Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Czy przy tej sprzedaży energii w cenie godzinowej, zakup też będzie wg. ceny godzinowej czy wg. ceny taryfowej? W przyszłym roku wprowadzam się do domu z 5 kWp PV, pompą 6 kW. Rozważam montaż magazynu z dotacji, jeśli nadal będą - myślicie, że warto czy lepiej dołożyć kolejne panele na stronę północno-wschodnią? Dom ma powierzchnie 125 m2 po podłodze, użytkowa 110 m2. Po przeprowadzce chcę też zmienić auto na elektryka. Dom kupuję już z gotową instalacją, więc chyba będę mógł skorzystać z dotacji.

Pytanie, czy ten dom posiada PV jeszcze z umową prosumenta czy już w net-billing.

Od razu ci mówię że 5kWp jest mocno za mało na dom z pompą ciepła 6kW. jak nie masz miejsca na dachu ładuj na glebe kolejne 10kW w netbillingu i może wyjdziesz na zero.
Magazyn energii jest kompletnie nie opłacalny, może że robisz go samemu. Musisz mieć 30kWh baterii żeby odczuć korzyści auto konsumpcji, jak na przykład pełna niezależność energetyczna między marcem a listopadem.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie pompa 11 kW i auto pochłania m/w całość 9,8 KWP czyli 10 Mwh rocznej produkcji
Gdyby liczyć 1:1, ale tak nie jest, bo jako stary prosument trochę oddaje za magazynowanie. Wg mnie jest to w ok. Dopłacam mniej niż bym grzał gazem , ale niewiele.
To stan chory z racji braku wiedzy co będzie trudno planować. Dlatego piec gazowy jest w standbayu.
Tu już cytowany Facet ma imperatyw badawczy i edukacyjny, warto posłuchać i polemizować,, bo to naprawdę bywa mocno indywidualne.

consigliero

Posiadacz elektryka
Gdybym teraz miał wybierać źródło ciepła to miałbym duży dylemat, bo obecny system rozliczania jest trochę gorszy a przede wszystkim nastawiony na zmuszenie instalującego fotowoltaikę na jak największe zużycie na miejscu. Z tego powodu nacisk na magazyny energii, ktore mogą wspomóc to zużycie własne. Jednak koszty takiego przedsięwzięcia są dużo wyższe, magazyn w sieci wychodzi jednak tanio. Oczywiście w chwili obecnej poszukuję sposobów jak spożytkować nadmiar energii której nie jestem w stanie zużyć a zostaje mi jej sporo, na tyle dużo że pewnie wykarmiłbym drugie auto. Stan zużycia przez auto i pompę na zdjęciach, bilans energii na filmie, nowa aplikacja pokazuje dane ładniej 😎. Do dnia dzisiejszego nie dostałem rozliczenia od PGE za pierwsze półrocze, chyba mają problem z liczeniem

Attachments

• IMG_0476.jpeg
    IMG_0476.jpeg
    242,1 KB · Liczba wyświetleń: 3
  • IMG_0477.jpeg
    IMG_0477.jpeg
    264,4 KB · Liczba wyświetleń: 3

nabrU

Pionier e-mobilności
Jak ja czytam te Wasze zasady (jakieś net-billingi, net-meteringi, limity pobranej energii, wirtualne magazyny itp) to się cieszę, że nie muszę się tak doktoryzować. U mnie jest prosto, podpisujesz umowę na eksport z ceną X za kWh i masz wszystko rozliczane wraz z importem w skali miesiąca.

Z tego powodu nacisk na magazyny energii, ktore mogą wspomóc to zużycie własne. Jednak koszty takiego przedsięwzięcia są dużo wyższe, magazyn w sieci wychodzi jednak tanio.

Ja właśnie sobie obserwuję ile mniej więcej dziennie eksportuję z PV i ile zużywam i na tej podstawie wybiorę sobie pojemność magazynu energii (choć zdaję sobie sprawę, że miesiące letnie nijak się mają do zimy). Owszem muszę za niego zapłacić ale zasad magazynowania tej energii nikt mi nie zmieni, a z wirtualnym to nigdy nic nie wiesz. Plus to także jakaś inwestycja w wartość nieruchomości.

nabrU

Pionier e-mobilności
Jasne i dlatego mam 10 lat gwarancji na baterię, prawda?

1691523106252.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czy przy tej sprzedaży energii w cenie godzinowej, zakup też będzie wg. ceny godzinowej czy wg. ceny taryfowej? W przyszłym roku wprowadzam się do domu z 5 kWp PV, pompą 6 kW. Rozważam montaż magazynu z dotacji, jeśli nadal będą - myślicie, że warto czy lepiej dołożyć kolejne panele na stronę północno-wschodnią? Dom ma powierzchnie 125 m2 po podłodze, użytkowa 110 m2. Po przeprowadzce chcę też zmienić auto na elektryka. Dom kupuję już z gotową instalacją, więc chyba będę mógł skorzystać z dotacji.
Niestety ale obejrzyj filmy jak wychodzą nowi prosumenci na netbillingu. Sprzedajesz prąd tanio bo wszyscy produkują kupujesz drogo bo chodzą wtedy węglówki, dodatkowo od każdej kupione kWh płacisz przeszył, przy pompie 6kW i EV to 10kWp to w starym systemie było minimum, teraz niestety to spory koszt.
Magazyn nie jest wieczny, po 10-15 latach warty tyle ile waży
Więc może warto ołowiany
Po 10-15 latach magazyn ma 70% sprawności, czyli mając 9kWh użytkowe mam 6.3kWh użytkowe. Nie ogranicza CI to zasięgu więc ten magazyn jest tak żywotny jak jego najsłabsze ogniwo (dosłownie). Bo nawet przy 40% jest to jakaś oszczednośc, a kto wie po ile prąd będzie za 15 lat. Może Tocamki ruszą i pojawia się nadrzewodniki stabilne i pracujące w temp pokojowej.

Bronek

Pionier e-mobilności
Było dobrze pomijając kwestie samego liczenia produkcja /pobór, ale to jako tako ogarnięto.

Zamiast kupować magazyn, który jakby nie było wymaga dozoru, i się "zużywa", to wirtualny magazyn z całej sieci, który jak gdyby wynajmowano za np 20% produkcji.

Prąd brakujący kupowało się jak inni w zależności od rodzaju taryfy. To trwa u tych którym nie minął 16 letni okres takiej umowy.
To najlepsze rozwiązanie jak się okazało, bo prąd oddajemy za 80% tego co odbieramy nie inwestują w magazyn i mogąc w wielu przypadkach tyle go naporodukować aby mieć energię nawet w zimie za darmo. Płacąc grosze stałych opłat.
Tak ma np moja szwagierka z 7 KWP instalacją.

nnnnn

Pionier e-mobilności
@Bronek jak mawiają to se ne vrati. Niestety ale nabili w pompy ludzi na nowych zasadach. Te dotację ludzie szybko oddadzą w opłatach przesyłowych za prąd.W necie coraz więcej rachunków/rozliczeń rocznych i jak na tym wyszli ludzie w nowym systemie. Beż magazynu jest dramatycznie z magazynem jest gorzej niż poprzednio.

Bronek

Pionier e-mobilności
Najgorzej mogą mieć ci co mają domy tylko na elektrykę i bez gazu w okolicy. Uwierzyli, że Państwu zależy na Obywatelach, klimacie i takie tam dyrdymały. Narobili dzieci wzięli kredyt i żyli w błogości, wiary w cud niezmienności Świata na gorsze. I mają pompy.
Będą kopcić, niby ekologicznie ale jednak dymić . Kupią kopciuchy, pompa się przyda dla picu

Chyba, że Rządy nasze, zamiast rozdawać kasę za stosunki płciowe bez zabezpieczenia, które niestety okazały się mało płodne, z inwestują ponownie w klimat i postęp energetyczny w kraju?

Oby mi się nie dobrali do tyłka mam jeszcze prawie 12 lat wirtualnego magazynu

Last edited:
  • Like
Reactions: 6a8

elektryk

Pionier e-mobilności
Oby mi się nie dobrali do tyłka ma jeszcze prawie 12 lat wirtualnego magazynu
Najpierw w 2014 Ci na P ukradli kasę z OFE, później dokończyli kradzież Ci na drugie P. Dzisiaj prawnicy twierdzą, że formalnie to nie była kradzież, tylko po prostu zabrali i przenieśli. Także może też Ci nie ukradną, tylko zabiorą ;-)

dawiss

Nowy na Forum
Ja zdaję sobie sprawę, że 5 kWp to za mało, ale na jednej stronie dachu udało się zainstalować 13 paneli. Druga strona dachu wychodzi niemal idealnie na NE, garaż też odpada. Mam trochę wolnej gotówki i myślałem albo o magazynie albo o dorzuceniu 5 kWp na stronę NE - powinny wyprodukować około 2.3 mWh rocznie.

vwir

Pionier e-mobilności
Mam całkiem sporo (coś około 7kW, musiałbym policzyć) idealnie na NW. Nie ma wielkiego dramatu, dają rocznie około 5000kWh. Więc 5kW na NE myślę że może dać ponad 3000kWh rocznie (w zależności od kąta nachylenia dachu).

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Ja zdaję sobie sprawę, że 5 kWp to za mało, ale na jednej stronie dachu udało się zainstalować 13 paneli. Druga strona dachu wychodzi niemal idealnie na NE, garaż też odpada. Mam trochę wolnej gotówki i myślałem albo o magazynie albo o dorzuceniu 5 kWp na stronę NE - powinny wyprodukować około 2.3 mWh rocznie.
Zgadzam się z czym piszesz, ale personalnie szkoda było by mi pieniędzy na wydatek 6k PLN za uzysk 50% niższy, to nie lepiej ci znaleźć miejsca pod "altanke/wiate" żeby to śmigało na sto fajerek?. Instalacja PV jest na zawsze, to jest inwestycja, to ma zarabiać na twoją "emeryturę" energetyczną, bo siłą rzeczy i tak wszyscy kiedyś będziemy musieli kupić magazyn energii bo ceny raczej spadać nie będą, a im więcej wyrwiesz ze słońca to tylko twoje.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Mam całkiem sporo (coś około 7kW, musiałbym policzyć) idealnie na NW. Nie ma wielkiego dramatu, dają rocznie około 5000kWh. Więc 5kW na NE myślę że może dać ponad 3000kWh rocznie (w zależności od kąta nachylenia dachu).
@vwir - OK, o ile kolega @dawiss nie dysponuje lepszym miejscem :) No ale to tylko moje zdanie, nie zmuszam do niczego :)

Gandalf

Pionier e-mobilności
Najgorsze w tych wszystkich historiach jest to, że nasz kochany oligopol energetyczny zrzuca na nasze barki swoje zadania. Przecież to co się dzieje w sieci u @nnnnn to jest skandal! I jeszcze czystą energię mamy sprzedawać za bezcen po to by móc "okazyjnie" kupić tą z węgla poza szczytem naszych produkcji gdy jest ona 4x droższa. A droższa jest też dlatego, że płacimy za to że brudna i śmierdzi. Co ma być rozwiązaniem? Magazyny energii, czyli kolejny sposób jak odwalać robotę za dystrybutorów. Naszymi środkami.

😡

lookash_c

Pionier e-mobilności
Najgorsze w tych wszystkich historiach jest to, że nasz kochany oligopol energetyczny zrzuca na nasze barki swoje zadania. Przecież to co się dzieje w sieci u @nnnnn to jest skandal! I jeszcze czystą energię mamy sprzedawać za bezcen po to by móc "okazyjnie" kupić tą z węgla poza szczytem naszych produkcji gdy jest ona 4x droższa. A droższa jest też dlatego, że płacimy za to że brudna i śmierdzi. Co ma być rozwiązaniem? Magazyny energii, czyli kolejny sposób jak odwalać robotę za dystrybutorów. Naszymi środkami.
Wychodzą z założenia, że im jest dobrze tak, jak jest, bo zawsze tak było i było dobrze. A jak Tobie nie pasuje, to Ty sobie działaj i zmieniaj! Wszystko się zgadza, można się rozejść :p