Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

Trapp

Zadomawiam się
Co do magazynow z baterii EV to chyba nic z tego... kochana Energa zaczela sprawdzac magazyny - znaczy jakie sa i czy sa odpowiednio zgloszone z papierami ....

nabrU

Pionier e-mobilności
Co do magazynow z baterii EV to chyba nic z tego... kochana Energa zaczela sprawdzac magazyny - znaczy jakie sa i czy sa odpowiednio zgloszone z papierami ....

I tak powinno być od początku bo z powodu wolnej amerykanki z PV macie problemy z napięciami i częstotliwością w sieci w PL. W UK bez zezwolenia (ale i tak musi być zgłoszenie) nie można eksportować więcej niż 16A czyli 3.68kW.

nabrU

Pionier e-mobilności
Ty nie @Bronek, ale inni tutaj tak. I wiele razy było to opisywane na forum i narzekanie, że się falownik wyłącza.
Ja rozumiem, że Polacy mają odrazę do jakichkolwiek zasad, ale tu akurat to ZE powinien decydować ile PV można sobie na dach wrzucić. Bo to oni odpowiadają za sieć a nie Bronek czy nabrU

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie.. Zasady są dobre ale u Was są dostosowane do marnej sieci. U nas są do dobrej ale tej nie ma wszędzie. Niemniej to nie jest problem nagminny. I trzeba zmodernizować sieć, a nie ograniczać ludzi.
Warunki też wydaje ŻE, ale są rejony gdzie sieć jest podobnie jak w wielu krajach nie zmodernizowana.
UK nie bryluje, USA też. Mamy przynajmniej 3 fazy o mocy nawet do 62 KW? w domach. A to pozwala zaszaleć.
Niestety to jak z paleniem elektryków, czasem....
Gorzej z zasadami rozliczeń i polityką, tu mamy przesrane, bo nikt nic nie wie co będzie. Nic nie zaplanujesz jak nie ma stabilnej polityki i strategii. Nawet jak by miało być drogo, mto byśmy to wiedzieli jak? A tak? CHGW

nabrU

Pionier e-mobilności
Nie.. Zasady są dobre ale u Was są dostosowane do marnej sieci. U nas są do dobrej ale tej nie ma wszędzie.

W poprzednim domu miałem bezpiecznik główny 100A na jednej fazie, w obecnym domu mam także 100A. To ta marna sieć? Mimo to mój ZE jest właścicielem tej sieci i to on za nią odpowiada więc nie możesz do tej sieci przyłączać byle czego, byle jak i o dowolnej mocy. Poczytaj sobie jakiekolwiek forum PV z UK i raczej nie znajdziesz tam postu o napięciach wyłączających falownik.

Niemniej to nie jest problem nagminny. I trzeba zmodernizować sieć, a nie ograniczać ludzi.

Że sieć trzeba modernizować i w PL i gdzie indziej to jasne. Ludzi jednak też trzeba ograniczać, bo krajowa sieć energetyczna to nie własny folwark (zakładając, że jej właściciel w ogóle dba o jej jakość).

Ale oczywiście ja jestem oderwany od polskiej rzeczywistości w tej dziedzinie więc przyznaję, że dla co niektórych moje gadanie może być z kosmosu ;)

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
W poprzednim domu miałem bezpiecznik główny 100A na jednej fazie, w obecnym domu mam także 100A. To ta marna sieć? Mimo to mój ZE jest właścicielem tej sieci i to on za nią odpowiada więc nie możesz do tej sieci przyłączać byle czego, byle jak i o dowolnej mocy. Poczytaj sobie jakiekolwiek forum PV z UK i raczej nie znajdziesz tam postu o napięciach wyłączających falownik.

Że sieć trzeba modernizować i w PL i gdzie indziej to jasne. Ludzi jednak też trzeba ograniczać, bo krajowa sieć energetyczna to nie własny folwark (zakładając, że jej właściciel w ogóle dba o jej jakość).

Ale oczywiście ja jestem oderwany od polskiej rzeczywistości w tej dziedzinie więc przyznaję, że dla co niektórych moje gadanie może być z kosmosu ;)
Ja mam u siebie 120A, w podziale na 3x40A ;);););).

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nabrU Dokładnie jak w Polsce. Każdy sprzęt PV musi być zgłoszony i mieć odpowiednie papiery. Jak nie zgłosisz to ryzykujesz tym że ZE odcina Ci energie zupełnie. I też jest właścicielem sieci do licznika więc w miejscu licznika energia ma mieć odpowiednie parametry niezależnie ile ludzie instalacji PV podłączą albo jak duże jest zużycie. Jeśli parametry są źle to reklamujesz i ZE ma w obowiązku to naprawić i to robi. Jedyny problem jest taki że normy nie sprzyjają pracy PV ponieważ z tego co pamiętam chyba 10% doby napięcie może być ponad 253V i do ok 10 minut ponad 260V i to jest zgodne ze standardami. Dla prosumenta jak te 10% doby przypada na czas kiedy świeci słońce to nie brzmi to OK, bo wszystkie instalacje które mają papiery i są poprawnie ustawione mają obowiązek wyłączyć się przy 253V, więc tacy ludzie rzeczywiście mają prawo narzekać w internecie że im się PV wyłącza.

nabrU

Pionier e-mobilności
@nabrU Dokładnie jak w Polsce. Każdy sprzęt PV musi być zgłoszony i mieć odpowiednie papiery. Jak nie zgłosisz to ryzykujesz tym że ZE odcina Ci energie zupełnie.

Czy mogę więc prosić o jakiś link prosto wyjaśniający jakie są przepisy przyłączania PV do sieci i jakie papiery każdy polski inwestor PV musi w tej dziedzinie wypełnić? Bo jakoś nikt tu na tym forum się o to nie pyta, a nie chce mi się wierzyć, że w PL to takie proste że każdy robi to w 10 sekund;) (na dotację na EV jest np. specjalny wątek z milionem pytań :unsure:)

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Czy mogę więc prosić o jakiś link prosto wyjaśniający jakie są przepisy przyłączania PV do sieci i jakie papiery każdy polski inwestor PV musi w tej dziedzinie wypełnić? Bo jakoś nikt tu na tym forum się o to nie pyta, a nie chce mi się wierzyć, że w PL to takie proste że każdy robi to w 10 sekund;) (na dotację na EV jest np. specjalny wątek z milionem pytań :unsure:)
Może dlatego, że to forum.elektrowoz.pl ;)

nabrU

Pionier e-mobilności
Jasne, ale zerknij jakie podforum...

Serio podajcie jak to wg papierów z tym podłączaniem PV jest.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nabrU
Podłączenie nie jest skomplikowane, wystarczy tylko zgłosić. Lista rzeczy:
- wypełniasz wniosek
- papiery o sprzęcie każda hurtownia dba żeby mieć na falownik i panele i dostajesz np linki do pobrania
- projekt jak to wszystko jest podłączone
- podpis elektryka
- uprawnienia elektryka
- jak większa instalacja to uzgadniasz ze strażą pożarną

W przypadku instalacji ponad 50kW wchodzisz na bardziej skomplikowaną procedurę i wtedy mogą się nie zgodzić na podłączenie nawet jak spełnisz wszystkie wymogi

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
@nabrU
Podłączenie nie jest skomplikowane, wystarczy tylko zgłosić. Lista rzeczy:
- wypełniasz wniosek
- papiery o sprzęcie każda hurtownia dba żeby mieć na falownik i panele i dostajesz np linki do pobrania
- projekt jak to wszystko jest podłączone
- podpis elektryka
- uprawnienia elektryka
- jak większa instalacja to uzgadniasz ze strażą pożarną

W przypadku instalacji ponad 50kW wchodzisz na bardziej skomplikowaną procedurę i wtedy mogą się nie zgodzić na podłączenie nawet jak spełnisz wszystkie wymogi
Także potwierdzam, że w odróżnieniu od dotacji na samochód elektryczny, zgłoszenie instalacji nie jest zbytnio skomplikowane. Jeśli korzystasz z usług firmy montującej, to praktycznie w większości firm oni przygotowują całą dokumentację, a bardzo często nawet w twoim imieniu wszystko zgłoszą u operatora. Operator ma miesiąc od zgłoszenia, na wymianę licznika i w większości przypadków się wyrabiają, co prawda często w ostatni dzień ale się wyrabiają.
Ja osobiście mam instalację 9,96kW, w maju minęły trzy lata od uruchomienia, ja u siebie nie musiałem mieć uzgodnienia ze strażą, wtedy nie wymagali, wydaje mi się, że teraz już musiałbym mieć, reszta wszystko jak wypisał @zibizz1 .

6a8

Posiadacz elektryka
Powodem wyłączania się falowników w .pl są stare, dziesiątki lat nie modernizowane sieci przesyłowe. Po prostu nie przystosowane do współczesnych realiów. Duża rezystancja linii przesyłowych daje duże spadki napięć, co skutkuje zarówno obniżaniem napięcia u części odbiorców ( tych bardziej oddalonych od transformatora ), oraz jego nadmiernym podwyższaniem ( gdy falowniki pracują ).
Jak na razie powszechnie stosowaną metodą obrony monopoli, są odmowy przyłączeń nowych instalacji
Dlaczego takich problemów nie ma w .de ( przynajmniej nic na ten temat nie udało się znaleźć ) ?
U nas zdaje się ma też wejść ustawa zobowiązująca do instalacji PV na nowych dachach, ciekawe co wtedy będzie.

nabrU

Pionier e-mobilności
No to nie dziwne że skacze napięcie jak każdy do sieci może eksportować do 50kW
Bez podtekstów ale mam pytanie: Czy w UK i DE można 3 fazy do prywatnej chaty i w hali garażowej?

W UK można. Tylko są dwa 'ale':
- koszt takiego przyłącza i potencjalny zysk z 3-fazówki dla przeciętnego 'zjadacza chleba',
- fakt, że tu chyba nikt (zasadniczo) nie buduje sposobem gospodarczym, więc ma mały wpływ jak developer zaprojektuje elektrykę w domu.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Aż tak łatwo nie ma, moc fotowoltaiki nie może być większa niż moc przyłączeniowa do budynku (zwykle kilkanaście kW).

Bronek

Pionier e-mobilności
Pytam w kontekście ładowarki auta. Bo co 3 f to nie jedna i jakby tak 22 kW była ładowarka auta to miodzio
Niestety Tesla ma 11kW a liczyłem, że dadzą 22.. Niemniej ujdzie. Natomiast z jednej czy dwóch faz gdy nie ma w pobliżu DC to słabo przy dużych bateriach.
Można i z cegły ale musi być coś porządnego niedaleko aby w razie W można byłoby na szybko doładować.
Ja póki co muszę liczyć na dom i 3 fazy to sine qua non aby elektryk nie był lekko upierdliwy. Leaf z jednej fazy w miarę ujdzie bo ma 40,Kwh.
To juz każdy ma po swojemu poukłdane

adamusek

Zadomawiam się
Także potwierdzam, że w odróżnieniu od dotacji na samochód elektryczny, zgłoszenie instalacji nie jest zbytnio skomplikowane. Jeśli korzystasz z usług firmy montującej, to praktycznie w większości firm oni przygotowują całą dokumentację, a bardzo często nawet w twoim imieniu wszystko zgłoszą u operatora. Operator ma miesiąc od zgłoszenia, na wymianę licznika i w większości przypadków się wyrabiają, co prawda często w ostatni dzień ale się wyrabiają.
Ja osobiście mam instalację 9,96kW, w maju minęły trzy lata od uruchomienia, ja u siebie nie musiałem mieć uzgodnienia ze strażą, wtedy nie wymagali, wydaje mi się, że teraz już musiałbym mieć, reszta wszystko jak wypisał @zibizz1 .
tak powyżej 6.5kW trzeba mieć kwit ze straży i wyłącznik przeciwpożarowy odcinający DC z paneli w razie pożaru.

adamusek

Zadomawiam się
No tak ale średnia wielkośc instalcji w PL na 2022 to 7.3kw - pare lat temu to było bliżej 5. Mało kto przekraczał 10 kW ze względu na wspołczynnik 80% zwrotu; aktualny netbilling raczej nie sprzyja przewymiarowaniu sieci. Tutaj nie ma co szukać przyczyny natomiast wiele instalacji nawet 5kW przy slabej sieci i braku odbioru może skutecznie załatwić sieć, powoli montowane są przez operatorów (chyba Energa albo Tauron) urządzenia wyrównujące napięcia