Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

Michal

Moderator
Ja mam Sofara i podłączyłem na wejściu do domu miernik WiFi Shelly 3EM.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Też mam growatt, oni mają swoją skrzyczkę do zarządania, 2500 kosztuje. Będę teraz powiększał instalację i dorzucam to do swojej sieci.

ypl

Pionier e-mobilności
Ja mam Sofara i podłączyłem na wejściu do domu miernik WiFi Shelly 3EM.
I ten shelly wytrzymuje obciążenia i daje takie wykresy ile w domu zostaje wyprodukowanej energii a ile do sieci leci?

Michal

Moderator
Nie dotykają go obciążenia, bo prądy mierzy przetwornikami (takie cewki zakładane na przewody wchodzące do domu). Do tego mierzy napięcia i z tego wylicza resztę.
Ja mam to wpięte w Home Assistant na Raspberry Pie.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Też mam Growatta i smart meter nadal leży w pudełku, podobnie, będę powiększał teraz instalacje o kolejny inwerter i 1 dodatkowy string to pewnie i założę, będę dawał znać.

daniel

Señor Meme Officer
@nnnnn @zibizz1

Drodzy rabini, doradźcie mi.
Mam dom lekko poniżej 150 m^2 do którego mamy zamiar się wprowadzić w przeciągu miesiąca, dwóch.
Myślałem, żeby zainstalować panele PV, ale słyszałem, że dobrze jest najpierw sprawdzić zużycie w ciągu roku, żeby wiedzieć jak dużą instalację zakładać. W domu będzie pompa ciepła, płyta indukcyjna i samochód elektryczny, więc spodziewam się, że spore.

O ile na starych zasadach wszystko było rozliczane w miarę prosto, to nie mam pojęcia co myśleć o nowych.
Proszę wyciągnąć szklaną kulę i powiedzieć mi czy fotowoltaika nadal będzie się opłacała z chwilą wejścia w życie stawek godzinowych prądu?
Czy będzie tak, że w czasie dużej produkcji PV ceny będą szorowały po dnie i nie będzie się opłacało sprzedawać energii?
Może lepiej będzie mieć magazyn energii i ładować w chwilach gdy prąd jest tani? Z obliczeń wynika, że nie bardzo.
Działać teraz z PV czy czekać na przejście na stawki godzinowe i z tego korzystać?
Osobiście wątpię, żeby cokolwiek w Polsce było tanio, ale jeśli ten sam lub podobny efekt da się uzyskać bez całego zamieszania z instalacją, to w sumie czemu nie? Co robić, jak żyć?

consigliero

Pionier e-mobilności
Mamy nieduży dom ale wszystko jest na prąd. Opomiarowaną mam pompę ciepła i ładowarkę do samochodu. Do wczoraj zużycie pompy ciepła to było 1045 kWh od początku roku a samochodu 1699 kWh. Według smartmeter całego prądu w domu to 3779 kWh, różnica poszła na płytę piekarnik wentylację mechaniczną i inne. Samochodem myślę że przejechaliśmy od początku roku jakieś 13000 km

daniel

Señor Meme Officer
Ile rocznie pokonujesz kilometrów?
Raczej będzie to mało, bo praca z domu. Obstawiam 10kkm. Teraz przejechałem 13kkm od listopada, ale to z powodu dowożenia dziecka do nowej szkoły.