Gtaminfo

Nowy na Forum
No to nie ukrywam, że zazdroszczę. Ja swoje papiery złożyłem do dealera około 9.06, ale samo zamówienie zostało złożone do Kia Motor Polska dopiero 22.06. No i na razie nie mam nawet info o nadaniu numeru VIN, co - jak mi tłumaczono - oznacza niewyprodukowanie mojego egzemplarza.
A zamawiałem Niro EV w wersji L z pompą ciepła.
No to prawdopodobnie w tym miesiącu się wyprodukuje/z początkiem przyszłego. Tak idą mniejwiecej zamówienia

pawcjo

Posiadacz elektryka
Dzisiaj dostałem informację od dilera, że jest w systemie, że auto ma się wyprodukować za +/- 7 dni. Zamówienie z 24 maja, XL z jasnym wnętrzem. Ciekawe czy Kia Polska sama z siebie napisze maila, tak jak zawsze obiecuje.

HMS

Zadomawiam się
Dzisiaj dostałem informację od dilera, że jest w systemie, że auto ma się wyprodukować za +/- 7 dni. Zamówienie z 24 maja, XL z jasnym wnętrzem. Ciekawe czy Kia Polska sama z siebie napisze maila, tak jak zawsze obiecuje.
Gratuluję (y)
Ja po dzisiejszej wizycie w salonie nadal nic nie wiem :(

luki111

Nowy na Forum
Dzień dobry wszystkim !!!
Jestem jednym z tych (nie)szczęśliwców czekających w kolejce na Niro EV. Zamówienie złożone zostało w czerwcu u dealera w Płocku. Początkowo zapewniano mnie o 3 miesiącach oczekiwania, potem szybko o 6. miesiącach a teraz już tylko "nie mamy informacji nt. daty zakończenia produkcji".
Czy ktoś wie może, z czego wynika to przeciąganie dat? Ograniczenia w dostepności komponentów, czy większy priorytet dla lepiej sprzedającej się EV6? Czy jeszcze coś?
Kilka faktów i wniosków po zamówieniu samochodu:
Fakty
Zamówiłem Niro EV L mineral blue jasne wnętrze 25 maja 2022
Czas oczekiwania na umowie 12 miesięcy
Początek listopada telefon od dealera że 27 listopada auto będzie w porcie
16 grudnia auto po załatwieniu formalności celnych pod Łodzią czeka na transport do dealera
Wnioski
Myślę że terminy realizacji zamówień były sprawdzianem prawdomówności sprzedawców. Mój powiedział że jesli mi się spieszy to że jest kilka wyprodukowanych egzemplarzy, jeśli sam chce skonfigurować to będę czekał. Nie obiecywał 3,6 miesięcy tylko powiedział że do roku czekania.
Przyjął zamówienia kiedy była taka możliwość złożenia w centrali. Wiem że inni dealerzy przyjmowali zamówienia wcześniej a i tak leżały w szufladzie. Przyjmowanie zamówień przez importera rozpoczęło się 23 mają.
Sprzedawca był uczciwy i mówił jak jest. Może inni kusili wcześniejszymi terminami bo bali się stracić klientów?
Myślę że jeśli chodzi o realizację zamówienia to zależy ona od koreańskiej maszyny losującej w której nie doszukiwał bym się jakiekolwiek logiki czy zachowania kolejności. Niestety
Co do transportu auta
Z portu w Słowenii do Łodzi z ocleniem trwał on 19 dni. Poszukiwanie transportu z Łodzi do Kalisza trasa ponad 100 km trwa 11 dni. Absurd... Ale myślę że każdy przewoźnik woli dłuższą trasę. Tyle samo pracy przy załadunku a większą kasa. Pomijam fakt świąt
Powyższe wnioski wynikaja z moich prywatnych przemyśleń.
Pozdrawiam

less

Posiadacz elektryka
Ponieważ wczoraj odebrałem swoje Niro XL z pompą i zrobiłem ok. 200 km opiszę pierwsze wrażenia, a właściwie co mnie zdziwiło/zaskoczyło. Sporo już o tym było, zainteresowani jeździli pewnie demówkami i oglądali auta w salonach.
Wiadomo jeździ się bardzo fajnie, dynamika bardzo dobra, choć to zależy kto czym wcześniej jeździł.
Poza tym co już wiedziałem to na + bardzo fajna skóra wegańska, a tej nie macałem wcześniej bo demówki były w L. Na minus konieczność naciskania przycisku na klamce przy otwieraniu drzwi. Mam/miałem 3 auta z takim rozwiązaniem i to 3 różnych producentów i we wszystkich wystarczyło włożyć rękę za klamkę. Może kwestia przyzwyczajenia. Harman Kardon też nie urywa d.... Tu znowu pewnie zależy co się miało w poprzednim aucie.
Żeby nie było że więcej minusów to ogólnie z auta jestem bardzo zadowolony. Mam kolor biała perła + listwy i słupek w szarym i wygląda to imo bardzo fajnie, a też do tej pory za żywo nie widziałem.

bchmiel75

Zadomawiam się
No to prawdopodobnie w tym miesiącu się wyprodukuje/z początkiem przyszłego. Tak idą mniejwiecej zamówienia
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko trzymać kciuki.
Mnie irytuje tylko to, że zamówiłem aut na początku czerwca ale samo zamówienie poszło do Kii po 2. tygodniach. Nie wiem, czy dealer "przespał" sprawę, czy tyle to zazwyczaj trwa. W międzyczasie zmienił mi się handlowiec, więc nawet nie mam jak wyrazić swoich pretensji.
Małżonka za to chodzi zła jak osa, bo alternatywnie mieliśmy zamawiać Merca EQA z dostawą w listopadzie. Owszem, bylo drożej, ale zakładam, że Mercedes dotrzymałby terminu. Choć w sumie mogę się i tu mylić......

No nic, gratuluję "wybrańcom", którzy już odebrali swoje Kijanki. Pewnie będziemy się szukać na drogach, bo ze względu na taką a nie inną politykę dostaw Kii, modeli Niro EV będzie jak na lekarstwo.

vwir

Pionier e-mobilności
Na minus konieczność naciskania przycisku na klamce przy otwieraniu drzwi. Mam/miałem 3 auta z takim rozwiązaniem i to 3 różnych producentów i we wszystkich wystarczyło włożyć rękę za klamkę. Może kwestia przyzwyczajenia.
Mam dwa auta - leafa z przyciskiem w klamce i mach-e bez przycisku. Miałem też ds5 bez przycisku. Zdecydowanie wolę wersję z przyciskiem, z powodu tego jak działa zaryglowywanie drzwi. W wersji z przyciskiem po prostu naciskam przycisk i auto zaryglowane. Działa zawsze i wszędzie, nie ma z tym żadnych problemów. A w wersji bez przycisku najczęściej jest dotykowe pole, które działa jak chce. Szczególnie gdy jest wilgotno i zimno. A gdy spadnie marznący deszcz to w ogóle nie działa. O obsłudze w rękawiczkach można zapomnieć.