pawcjo

Posiadacz elektryka
Akurat jak kupowałem Soula to właśnie nad V2L najbardziej ubolewalem.. a raczej jego brakiem :). Idealne rozwiązanie jak ci pada prąd w domu, a u mnie na podwarszawskiej wsi pada dość często... Ostatnio 3 tygodnie temu, tuż po tym jak wyjechaliśmy na urlop.. nie było prądu w domu 36h.. taka Niro spokojnie pociągnęłaby mi dom przez ten czas (oczywiście gdybym wtedy był w domu i miał V2L, którego nie mam..)
V2L nie zasili domu, to jeszcze nie ten etap. Tym można co najwyżej odpalić czajnik, kosiarkę, ale nie ma funkcji energii zwrotnej.

KKL

Posiadacz elektryka
Hmm, wg mnie 3.7kW mocy bez problemu jest w stanie pociągnąć dom. Oczywiście bez ciężkich armat typu pralka, zmywarka czy czajnik. W tym momencie jestem w stanie to zrobić z agregatu 2kW to Niro tym bardziej dałaby radę.

pawcjo

Posiadacz elektryka
Hmm, wg mnie 3.7kW mocy bez problemu jest w stanie pociągnąć dom. Oczywiście bez ciężkich armat typu pralka, zmywarka czy czajnik. W tym momencie jestem w stanie to zrobić z agregatu 2kW to Niro tym bardziej dałaby radę.
Na jakiej zasadzie by to działało? Masz jakieś podpięcie do skrzynki? Gdzieś na youtube przy testsch mówili, że to jeszcze nie jest ten etap i nie da się zasilić domu. Gdyby się dało, to byłoby świetnie.

KKL

Posiadacz elektryka
Robisz przełącznik - sieć - 0 - agregat, który zasilasz z agregatu/Niro. Jeśli masz 3 fazy to używasz wtyczkę powielającą jedna fazę z agregatu/Niro na 3 fazy. Oczywiście urządzenia 3 fazowe nie będą działać (jak np płyta indukcyjna) ale cala reszta bez problemu. Moc 3.7kW powinna być wystarczająca, by pozwolić wystartować agregatowi lodówki czy zamrażarki (one biorą około 200W ale potrzebują 6-10x więcej mocy by wystartować), a oświetlenie, sprzęt RTV czy laptopy bez problemu będą działać. Jedynym pytajnikiem dla mnie jest to, czy Niro może dawać te 3.7kW przez dłuższy okres czasu. Zakładam, że tak, bo tak jak może się ładować przez wiele godzin ładowarka 11kW to przypuszczam, że może oddawać 3.7kW przez wiele godzin w trybie ciągłym.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Od maja byłem informowany przez Kię że w zamian za eniro xl zostało zamówione niro ev xl… tylko ceny nie mogli ustalić. Jeszcze w zeszłym tygodniu Kia informowała mnie że jes w Polsce już auto Kia Niro Ev XL a tutaj dzisiaj się dowiaduję że to jednak Kia Ev L wykastrowana. Czy to jest działanie ok wobec kupującego? Jak będę chciał sprzedać ten samochód to jako co? Jaką wersję?
Dostajesz auto z wyposażeniem jak zamawiane, w nowszej budzie. Ten, kto Cię poinformował (salon? przedstawicielstwo PL?), że dostaniesz XL narobił (niepotrzebnie) smaka. A wiadomo, że Polakowi obiecać i nie dać, to gorzej niż zabrać ;-)

Cyrkiel

Zadomawiam się
Dostajesz auto z wyposażeniem jak zamawiane, w nowszej budzie. Ten, kto Cię poinformował (salon? przedstawicielstwo PL?), że dostaniesz XL narobił (niepotrzebnie) smaka. A wiadomo, że Polakowi obiecać i nie dać, to gorzej niż zabrać ;-)
Nawet we wniosku kredytowym mam wpisane niro ev xl…więc raczej to nie obiecanki tylko wprowadzanie w błąd. Gdyby nie wczorajszy post o takiej wersji to bym się dowiedział o tym dopiero przy odbiorze auta. Uważasz że to uczciwe podejście do klienta?

p0li

Pionier e-mobilności
Oczywiście urządzenia 3 fazowe nie będą działać (jak np płyta indukcyjna) ale cala reszta bez problemu.
płyty indukcyjne z którymi miałem do czynienia były przy podłaczeniu do wielu faz - dwufazowe: na jedną faze 2 pola gzewcze, na drugą kolejne 2 pola a trzecia faza podłaczona do piekarnika
więc używając jednego pola nie na maksa powinno się dac używać i płytę

Cav

Pionier e-mobilności
Nawet we wniosku kredytowym mam wpisane niro ev xl…
Ważniejsze literki czy faktyczne wyposażenie?
Powiedz uczciwie - czym to co dostaniesz będzie się różniło od tego co zamawiałeś, jeśli chodzi o wyposażenie?
Bo to że dostaniesz nowy model w starej cenie, o kilkadziesiąt tysięcy taniej niż jego obecna cena - to jest jak chwyt boga za nogi......
Wszyscy biadolili że trzeba będzie zapłacić po nowych cenach, a tutaj taka pozytywna niespodzianka ze strony Kia.
A Ty się literek czepiasz.....

Sprzedaj to komuś z forum po cenie w jakiej kupisz - będzie przeszczęśliwy...

Najnowsze dyskusje