Montaż instalacji PV na nowych zasadach, a może dodatkowo mały wiatrak i instalacja off grid

nnnnn

Pionier e-mobilności
Co do instalatora ja korzystałem z firmy z Oświęcimia, chyba raczej lokalna firma. Panele Hyundai, falownik Growatt. Instalacja w jeden dzień, bez problemów. W przypadku problemów z wysokim napięciem, kontakt niezły, zazwyczaj do kilku godzin.
Przed założeniem brałem wyceny z rożnych miejsc. Firmy z okolic Krakowa wyceniały się 26-31k PLN za 5,25 kWp na dachu krytym dachówką. Columbus wtedy wysłał wycenę na 36.5 panele Jinko, falownik Fronius. W zeszłym roku Columbus robił instalację u kolegi w trzebini 7.6kWp, z magazynem 5kWh na foxess, wycenione na 76k PLN. Jakie są doświadczenia z Columbusem? Realizacje przez podwykonawców, przez co droga kontaktu w razie usterki się wydłuża. Kolega przez około 3 miesiące regularnie co tydzień musiał się kontaktować z Columbus aby ustawili magazyn bo coś nie grało. Okazało się że podwykonawca podłączył coś odwrotnie i stąd magazyn nie działał jak powinien.
Obecnie zbieram wyceny dla siebie na 5.4-5.6kWp z carpotem i magazynem 10kWh i ceny są od 52k PLN do 98k PLN.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Gdybym teraz budował PV na nowych zasadach i wiedział że rocznie będę zużywał 12MWh postawiłbym minimum 25kW paneli oraz jakiś magazyn samoróbe z baterii tesli.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Gdybym teraz budował PV na nowych zasadach i wiedział że rocznie będę zużywał 12MWh postawiłbym minimum 25kW paneli oraz jakiś magazyn samoróbe z baterii tesli.
Łatwiej chyba ogarnać baterie z innych aut, koreanczyki, japonczyki czy stellanis.

vwir

Pionier e-mobilności
Ja bym nie patrzył na żadne moduły z samochodów. Niestety, ale żywotność NMC/NMA (czyli jakieś 1000-1500 cykli) a LiFePO (3000-5000 cykli) to jednak przepaść. No chyba, że bateria z Tesli SR. Tym bardziej, jeśli codziennie ten magazyn miałby być do pełna ładowany i rozładowywany.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja bym nie patrzył na żadne moduły z samochodów. Niestety, ale żywotność NMC/NMA (czyli jakieś 1000-1500 cykli) a LiFePO (3000-5000 cykli) to jednak przepaść. No chyba, że bateria z Tesli SR. Tym bardziej, jeśli codziennie ten magazyn miałby być do pełna ładowany i rozładowywany.
Dobrze wiesz że żywotność określana jest jak 80% pierwotnej pojemności, a w takim magazynie nawet rozładowywanym w zakresie 20-80/90 nie będzie miało to odczuwalnego znaczenia przez kilkanaście lat. Zakup modułów przy cenie 300PLN za kWh przy cenach rynkowych za moduły LiFePO4 które są w cenie 3000k/1kWh wydaje się być dobrym interesem. Inną sprawą jest to, że bałbym się takiej modułów Li-ION w takiej ilości przy których sam grzebałem i nie chciałbym stawiać tego w domu.

vwir

Pionier e-mobilności
Dobrze wiesz że żywotność określana jest jak 80% pierwotnej pojemności, a w takim magazynie nawet rozładowywanym w zakresie 20-80/90 nie będzie miało to odczuwalnego znaczenia przez kilkanaście lat. Zakup modułów przy cenie 300PLN za kWh przy cenach rynkowych za moduły LiFePO4 które są w cenie 3000k/1kWh wydaje się być dobrym interesem. Inną sprawą jest to, że bałbym się takiej modułów Li-ION w takiej ilości przy których sam grzebałem i nie chciałbym stawiać tego w domu.
LiFePo da się znaleźć w lepszych cenach.
Pierwszy lepszy link:
albo inny:
Nowe, z fakturą, oficjalna dystrybucja, 10 lat gwarancji, można dostać całkiem przyjemne dofinansowanie. No i na pewno się nie zapalą w domu.

300PLN za kWh to chyba tylko w sytuacji gdy komuś jakieś Niro się "zgubiło". Bo normalne ceny za używki to raczej bliżej 600PLN/kWh. Za nowe wolę nie myśleć.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Komu jak wygodniej, do moich potrzeb (grzania tylko wody cuw przez caly rok) 40kWh dziennie w trybie 15-85% potrzebuje 52kWh baterii.

Na allegro od paru miesięcy już stoi 85kWh za 60k PLN, wychodzi 705kWh dodajmy 20% na osprzęt, trochę czasu na naukę i można poskładać przyzwoity zestaw.

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja mam 14.5kwp, elektryka do maja, niedawno tez wlaczylem grzalke do grzania wody CWU i za połowę maja mam zużycie 500kwh ;) dobrze ze stary prosument - miejsce na 4 panele jeszcze mam zeby dolozyc do istniejacej instalacji...

nnnnn

Pionier e-mobilności
Komu jak wygodniej, do moich potrzeb (grzania tylko wody cuw przez caly rok) 40kWh dziennie w trybie 15-85% potrzebuje 52kWh baterii.

Na allegro od paru miesięcy już stoi 85kWh za 60k PLN, wychodzi 705kWh dodajmy 20% na osprzęt, trochę czasu na naukę i można poskładać przyzwoity zestaw.
Oczywiście, tylko dyskutujemy, a jak ktoś ma wiedzę i umiejętności to może się bawić.

Znając swoje zużycie domowe, w przypadku nadmiaru prądu można byłoby zautomatyzować system żeby sprzedawał z magazynu gdy cena osiągnie pewien pułap. Warunkiem jest rozliczenie godzinowe.

nnnnn

Pionier e-mobilności
LiFePo da się znaleźć w lepszych cenach.
Pierwszy lepszy link:
albo inny:
Nowe, z fakturą, oficjalna dystrybucja, 10 lat gwarancji, można dostać całkiem przyjemne dofinansowanie. No i na pewno się nie zapalą w domu.

300PLN za kWh to chyba tylko w sytuacji gdy komuś jakieś Niro się "zgubiło". Bo normalne ceny za używki to raczej bliżej 600PLN/kWh. Za nowe wolę nie myśleć.
Przy wymaksowaniu dotacji czyli 15kwh (37487,85-16000) cena za kwh spada do 1432 za kwh z gwarancją i wsparciem producenta