Thekonik

Zadomawiam się
1. Jeśli są małżeństwem bez rozdzielności, to tak.
2. Tak. Warunek - każde z nich kupuje samochód tylko na siebie.
Dzięki. Czy jest gdzieś potwierdzenie na piśmie.

U mnie to wygląda dodatkowo facet na os. Prywatna a żona na JDG.

Dzięki za Odpowiedź

umcus

Pionier e-mobilności
Dzięki. Czy jest gdzieś potwierdzenie na piśmie.

U mnie to wygląda dodatkowo facet na os. Prywatna a żona na JDG.

Dzięki za Odpowiedź
A to zależy jak leży. Moje odpowiedzi są prawdą, jeśli mowa o obydwu osobach fizycznych, bez JDG. JDG komplikuje sprawę i może się nie dać, zależy od formy opodatkowania.

Ja czekam tylko na złożenie wniosku. Q4 odebrałem w lipcu 2024 i mnie ominęło. Liczę że teraz już pójdzie bez problemu. Martwi mnie jedynie ten okres trwałości. Od kiedy będą go liczyć. Od daty rejestracji czy od daty uzyskania dofinasowania czy coś jeszcze innego wymyślą.

zakończenie realizacji przedsięwzięcia to data wystawienia faktury VAT potwierdzającej zakup
pojazdu elektrycznego oraz stanowiącej podstawę do rejestracji pojazdu (przez OOW), a w
przypadku leasingu/ wynajmu długoterminowego jest to data przekazania
OOW
(Korzystającemu) pojazdu elektrycznego do używania albo używania i pobierania pożytków na
podstawie protokołu przekazania pojazdu;

okres trwałości wynosi 2 lata od dnia zakończenia realizacji przedsięwzięcia, w którym to okresie OOW zobowiązany zostanie do spełnienia warunków określonych w niniejszym programie oraz w umowie o objęcie wsparciem, o której mowa w art. 14lzh ust. 2 ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju;

Więcej tutaj:
https://www.gov.pl/web/nfosigw/program-naszeauto-do-40-tys-zl-doplaty-do-samochodu-elektrycznego
Zasady opisane sa w tym mniejszym PDFie na dole strony.
https://www.gov.pl/attachment/7e505c56-a488-4494-b1d4-530082a062f9

Last edited:

CODI

Zadomawiam się
Mam pytanie dotyczące złomowania auta. Mowa jest o wymaganym okresie posiadania 3 lata ale nie piszą PRZED złomowaniem. Byłem właścicielem 2 aut po 10 lat i oba sa juz grubo poza pełnoletnioscią ale oba sprzedałem do rodziny i znajomych juz dawno temu. Czy odkupienie auta i złomowanie (przy aktualnym OC) po przerejestrowaniu na mnie spełnia obowiązek i pozwala zwiększyć dofinansowanie ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam pytanie dotyczące złomowania auta. Mowa jest o wymaganym okresie posiadania 3 lata ale nie piszą PRZED złomowaniem. Byłem właścicielem 2 aut po 10 lat i oba sa juz grubo poza pełnoletnioscią ale oba sprzedałem do rodziny i znajomych juz dawno temu. Czy odkupienie auta i złomowanie (przy aktualnym OC) po przerejestrowaniu na mnie spełnia obowiązek i pozwala zwiększyć dofinansowanie ?
Jestes przez ostatnie 3 lata wlascicielem w cepiku ?
Jesli nie to nie nadaje sie.

umcus

Pionier e-mobilności
Miałem dyskusję niecałe 2 tygodnie temu z audytorem w Luksemburgu. Mówi mi "powiedz mi, dlaczego polacy nigdy nie odpowiadają wyczerpująco na nasze pytania? ja zawsze mam wrażenie, że coś ukrywacie, czegoś nie mówicie, coś kombinujecie". Moja reakcja była mniej więcej taka:
1738274245289.png

CODI

Zadomawiam się
Widzisz pracuje w branży regularnie audytowanej. Moi audytorzy z Belgii "chwalili" nas za niecodzienne spojrzenie na wymogi regulatora. I nie chodziło o kłamstwo czy ukrywanie faktów a kreatywne rozumienie zapisów polityki :)
Ja czytam wymogi jak poniżej literalnie i wydaje sie ze dofinansowanie powiększone o bonus za złomowanie jest zasadne.
1738274553892.png

Last edited: