Olecki

Pionier e-mobilności
Mnie też się podoba ( napisałem do KIA ciekawe czy i co odp. w tym temacie )
Jak pojeździsz nocą to napisz co i jak hula ? krótkie, długie, w mieście itd
Jak będziesz miał możliwość testowania to napisz jak zachowuje się na dziurawej drodze czy innym szutrze.
Ja wczoraj nie miałem możliwości sprawdzenia w takich warunkach :(
> Cav <
Dlaczego kiepsko ?
Bo...
Mi się nie podoba, połączenie jasnych środków foteli z ciemnymi brzegami wygląda słabo. Już wolę jasny środek z wersji L, przynajmniej jakoś się to komponuje a nie taki misz-masz.

Yhy jasny środek materialowy przy dzieciach. Marzenie każdego rodzica. ( chyba że dzieci jeżdżą w worku w bagazniku)
No akurat to co tu było wklejone to nie materiał tylko 'skóra wegańska' więc powinno się czyścić dość łatwo, ale za to często :p

Jeszcze taka mała ciekawostka ze świadectwa homologacji:
IMG_20220822_181934.jpg

No to challenge - kto pierwszy wklei screena z 600 kilometrami na ładowaniu xD.

No i na koniec - EV nie ma homologacji na poruszanie się na kołach 16 cali ani dojazdówce więc jak się zdecydujesz to na własne ryzyko - zawsze jest szansa że w razie w ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania. Szkoda bo widziałem dziś w salonie zestaw czterech oryginalnych felg16" z TPMS i oponami zimowymi za trochę ponad 4k, jak na ASO dobra cena. No nic, trzeba zamawiać wielosezonowe i poszukać jakiejś felgi na pełonowymiarowy zapas. Oczywiście jest ET52 aby nie pasowały od innych modeli (a widziałem już jak rzeczoznawca ściągał koła żeby sprawdzić czy felgi mają europejską homologację i czy ET się zgadza)...

pawcjo

Posiadacz elektryka
challenge - kto pierwszy wklei screena z 600 kilometrami na ładowaniu xD.
To nie problem. Dzisiaj jak jeździłem w deszczu, a przez to wolniej, to miałem 10 kWh. O dziwo w deszczu nie słychać nadkoli, co by wskazywało, że jak jest sucho, to szum jest przez opony. Te continentale mają
71dB, czyli bez rewelacji. Są takie co mają 68.

pawcjo

Posiadacz elektryka
Jak będziesz miał możliwość testowania to napisz jak zachowuje się na dziurawej drodze czy innym szutrze.
Tłumienie jest bardzo dobre. Po szutsze wszystko jest idealnie wytłumione. Testowałem też taką hamską kostkę brukową. Czuć ją, ale mało i nie wiem, czy są samochody w których by jej nie było czuć.

pawcjo

Posiadacz elektryka
Światła Niro EV ma dobre, obawiałem się, że będą takie jak w eNiro, ale jest dużo lepiej. W eNiro światła miały wyraźne skupienie w punktach, a tutaj są bardzo równomiernie rozproszone i jasne. Zapewniają dobrą widoczność nawet podczas deszczu. Mam porównanie na zdjęciach do Alfy Giulietty H7, Volvo XC60 biksenon i Mini Coopera Matrix. Mini ma genialne światła i jak widać Kia dużo nie odstaje. Jedynie na minus, że nie mają doświetlania w zakrętach i autopozycjonowania.

Attachments

• 20220823_071125.jpg
    20220823_071125.jpg
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 33
  • 20220823_071313.jpg
    20220823_071313.jpg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 33
  • 20220823_071519.jpg
    20220823_071519.jpg
    999,7 KB · Liczba wyświetleń: 33
  • 20220823_071704.jpg
    20220823_071704.jpg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 31

pawcjo

Posiadacz elektryka
Udało mi się na zakończenie jazdy próbnej Niro EV przejechać się 5 min EV6 i w sumie tam też słychać szum opon. Wyciszenie jest na podobnym poziomie, może w EV6 trochę lepsze, ale trudno ocenić. Wydaje mi się, że ten szum słychać dlatego, że inne elementy są bardzo dobrze wyciszone, prawie nie słychać wiatru, a np. Q4 go słyszałem. Dla pełnego komfortu warto byłoby wygłuszyć te nadkola, to koszt 2-3 tys. Chyba też za bardzo się na tym elementem skupiłem i podczas zwykłej jazdy, nikt na ten szum nie zwróci uwagi.

Przesiadka z Niro EV do EV6 nie robi większej różnicy, bardzo podobne samochody. Natomiast, jak podobnie zrobiłem po teście eNiro, to w EV6 było nieporównywalnie lepiej.

Podsumowując Niro EV:

Plusy:
- komfort, wybieranie nierówności
- płynna jazda,
- oszczędność (średnie zużycie 14 kWh, a były trasy ze średnim 10, mało było jednak autostrad, większośc drogi podmiejskie)
- rekuperacja / one pedal
- wygodne fotele
- dobre materiały, wykończenie, na żywo wyglądają lepiej
- przestronność
- jazda półautonomiczna
- nie ma zbyt wiele wad, większość na bardzo dobrym poziomie, lub dobrym

Plusy, ale mogło być lepiej:
- wyciszenie
- android auto (fajnie, gdyby był bezprzewodowy)
- multimedia, szkoda, że ma systemu na androidzie
- ładowanie, szkoda, że nie jest szybsze (nie testowałem)

Minusy:
- słychać szum opon,
- black piano,
- szybko brudząca się kamera, w deszczu mało widać
- auto android tylko na 2/3 ekranu

wartur

Nowy na Forum
Udało mi się na zakończenie jazdy próbnej Niro EV przejechać się 5 min EV6 i w sumie tam też słychać szum opon. Wyciszenie jest na podobnym poziomie, może w EV6 trochę lepsze, ale trudno ocenić. Wydaje mi się, że ten szum słychać dlatego, że inne elementy są bardzo dobrze wyciszone, prawie nie słychać wiatru, a np. Q4 go słyszałem. Dla pełnego komfortu warto byłoby wygłuszyć te nadkola, to koszt 2-3 tys. Chyba też za bardzo się na tym elementem skupiłem i podczas zwykłej jazdy, nikt na ten szum nie zwróci uwagi.

Przesiadka z Niro EV do EV6 nie robi większej różnicy, bardzo podobne samochody. Natomiast, jak podobnie zrobiłem po teście eNiro, to w EV6 było nieporównywalnie lepiej.

Podsumowując Niro EV:

Plusy:
- komfort, wybieranie nierówności
- płynna jazda,
- oszczędność (średnie zużycie 14 kWh, a były trasy ze średnim 10, mało było jednak autostrad, większośc drogi podmiejskie)
- rekuperacja / one pedal
- wygodne fotele
- dobre materiały, wykończenie, na żywo wyglądają lepiej
- przestronność
- jazda półautonomiczna
- nie ma zbyt wiele wad, większość na bardzo dobrym poziomie, lub dobrym

Plusy, ale mogło być lepiej:
- wyciszenie
- android auto (fajnie, gdyby był bezprzewodowy)
- multimedia, szkoda, że ma systemu na androidzie
- ładowanie, szkoda, że nie jest szybsze (nie testowałem)

Minusy:
- słychać szum opon,
- black piano,
- szybko brudząca się kamera, w deszczu mało widać
- auto android tylko na 2/3 ekranu
Pytałeś może jak wygląda sprawa przeglądów, np. jak często, czy jest do dokupienia pakiet przeglądów, ciekaw też jestem jak wygląda sprawa z płynem chłodniczym co ile trzeba wymieniać i czy faktycznie jest jak w tym artykule...

Najnowsze dyskusje