Moc umowna na 3 fazy a max pobór z jednej fazy

Kierowca23

Posiadacz elektryka
@Kierowca23
1. Możesz brać z 1 fazy więcej niż 1/3 mocy przyłączeniowej, byle nie przekraczać długotrwałe mocy przyłączeniowej, do 15 minut chyba może być
2. Koniecznie złóż wniosek o zwiększenie mocy. Koszt to ok 100zl/kW dodatkowej mocy. Sam wniosek nic nie kosztuje a dowiesz się czy jest możliwość i jakie warunki. Zazwyczaj operują oni na szeregu zabezpieczeń więc przy 25A powinni bez problemu pozwolić zwiększyć na 17kW. Ja wnioskowałem o 24kW i zadzwonili że tyle to ok 4-5 lat czekania ale 22kW(32A) to w miesiąc mogą zrobić i wybrałem tą opcję
Ad2. Dobry pomysł, będzie wtedy widać co trzeba wymienić / wzmocnić / rozkopać :)
Złożenie wniosku i otrzymanie warunków jest gratis, odpowiedź w czasie do 30 dni.
Realizacja nie jest obowiązkowa.
Dopiero po ew. podpisaniu umowy trzeba opłacić, 63 zł Brutto / kW.
Przynajmniej u mnie tak było (taryfa Gxx użytek pryw.).

viper345

Nowy na Forum
Ale się dyskusja rozwinęła, nie spodziewałem się!

Dziękuję za te wszystkie sugestie. Z pewnością złożę wniosek, aby zobaczyć co ewentualnie trzeba byłoby zrobić + ile trzeba czekać. Sugestia, że w przyszłości może być trudniej i drożej jest bardzo ważna tutaj. Natomiast do czasu wprowadzenia tej zmiany trzeba funkcjonować, a lepiej/szybciej jest ładować na 24A niż 16A :)

Upewniłem się, że można z jednej fazy ciągnąć więcej niż 1/3 mocy umownej. To kluczowa informacja tutaj.

Dziękuję za te wszystkie wyczerpujące temat odpowiedzi!

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Ale się dyskusja rozwinęła, nie spodziewałem się!

Dziękuję za te wszystkie sugestie. Z pewnością złożę wniosek, aby zobaczyć co ewentualnie trzeba byłoby zrobić + ile trzeba czekać. Sugestia, że w przyszłości może być trudniej i drożej jest bardzo ważna tutaj. Natomiast do czasu wprowadzenia tej zmiany trzeba funkcjonować, a lepiej/szybciej jest ładować na 24A niż 16A :)

Upewniłem się, że można z jednej fazy ciągnąć więcej niż 1/3 mocy umownej. To kluczowa informacja tutaj.

Dziękuję za te wszystkie wyczerpujące temat odpowiedzi!
dlatego przy dwóch samochodach sugerowałem ten sprzet do DLB.
oczywiście jak już masz wallboxy/EVSE to już trochę szkoda wydanej kasy.

szczur333

Zadomawiam się
chyba nie bylo wspomniane ale wazna rzecz (o ktorej sam nie wiedzialem kiedys) nawet jak zwiekszysz moc umowna na 33kW (bezpieczniki 63A) to nie oznacza ze bedziesz mogl jedną faze tak obciązyc, - max dozwolone jest zwykle 32A, wiec jak bys podlaczył auto 32A a na tej samej fazie mialbys np czajnik to co prawda chwilowo ale mogloby isc ta faza ponad 40A co spowoduje asymetrie napiec w sieci co jest nie powołane - w energetyce maja ponoc na bieząco wykresy ile kto obciąza co moze doprowadzic do rozwiązania umowy - moze mnie tylko gosc straszył ale mam stare zasady wiec wole nie fikać i ładuje zwykle max 25A (1F)

boolean1981

Zadomawiam się
Strasznie skomplikowane odpowiedzi widzę na tym forum, a sprawa nie jest aż tak złożona!

Ja ładuję od pół roku auto 1-fazowo, bo taki design. Też domek szeregowy, 12.5 kW 3f.
Auto pobiera ~6,4 kW (~28A) przez 6h z fazy L1, przy ustawieniu cegły na 32A. Na początku ustawiałem cegłę na 24A, ale jak się okazało, to było asekuranctwo.
Gdyby auto chciało więcej niż 29A (może inne modele tak mają), może już zacząć wybijać B25/C25. Teoretycznie, wyłącznik inst. 25A musi już zadziałać przy obciążeniu 32A.

U mnie wyłączniki C25A przed i B25A za licznikiem znoszą takie obciążenie długotrwałe (6h), ani razu mi nie wybiło, bo przekroczenie jest niewielkie (+16%). Czyli jeszcze na granicy tolerancji wyłączników.
Zabezpieczenie B20A oczywiście wybijało już na samym początku, i musiałem je zmienić (sprawdzając przy tym przekroje przewodów w tym obwodzie).

Przy ładowaniu, licznik rejestruje mi obciążenie Pmax=6...7kW i nic więcej, czyli bez przekroczenia mocy umownej (12,5 kW). Nawet nowy licznik telemetryczny 2-kierunkowy nie rejestruje prądu Imax na każdej fazie - nie ma takiego pola w pamięci :) Pomimo ogromnej liczby rejestrów, prądy i napięcia pokazuje tylko chwilowe.
A więc spokojnie - ZE nie ma podstaw do pretensji. Konsultowałem to z elektrykami - projektantami i potwierdzili taką możliwość pracy (tzn. ładowanie z jednej fazy w instalacji 3F 12,5 kW).

Zresztą, w taryfach Gxx realnie i tak ZE nie sprawdza przekroczenia Pmax (temat innego wątku). Jak znam z kilku lokali / mieszkań, inkasent zawsze pytał tylko o "stan licznika" w kWh, jak nie zastał nikogo w domu.

Przewód WLZ (6mm kw) przy 28,5A @L1 nie grzeje się prawie w ogóle, a przewód do obwodu ładowarki (4 mm kw Cu) grzeje się tylko trochę (+15 'C; dopuszczalna temperatura dla żyły w typowym kablu to 70 'C, wg normy).
Przy tym obiążeniu nie powinno się używać mniejszego przekroju (2,5mm) bo już będzie się konkretnie grzał (przekroczenie dopuszczalnego obciążenia długotrwałego) i wnosił spadki napięcia.

A więc, przy mocy przyłączeniowej 12,5kW, do drugiej fazy możesz spokojnie dołączyć w tym czasie ładowanie hybrydy 16A @ L2 (3,5 kW), tak żeby żeby zabezpieczenie L1 na pewno nie wybiło, i nadal nie przekrocz mocy przyłączeniowej (6,5+3,5<12,5). Pozostaje mały margines na obciążenia domowe.

Chyba, że w tym samym czasie jeszcze włączysz w domu bojler / czajnik / pralkę / płytę indukcyjną na ponad 15 minut - to już się zarejestruje na liczniku :)
Warto dopilnować w takim układzie, aby obciążenia domowe (AGD, światło, gniazda) obciążały głównie trzecią fazę L3, częściowo może też L2.

Uwaga - zwiększenie mocy przyłączeniowej czasem może zrodzić nieprzewidziane koszty i urwanie du** (np. wyniesienie skrzynki licznikowej przed dom, wymiana starego WLZ, przebudowa przyłącza) - i co tam jeszcze ZE wymyśli przy okazji. Zależnie od konkretnej instalacji.
A więc, lepiej nie iść tą drogą, póki nie jest to absolutnie konieczne.

Sorry za długi wywód, ale starałem się opisać wszystkie aspekty ;)
A jakie zabezpieczenia przebliczmokowe posiadasz?

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
chyba nie bylo wspomniane ale wazna rzecz (o ktorej sam nie wiedzialem kiedys) nawet jak zwiekszysz moc umowna na 33kW (bezpieczniki 63A) to nie oznacza ze bedziesz mogl jedną faze tak obciązyc, - max dozwolone jest zwykle 32A, wiec jak bys podlaczył auto 32A a na tej samej fazie mialbys np czajnik to co prawda chwilowo ale mogloby isc ta faza ponad 40A co spowoduje asymetrie napiec w sieci co jest nie powołane - w energetyce maja ponoc na bieząco wykresy ile kto obciąza co moze doprowadzic do rozwiązania umowy - moze mnie tylko gosc straszył ale mam stare zasady wiec wole nie fikać i ładuje zwykle max 25A (1F)
generalnie statystycznie obciążenia beda się w wiekszosci równoważyć w lokalnej sieci aż do transformatora.
tu ma znaczenie aby dla zabezpieczenia na 1 fazie nie przekroczono długotrwałego obciążenia.

adamusek

Posiadacz elektryka
oj tam, od ponad roku ładowałem Kangura po 30-31A na 1F (bo więcej nie przyjął) i nikt nie wysyłał mi pism ;)
Aczkolwiek staram sie nie przekraczać 26A ze względu na asymetrię faz i spadki napięć.