Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie 9,8 KWP to ponad 100% licząc rocznie wydajnosci, niemniej pomijając to, że jestem starym Prosumentem (ok 12 lat zostało), to przy nawet 2x większej instalacji nie da się bez agregatu przetrwać zimy z magazynem baterii w domu aby to było opłacalne w jakimś rozsądnym czasie.
Ktoś kto wymyślił Prosumenta z magazynem w sieci zrobił najwięcej dla rozwoju tej technologii u nas.
Tylko jak zwykle tu nie chodzi o Państwo a o interes poszczególnych ludzi i spółek..I zdechło

Nadmiar kasy, trafienie okazyjnie dobrej baterii, żyłka majsterkowicza z wiedzą, może to jako tako zbilansować.!
Czyli na razie magazynyn dla nielicznych..lub oszczędnych w użytkowaniu prądu, aby nie stawiać kontenera w ogródku

EV ( 1x, 2x) , sauna, jakuzzy, pranie suszenie, pieczenie, klimatyzacja, lodówki zamrażarka pompa ciepla,..... = xxxxxxxx kWh. A tu kilka miesięcy po od 300 przez 50 do 500 kWh. Może z 2000 kWh się w zimie uzbiera / 10kWp. Niech będzie i 200kWp instalacji to i tak sama pompa to zeżre.(np ok1000kwh w grudniu /styczniu itp)

Na zero tego nie widzę ale jw ulżyć sobie można

Last edited:

adamusek

Zadomawiam się
Dlatego warto rozbudowywać jak ktoś jest na starym prosumencie, coraz więcej widzę instalacji 15-20kwp, sam rozbudowałem z 6.2 do 14.5kwp niedawno i to był strzał w dziesiątkę, infrastrukturę i miejsce mam przygotowane do dalszej rozbudowy do ok 22kwp (wszystko na gruncie).
Ładowanie aut, pompa ciepła, klimatyzacja świetnie podbijają autokonsumpcję.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Zależy od indywidualnej sytuacji i preferencji. Dachu więcej nie mam, gruntu na takie klamoty nie oddam, drzew by zmniejszyć zacienienie nie przytnę. Tak więc 10kWp to moje max. Może za 10 lat, jak ogarną panele dające 350W / m^2 to wymienię te co mam i dojdę do 15kWp :) Tylko nie wiem czy sierpniowe lato ze średnimi dziennymi temperaturami w okolicach 40C będzie pozwalało na wysoką produkcję.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja myślę jakby się wciąć z nowq instalacją na wschód / zachód, bo mam tam miejsce na jakieś 6 kWp, ale bez zgłaszania. Zrobić niby off grid, do grzania wody itp? A odpalać w godzinach rannych i wieczornych gdy ta podstawowa daje mało mocy.
Tak mnie naszło na kombinowanie teoretyczne Nie ma pierniczenia z papierami, strażakiem itp..

mikiniki

Zadomawiam się
Przy rozbudowie starej instalacji prosumenckiej ( przed 2022 ) ( np 10 -> 15 kW ) zdaje się trzeba przejść na nowe zasady ?
Nie, nie trzeba. A jak przechodzisz na nowe zasady dostajesz 3k dofinansowania :LOL:

grregg

Zadomawiam się
Przy rozbudowie starej instalacji prosumenckiej ( przed 2022 ) ( np 10 -> 15 kW ) zdaje się trzeba przejść na nowe zasady ?
W PGE mogę potwierdzić, że nie było problemu z rozbudową i utrzymaniem starych zasad. Ja dobudowywałem z 5kW do 9,5kW. Znajomy z 7kW do 18kW i co najlepsze w wyniku tego całego zamieszania nie ma zmniejszonego bilansowania. Normalnie przy instalacjach powyżej 10kW bilansowanie wynosi 0,7 a nie 0,8. U niego na fakturze lipcowej dalej utrzymane jest bilansowanie 0,8.

adamusek

Zadomawiam się
W PGE mogę potwierdzić, że nie było problemu z rozbudową i utrzymaniem starych zasad. Ja dobudowywałem z 5kW do 9,5kW. Znajomy z 7kW do 18kW i co najlepsze w wyniku tego całego zamieszania nie ma zmniejszonego bilansowania. Normalnie przy instalacjach powyżej 10kW bilansowanie wynosi 0,7 a nie 0,8. U niego na fakturze lipcowej dalej utrzymane jest bilansowanie 0,8.
wszystko ci rozliczą, spokojnie, przerabiałem to.