Kierowca23
Posiadacz elektryka
Faktycznie - jest asymetria, wiem że to nieładnie. Napięcie podczas ładowania na tej fazie spada z ~239V do ~227V (przy ładowarce) bądź 230V (na liczniku). Dokładna wartość zależy od dnia, nocy, pogody, itp. W tym czasie na L2, L3 jest wyższe napięcie: 235...239V.co spowoduje asymetrie napiec w sieci co jest nie powołane - w energetyce maja ponoc na bieząco wykresy ile kto obciąza co moze doprowadzic do rozwiązania umowy - moze mnie tylko gosc straszył ale mam stare zasady wiec wole nie fikać i ładuje zwykle max 25A (1F)
Dopóki U nie spada mi więcej o 4% od nominalnego 230V, nieszczególnie mnie to martwi. Dam znać, jakby przyszedł do mnie jakiś feedback z ZE w tej sprawie
Co do kontrolowania na bieżąco kto ile obciąża - trochę to nierealne technicznie. Wszyscy sąsiedzi na tym samym kablu od transformatora (~30 domów ?) musieliby mieć liczniki telemetryczne. Cześć domów jest podłączona 1F (stare instalacje, lata 70-te), a część 3F (nowe) co trochę komplikuje sprawę.
Pewnie kiedyś będą takie możliwości, ale wątpię aby ZE powymieniał już wszystkim liczniki na nowe
Last edited: