Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

vwir

Pionier e-mobilności
Raczej będzie to mało, bo praca z domu. Obstawiam 10kkm. Teraz przejechałem 13kkm od listopada, ale to z powodu dowożenia dziecka do nowej szkoły.
Mam dom 146m2, więc prawie identyczny. Na pompę ciepła zużywam ok. 5000kWh rocznie (ciepła woda+ogrzewanie). Reszta domu u mnie zużywa kolejne 5000kWh (też mam indukcję). Do tego ładowanie auta - licz ok. 20kWh/100km, czyli dla 10000km wyjdzie 2000kWh. W sumie potrzebujesz rocznie około 12000kWh.

nnnnn

Pionier e-mobilności
@nnnnn @zibizz1

Drodzy rabini, doradźcie mi.
Mam dom lekko poniżej 150 m^2 do którego mamy zamiar się wprowadzić w przeciągu miesiąca, dwóch.
Myślałem, żeby zainstalować panele PV, ale słyszałem, że dobrze jest najpierw sprawdzić zużycie w ciągu roku, żeby wiedzieć jak dużą instalację zakładać. W domu będzie pompa ciepła, płyta indukcyjna i samochód elektryczny, więc spodziewam się, że spore.

O ile na starych zasadach wszystko było rozliczane w miarę prosto, to nie mam pojęcia co myśleć o nowych.
Proszę wyciągnąć szklaną kulę i powiedzieć mi czy fotowoltaika nadal będzie się opłacała z chwilą wejścia w życie stawek godzinowych prądu?
Czy będzie tak, że w czasie dużej produkcji PV ceny będą szorowały po dnie i nie będzie się opłacało sprzedawać energii?
Może lepiej będzie mieć magazyn energii i ładować w chwilach gdy prąd jest tani? Z obliczeń wynika, że nie bardzo.
Działać teraz z PV czy czekać na przejście na stawki godzinowe i z tego korzystać?
Osobiście wątpię, żeby cokolwiek w Polsce było tanio, ale jeśli ten sam lub podobny efekt da się uzyskać bez całego zamieszania z instalacją, to w sumie czemu nie? Co robić, jak żyć?
Przy tych wszystkich urządzeniach elektrycznych ja bym celował w minimum 10kWp, a żeby było z zapasem to pewnie 14-15kWp trzeba założyć. Pompa ciepła to pewnie 8-12kWh rocznie. Gotowanie grzanie domu i wody CWU, praca z domu więc pewnie komputer z jednym lub dwoma monitorami nonstop, elektryczne auto.
Jeśli pracujesz z domu to godzinowe rozliczanie będzie CI się opłacało bo zamiast pchać energię ze słońca w sieć po groszowych cenach bedziesz mógł załadować samochód. Wszystko to kwestia ogarnięcia "smart home" czy też HEMS. Magazyn przyda się tylko jeśli masz jakieś problemy z siecią, w innym wypadku to na razie wydaje się to zbyteczny koszt. W Twoim przypadku magazyn i tak nie utrzyma pompy ciepła zimą.

Bronek

Pionier e-mobilności
Powiem tak, gdybym miał minus - 40/50 lat, i ekonomiczne możliwości, to fotowoltaika w jakiekolwiek formie gdy zamierzamy spędzić długie lata w tej lokalizacji się opłaca jako jedna z niewielu dobrych inwestycji.
Montuj tyle ile masz dostępnej na to kasy i tyle ile możesz powierzchni dachu itp na to przeznaczyć.
Max max max...
Przez trzy lata moje 9,8 KWP wyprodukowało 30 MWh prądu jako stary prosument mam inaczej. I gdyby nie warunki to bym dobawil drugie tyle.
150 m2 domek parter pompa 11 kW i elektryki itp. Prądu nigdy za wiele
Ponad połowę tego zeżre pompa, drugie tyle elektryki. Reszte trzeba dokupić Aby żyć w komforcie i nie kombinować z ustawieniami śledzić i żyć tym, to warto mieć nadmiar. A tak to zabawa i jak ktoś lubi to hobby w programowanie sterowanie, kontrolę optymalizację wszystkie urządzeń itp. A jest tego sama pompa wymaga uwagi, itd. Nie dla leniuchów, albo trzeba mieć nadprodukcję i wtedy to olać

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Przy nowych zasadach to jest porąbane, bo nie wiadomo, jakie będą ceny i ile dostaniesz kasy. Generalnie ja bym zaczął od 12-15kW na dachu, a potem sie okaże, jak to wychodzi. Podejrzewam, że na nowych zasadach magazyn energii Cię nie minie, ale na początku bym go nie instalował. Problem z magazynem jest taki, że nie masz szans zmagazynować latem a zużyć zimą (magazyn musiałby mieć kilka tys kWh pojemności). Więc to sam zobaczysz czy ma sens czy nie.

mALEK

Pionier e-mobilności
ja czekam, az kurz opadnie, bo burdel taki, ze brak slow. raz, ze nic nie da sie zalatwic, a dwa z tymi "populistycznymi " limitami i taryfami, nie mam jak tego przkalkulowac. moim celem bedzie dolozenie max PV (na starych zasadach) i magazyn pare kW. do tego taryfa nocna i odpowiednie harmonogramy - wtedy minimalizuje zuzycie drogiej energii, ladujac magazyn w nocy/dzien, i glownie z niego zasilam dom

nnnnn

Pionier e-mobilności
Przy nowych zasadach to jest porąbane, bo nie wiadomo, jakie będą ceny i ile dostaniesz kasy. Generalnie ja bym zaczął od 12-15kW na dachu, a potem sie okaże, jak to wychodzi. Podejrzewam, że na nowych zasadach magazyn energii Cię nie minie, ale na początku bym go nie instalował. Problem z magazynem jest taki, że nie masz szans zmagazynować latem a zużyć zimą (magazyn musiałby mieć kilka tys kWh pojemności). Więc to sam zobaczysz czy ma sens czy nie.
Magazyn przy pewnej pojemności ma sens, szczególnie jeśli mamy wszystko sprzężone z systemem zarządzania energią. W przypadku @daniel sensowny magazyn to pewnie około 30kWh a to już bardzo duży wydatek.
Co mam na myśli pisząc sensowny, mianowicie w dni słoneczne ładujemy magazyn po najniższych cenach, jeśli nie występują ceny poniżej 50PLN za kWh to ładujemy z popołudniowego słońca, przy instalacji 14-15kWp to 3-4 godziny przy zachodzącym słońcu. Energia z magazynu idzie na zużycie w wieczornym piku, noc plus poranny pik, lub auto jeśli pogoda gorsza. Wszystko wymaga sporo pracy i sprzęgnięcia z kilkoma systemami typu PSE, prognoza pogody, zużycie samochodu. Sporo zabawy ale jeśli ktoś to lubi to sprawi sporo satysfakcji. Jeśli miałbyś za coś takiego zapłacić to kompletnie nieopłacalne.

Jeszcze jedna rzecz że planując instalację ustawiałbym dziś na wschód-południowy wschód i zachód a nie na południe. Ze względu na pokrycie zapotrzebowania, instalacja szybciej startuje i później kończy niż typowe południe.

vwir

Pionier e-mobilności
No tylko w okresie od maja do września naładujesz taki magazyn w trzy do czterech słonecznych godzin. Kiedy i na co chcesz zużyć te 30kWh, żeby kolejnego dnia można znowu było coś zmagazynować? Pompa ciepła wtedy już nie zużywa praktycznie nic (nie licząc ciepłej wody, ale to może z 2-3kWh dziennie). Auto przy jego przebiegu będzie ładował raz na tydzień. Światła w tym okresie też zbyt dużo się nie zużywa. No chyba, że z magazynu będzie oddawał do sieci, to wtedy faktycznie może się to spiąć.

nnnnn

Pionier e-mobilności
No chyba, że z magazynu będzie oddawał do sieci, to wtedy faktycznie może się to spiąć.
Oddawanie do sieci w droższych godzinach i dzięki temu ładowanie "wirtualnego portfela" na miesiące zimowe.

Myślę że magazyn 30kWh z instalacji 15kWp udałoby się z grubsza naładować nawet od lutego do listopada. Pytanie o koszt takiej inwestycji i jej ekonomiczną sensowność. Chyba, że kogoś cieszy "inwestowanie(wywalanie kasy na takie gadżety)" to wtedy jeśli spina się z grubsza to jest satysfakcja.

Na razie dużo zmiennych w tym równaniu:D
@daniel planujesz wentylację mechaniczną/klimatycację? Elementy podwyższające zużycie i zwiększające komfort.

daniel

Señor Meme Officer
Właśnie nosiłem się z takim zamiarem, żeby wymaksować to co się da zmieścić na dachu.
Jak szukać firmy, która to zrobi? Znaleźć kogoś lokalnego? Zrobi to jakoś taniej? Czy utrzyma się przez tyle lat, żeby móc do niego zgłosić jakieś reklamacje?
Czy uderzać do dużego gracza jak Columbus? Czy może odezwać się do dostawcy energii Enea i przez nich to załatwiać?

Jest mechaniczna wentylacja i jedna jednostka klimatyzacji.

Do wyboru mam tylko kierunki południowy wschód (azymut 40 stopni) i północny zachód. Nie można obracać domu dowolnie na działce.
Pochylenie dachu jest podobno optymalne, chyba 36 stopni.

elektryk

Pionier e-mobilności
Montuj tyle ile masz dostępnej na to kasy i tyle ile możesz powierzchni dachu itp na to przeznaczyć.
Max max max...
....
Nie dla leniuchów, albo trzeba mieć nadprodukcję i wtedy to olać
Nadprodukcja to przyszłość energetyki - pozwoli Ci obsłużyć dzienne potrzeby nawet w zimie, a sprzężona z magazynem obsłuży zdecydowaną większość potrzeb przez cały rok.

Tutaj poglądowe wykresy zależności wielkości OZE względem magazynu (strona 11):

Raport skupia się na tym, że praktycznie każde miejsce na ziemi może być zasilane 100% z Solar/Wind/Battery i jest to najtańsza opcja pozyskiwania energii.

Nadprodukcja energii też będzie rodzić nowe, ciekawe modele biznesowe oparte o bardzo dużą nadprodukcję w szczycie. Ci co będą potrafili ją sensownie zagospodarować będą mogli na tym sporo zarobić.