kalotz

Zadomawiam się
Nadal uważacie że elektryki w dzisiejszych czasach są ekologiczniejsze od produkcji do składowania zużytych części w stosunku do benzynowców, każdy elektryczny odpowiednik danego modelu jest cięższy, każdy. Czy rzeczywiscie ta różnica wag jest nadal wystarczająca by nie zużywać klocków hamulcowych i opon z powodu rekuperacji? A dzisiaj większość elektryków produkuje się i sprzedaje w chinach gdzie podstawą w energetyce jest WĘGIEL

Beep21

Posiadacz elektryka
Nadal uważacie że elektryki w dzisiejszych czasach są ekologiczniejsze od produkcji do składowania zużytych części w stosunku do benzynowców, każdy elektryczny odpowiednik danego modelu jest cięższy, każdy. Czy rzeczywiscie ta różnica wag jest nadal wystarczająca by nie zużywać klocków hamulcowych i opon z powodu rekuperacji? A dzisiaj większość elektryków produkuje się i sprzedaje w chinach gdzie podstawą w energetyce jest WĘGIEL
Wania, weź ty się naucz poprawnie składać zdania aby miały jakiś większy sens. Odpowiedzi na Twoje pytania zostały już z 50 razy podane w tym wątku, poszukaj sobie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Klockow nie zmienilem od 85kkm i mam jeszcze 75%… opony zmienilem po 55kkm a kupil je jeszcze te uzywane facet do swojego forda focusa…
Sorry… ani opon ani klockow nie zmieniam czesciej a wrecz pewnie dwa razy wydluzam ich zycie.
Za to facet w OOOO rs cos tam cos tam klocki zjadl w 9kkm a opony w 15kkm…

Obaj mamy po 500KM w aucie, kto ejst eko ?

Ja Ci powiem… nikt ! Najbardziej eko bylo chodzic na bosaka !

kalotz

Zadomawiam się
Bez inwektyw może by co, tak sie składa że studiowałem technologię chemiczną i o OZE mielismy niewiele godzin. Był jakis czas temu aetykuł porównujący ekologiczność spalinowców i elektryków przez całe ich życie i rezultat wcale nie jest taki jednoznaczny jaki byście chcieli. Bo właśnie dużo zależało od źródła pozyskiwania energii do ładowania aut choćby, ale nic wy dalej śnijcie i zaprzeczajcie rzeczywistosci jakie to elektryki najlepsze😡

Beep21

Posiadacz elektryka
a do rafinacji ropy naftowej to się energii elektrycznej z węgla nie używa? Coś Wania słabo studiowałeś tę technologie chemiczną :D

luki

Pionier e-mobilności
Szczerze mówiąc to ekologia jakoś średnio mnie interesuje (no dobra, nie palę opon, węgla, śmieci segreguję, nie wyrzucam plastikowych słomek do oceanu, ...). Ale ekonomia już jak najbardziej. Zużywam prąd z krajowej produkcji (tak, Narodowy Węgiel !!!111 ;) ), nie wiem co to wymiana klocków, oleju, rozrządu. No i nie karmię petrodolarami nikogo.
I jeszcze jedno - Chiny chcą się możliwie szybko uniezależnić od dostaw ropy... Ciekawe dlaczego ?

vwir

Pionier e-mobilności
Przy czym pamiętajmy, że z tego węgla mamy ponad 70% energii. Reszta to już nie-węgiel (w tym OZE). No i sporo energii dokupujemy z innych krajów Europy, a tam średnia ilość energii z węgla już jest na poziomie 30%, a nie 70%.

Michal

Moderator
Był jakis czas temu aetykuł porównujący ekologiczność spalinowców i elektryków przez całe ich życie i rezultat wcale nie jest taki jednoznaczny jaki byście chcieli. Bo właśnie dużo zależało od źródła pozyskiwania energii do ładowania aut choćby, ale nic wy dalej śnijcie i zaprzeczajcie rzeczywistosci jakie to elektryki najlepsze😡
Był też artykuł, który opisywał tamten artykuł, że tamten miał błędne dane i założenia. To że gdzieś jakiś "profesor" wysra jakiś tekst za stodołą, nie znaczy że to jest prawda objawiona.
Sprawdź moje wyliczenia na podstawie raportu rafinerii Lotos i zastanów się, czy energia zużywana przez rafinerię jest wliczana w emisje ICE: