mattmd

Zadomawiam się
Czy ktoś byłby tak miły i poprostu podał nr pola w pit-37 przy wspólnym rozliczeniu z maloznkiem którego nie można przekroczyć żeby dostać te 30k?

blebnik

Zadomawiam się
a nie 127? W instrukcji przy wniosku jest:

1. Dochód roczny Wnioskodawcy (OOW)/współmałżonka ustalany na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A (opcja nr 1 w tabeli 1.A/1.B)
Dotyczy OOW/współmałżonka rozliczających się na podstawie ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych - art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f, którzy: rozliczają się na podstawie PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC oraz rozliczają się na podstawie PIT-40A, w przypadku, jeśli jedynym dochodem jest świadczenie z ZUS/KRUS i nie jest składane odrębne zeznanie podatkowe.
W polu Wartość dochodu należy wpisać kwotę podaną w pozycji „Podstawa obliczania podatku” z PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39, PIT-CFC,PIT-40A za rok poprzedzający rok złożenia wniosku, lub w przypadku złożenia wniosku przed rozliczeniem PIT za rok poprzedzający rok złożenia wniosku należy wpisać dochód wskazany w ww. dokumentach z przedostatniego roku kalendarzowego poprzedzającego rok złożenia wniosku o udzielenie wsparcia.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Powyższe jest ważne, bo wiele osób patrzy na przychód/dochód na początku PIT a liczy się podstawą naliczenia podatku czyli jeżeli np malzonek nie pracuje i rozliczenie wspólne, owa podstawa to "połowa". To jest akurat korzystne - przy czystym powietrzu tak się właśnie załapałem bo gdyby rozliczał się sam to bez szans

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Nie chce mi się czytać 66 stron (wybaczcie) ale czy jest jeszcze nadal jakaś szansa na załapanie się na podstawową dopłatę dla osób fizycznych? O ile wiem, w poprzednim programie do końca była kasa dla tego targetu.

mattmd

Zadomawiam się
To w takim razie już prędzej 129. Nie wpadłbym na to, że pisząc "dochód" autor miał na myśli podstawę obliczania podatku. Trochę mało spójna terminologia, ale zgadza się, mój błąd.
dzięki za odpowiedź. Reasumując
Pole 129- podstawa obliczenia podatku
Ale tego już nie dzielimy przez 2 bo w moim przypadku ta kwota jest już podzielona i musi być niższa niz 135tyś