solik

Pionier e-mobilności
5880 brutto to vat z czego 50% wliczasz w koszta a 50% przelewasz Arvalowi (2940 brutto) -- > Wrzucam 2940 jako koszt uzyskania przychodu?
vat a dochodowy to osobna rzecz, ja jestem na ryczalcie to dochodowego nie rozliczam ale vat owszem

tak mi to zostalo przedstawione i tak wynika tez w sumie z forum, po to pytali we wnioskach ile % vat odliczamy od samochodu.. wtedy faktycznie wyjdzie na 0 w kwestii vatu

Quba88

Posiadacz elektryka
Konsultant z którym rozmawiałem dzisiaj powiedział, a w zasadzie utwierdził mnie, że fakturowanie w taki sposób jest nieprawidłowe. Lepiej byłoby wystawić dwie fv, jedna na czynsz, a druga na sprawy związane z dotacją+ jasna info z Arvala.

5880 brutto to vat z czego 50% wliczasz w koszta a 50% przelewasz Arvalowi (2940 brutto) -- > Wrzucam 2940 jako koszt uzyskania przychodu? Zastanawiam się jak wyjaśnić to w biurze księgowym
50% VATu pokryje Ci dotacja wiec w koszty nic nie wrzucisz. Wiec musisz zaplacic do Arvala drugie 50% i odliczyc to sobie w ramach deklaracji VAT bo 50% mozesz odliczyc.

Mindive

Posiadacz elektryka
Dziś odebrałem swoją TM3 SR+ RWD z Arwala - produkcja chińska na baterii LFP. Kilka szczegółów dla zainteresowanych:

Początek załatwiania sprawy był w październiku, więc cała przygoda zajęła równe 6 miesięcy. Finalne papiery poszły do BOŚ 28-01-2022, decyzja pozytywna z BOŚ przyszła 25-03-2022.

Po podpisaniu umowy z Arvalem elektronicznie trzeba wysłać polecenie przelewu pocztą klasyczną :)
Odbiór TM3 miałem z wiosce Krze Duże między Grodziskiem Mazowieckim a Żyrardowem - generalnie koniec świata by tam dojechać bez auta.

Autko umyte, naładowane na 100%. Dają kabel type 2 menneksa, granny charger, kartę na paliwo na BP :) Auto ma założony monitoring gps i niestety naklejka jest naklejona od wewnątrz na szybie blokując widok do tyłu 🤦‍♂️ Trzeba będzie ją jakoś przenieść w inne miejsce.

Dostęp do aplikacji tesli Arval zapewnił w ciągu kilku godzin po wysłaniu maila na biuro obsługi klienta.

Polecenie zapłaty ściąga hajs z konta 8 każdego miesiąca.

Na ten moment nie mam się do czego przyczepić, a wręcz mogę pochwalić Pana Dawida z Arvala- współpraca i kontakt bardzo dobry.

solik

Pionier e-mobilności
Naklejki na szybach odkleisz paznokciem - te o monitoringu GPS, daja je nawet w Aygo spalinowym, nie sa potrzebne a zaslaniaja widok i wygladaja jak qpa :) toyota tez takie nakleja w salonach

Dawid W? Chyba pol forum do niego poszlo bo kontakt z innymi byl rozny..

Last edited:

KaiM

Nowy na Forum
Pytanie do tych co mają księgową albo kogo mądrego zapytać:
Jak odliczacie VAT od pozycji na fakturze opisanych osobno jako:
Czynsz finansowy
opłata finansowa

Czy od obu odliczamy 50% VAT przy użytkowaniu mieszanym osobówki?