Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

mikiniki

Zadomawiam się
No tak ale średnia wielkośc instalcji w PL na 2022 to 7.3kw - pare lat temu to było bliżej 5. Mało kto przekraczał 10 kW ze względu na wspołczynnik 80% zwrotu; aktualny netbilling raczej nie sprzyja przewymiarowaniu sieci. Tutaj nie ma co szukać przyczyny natomiast wiele instalacji nawet 5kW przy slabej sieci i braku odbioru może skutecznie załatwić sieć, powoli montowane są przez operatorów (chyba Energa albo Tauron) urządzenia wyrównujące napięcia
Ja mam 15kwp na nowych zasadach :) Nie mam pompy ciepła. Niedługo samochodzik i na jesieni magazyn 20 kwh. Mam nadzieję że wyjdę na 0. Zużycie bez samochodu i paneli około 6000 rocznie. Z panelami spadło do 2000 około. Z magazynem 20 kwh będzie pewnie 0 :)

nabrU

Pionier e-mobilności
Ja mam 15kwp na nowych zasadach :) Nie mam pompy ciepła. Niedługo samochodzik i na jesieni magazyn 20 kwh. Mam nadzieję że wyjdę na 0.
Sporo zależy też od tego jakim prądem / mocą falownik może ładować i rozładowywać baterie magazynu.

vwir

Pionier e-mobilności
Żeby jak nie kombinować to na zero nie wyjdzie. Niestety, ale magazyn 20kWh nie nadaje się do tego, żeby letnią produkcję zużyć zimą. A zimą potrafi być dwa tygodnie gdzie produkcja jest na poziomie 3-5kWh dziennie (z instalacji 15kWp). Natomiast letnia produkcja z takiej instalacji często przekracza 80kWh.

inter

Posiadacz elektryka
To się niestety nie sumuje. Przy kosztach magazynów, jest to wyciepany pieniądz. To już lepiej zrobić lekkie przewymiarowanie. A co ty tam masz że masz takie zużycie @mikiniki.

mikiniki

Zadomawiam się
Żeby jak nie kombinować to na zero nie wyjdzie. Niestety, ale magazyn 20kWh nie nadaje się do tego, żeby letnią produkcję zużyć zimą. A zimą potrafi być dwa tygodnie gdzie produkcja jest na poziomie 3-5kWh dziennie (z instalacji 15kWp). Natomiast letnia produkcja z takiej instalacji często przekracza 80kWh.
Letnia produkcja przy ładnym dniu to 120 prawie ( czerwiec, lipiec ) Mam falownik huawei 10 kwh ( odcina przy 11 ) także wystarczy zimą 2h ~ żeby magazyn naładować. Nie chcę tu bawić się w wróżbitę ale myślę że spokojnie wyjdę na 0 z rachunkami. Bo co nie zmagazynuje to sprzedam ( za grosze ale zawsze coś )

adamusek

Zadomawiam się
Ja mam 15kwp na nowych zasadach :) Nie mam pompy ciepła. Niedługo samochodzik i na jesieni magazyn 20 kwh. Mam nadzieję że wyjdę na 0. Zużycie bez samochodu i paneli około 6000 rocznie. Z panelami spadło do 2000 około. Z magazynem 20 kwh będzie pewnie 0 :)
Ja stare zasady, zużycie miałem podobne bez pompy ciepła i bez auta (5xklima, rekuperacja+dwie grzałki, grzanie wody grzałką), 500kwh miesiecznie średnio było. Doszło auto, więcej klimy też używam i 1000-1200kwh miesięcznie leci.

vwir

Pionier e-mobilności
Letnia produkcja przy ładnym dniu to 120 prawie ( czerwiec, lipiec ) Mam falownik huawei 10 kwh ( odcina przy 11 ) także wystarczy zimą 2h ~ żeby magazyn naładować. Nie chcę tu bawić się w wróżbitę ale myślę że spokojnie wyjdę na 0 z rachunkami. Bo co nie zmagazynuje to sprzedam ( za grosze ale zawsze coś )
10kW zimą? Widziałeś kiedykolwiek taką wartość? Od kiedy masz tą instalację?
Żeby nie być gołosłownym, produkcja za styczeń 2023, instalacja 15kWp:
1692185578107.png

mikiniki

Zadomawiam się
10kW zimą? Widziałeś kiedykolwiek taką wartość? Od kiedy masz tą instalację?
Żeby nie być gołosłownym, produkcja za styczeń 2023, instalacja 15kWp:
View attachment 12650
W styczniu już miałem i pamiętam że wgl słońce nie świeciło prawie do marca ( przynajmniej w Małopolsce ) Ale miałem 6,3 kwp. Rozbudowałem 2 miesiące temu.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Letnia produkcja przy ładnym dniu to 120 prawie ( czerwiec, lipiec ) Mam falownik huawei 10 kwh ( odcina przy 11 ) także wystarczy zimą 2h ~ żeby magazyn naładować.
120kWh / dzień z 15kWp? 😲

Ja wiem, że moja instalacja jest skomplikowana, zacieniona i malutka, ale mając o połowę mniej kWp, takie piękne dni by mieć 60kWh produkcji zdarzają się rzadko. A zima? Grudzien 2022 to u mnie do 82kWh nawet nie dobił.

Jestem na starych, (nędznych) zasadach, ale trzymam się ich, bo [nawet nie chce mi się pisać wyrazów na temat nowych zasad]

vwir

Pionier e-mobilności
No to powinieneś wiedzieć, że na 10kW przez 2h zimą nie masz co liczyć. W żadnym dniu. W całym grudniu 2022 oddałem do sieci 60kWh. W całym styczniu oddałem do sieci 51kWh. Instalacja 15kWp. Cokolwiek się wyprodukowało szło na bieżące zużycie. O jakimkolwiek magazynowaniu można zapomnieć.

inter

Posiadacz elektryka

Ja wiem, że moja instalacja jest skomplikowana, zacieniona i malutka, ale mając o połowę mniej kWp, takie piękne dni by mieć 60kWh produkcji zdarzają się rzadko. A zima? Grudzien 2022 to u mnie do 82kWh nawet nie dobił.

Jestem na starych, (nędznych) zasadach, ale trzymam się ich, bo [nawet nie chce mi się pisać wyrazów na temat nowych zasad]
Dużo, ja mam 5,5kW i latem najlepszy wynik to 35kWh. Mam po południu juz lekkie zaciemnienie kilku paneli. Przy starej gdzie było 4kWp, max 65 kWh w grudniu.

mikiniki

Zadomawiam się

Ja mam kierunek południowy wschód- południowy zachód. Bez zacienień

Gandalf

Pionier e-mobilności
Dużo, ja mam 5,5kW i latem najlepszy wynik to 35kWh. Mam po południu juz lekkie zaciemnienie kilku paneli. Przy starej gdzie było 4kWp, max 65 kWh w grudniu.
Przez "Grudzien 2022 to u mnie do 82kWh nawet nie dobił." Miałem na myśli miesiąc produkcji, a nie jeden dzień :-D

inter

Posiadacz elektryka
Przez "Grudzien 2022 to u mnie do 82kWh nawet nie dobił." Miałem na myśli miesiąc produkcji, a nie jeden dzień :-D
Latem to wynik dzienny, zima cały miesiąc.

vwir

Pionier e-mobilności
Dokładnie tak. Dlatego magazyny mają jakiś sens wiosną/jesienia, gdy jest zauważalna produkcja i zauważalne zużycie (pompa ciepła już dogrzewa dom). Zimą i latem nie mają sensu, bo latem jest non-stop naładowany na 100% i nie ma co robić z prądem a zimą non-stop rozładowany do zera i nie ma skąd wziąć prądu.
Przy nowych zasadach to już chyba większy sens ma magazyn energii bez żadnej fotowoltaiki tylko z drugą taryfą (G12). Wtedy ładujemy nocą a zużywamy w ciągu dnia. Chociaż w tym roku to różnica pomiędzy taryfą nocną a dzienną jest minimalna.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja sobie G12W bardzo chwalę. Dla mojego zapotrzebowania to nawet bez PV i bez EV wychodziłem na plus.

Że tak wykopię z zakamarków: Fotowoltaika, a taxi - dygresja.
(Nie wiem czy science, nie wiem czy fiction, czy to komedia, czy tragedia. Jedno jest pewne, że dramat.)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Magazyn się nie spina finansowo, może jakiś z odzysku. Zazwyczaj używamy jego pojemności raz dziennie i nie całej. Przy cenie rzędu 1kWh 2tys zł Jak każdego dnia przerzucimy przez niego ta 1kWh i zarobimy 1zl na tym to zwróci się po 6 latach i zrobi 2tys cykli. Więc przez kolejne lata jeszcze zarobi. Jeszcze jakaś stratę trzeba uwzględnić bo pewnie z 5% zniknie po drodze Ale jak mamy np taryfa droga/tania 35gr różnicy to za mało. Jakby było z 50gr i 2x dziennie to może. No i w rzeczywistości to on średnio może na 50% będzie działał więc z 6lat robi się 12 lat.

consigliero

Posiadacz elektryka
Ja mam kierunek południowy wschód- południowy zachód. Bez zacienień
Nasza instalacja 10 kW azymut 215 i produkcja w grudniu 2021 oraz 2022 była raczej mizerna

Attachments

• IMG_0544.jpg
    IMG_0544.jpg
    103,3 KB · Liczba wyświetleń: 5
  • IMG_0543.jpg
    IMG_0543.jpg
    100 KB · Liczba wyświetleń: 5

Trapp

Zadomawiam się
U mnie 5kWh magazyn przez 16 miesiecy łącznie zaladowal/rozladowal okolo 1600 kWh wykonujac 266 pelnych cykli - przynajmniej tak podaje falownik.
Sprawnosc calkowitą szacuję na jakies 93%.
Listopad i grudzień- tylko zjada kWh na pokrycie strat wlasnych i samorozladowanie - doladowuje sie samoczynnie z sieci gdy poziom SOC spadnie ponizej 20%

Last edited: