu wywiozłem podczas przeprowadzki do rodziców i tak już zostało. Tak ze... kula w płot.

Cav

Pionier e-mobilności
Wniosek końcowy niekoniecznie jest prawdziwy, a świadczy o metkowaniu ludzi.
Znam takiego gościa który tvpis nie ogląda, bo to wrogi mu ideologicznie socjalizm. Jednocześnie oglądając info z TVN interpretuje je odwrotnie, bo twierdzi, że to kłamcy za amerykańską kasę,
tak że tego… 😂😉
Zupełnie nie chodzi o to, czy osobiście ogląda tvpis, czy tylko łyka jak pelikan treści tam przedstawione, a rozpowszechnione przez podobne ideowo "media". Źródło tych treści i tak jest w innym miejscu - w przekazach dnia partii...

Raczej chodzi o to, że nikt poważny nie wyciągnie SAM (lub korzystając z wiarygodnych źródeł) takich wniosków o stanie polskiej gospodarki (na tle europejskim).
Choćby niezwalczana inflacja rzędu 7% zabija temat - to są dane dla republiki bananowej......

Bronek

Pionier e-mobilności
Rano na kiblu, w wyniku parcia na szkło, popełniłem post EWozie w którym zawarłem tezę, iż inflacja z m.in wzrostem cen paliw jest świadomym działaniem na rzecz elektromobilności.

Podobnie jak uchwalona dwa dni temu "niekorzystna" dla ludu ustawa o fotowoltaice. Jedno i drugie pobudza do szybkiego inwestowania w EV i PW, zanim to się stanie za drogie. A zyskają na tym nasze statystyki ekologiczne i Sz Panu Premierowi może nos ulegnie skróceniu?

Przykładem skuteczności działania jedynie Słusznej panującej Władzy jestem Ja Sam,
Kupiłem Boost`a spodziewając się podwyżki tej opcji i dzisiaj będę rozmawiał w sprawie trzeciej instalacji foto W.
Do tego zatakuję Instytucje Finansowe ( na pierwszy ogień namolny Santander), bo chyba pora zakręcić się za leasingiem, bo Narodowy Ładny ład nadchodzi i burdel będzie jak cholera. Moim zdaniem jednak, to może skutkować, iż jak tu Kolega zauważył, jesteśmy sprytnym i mądrym Narodem i jako przyzwyczajeni do mieszania w błocie, możez tego potecjalnego G.. Bat ukręcimy?
Co tylko będzie przykładem, iż bliżej nam do Ruskiego bimbru jak do Francuskiego koniaku