NIP na paragonie od momentu wprowadzenia jest całkiem inaczej zapisywany i fiskalizowany na drukarce /kasie fiskalnejParagony z NIP można księgować. NIP można wpisać w uwagach, nazwę firmy zamiast imienia i nazwiska. Kontrola krzyżowa może nic nie wykazać, bo VAT będzie rozliczany po obu stronach.
Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić, ale mogę też mieć rację.
Niekoniecznie w Niemczech.NIP na paragonie od momentu wprowadzenia jest całkiem inaczej zapisywany i fiskalizowany na drukarce /kasie fiskalnej
Ale ionity wystawia fakture a nie paragon,"Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić," - to nie wystarczy?
Niekoniecznie w Niemczech.
Fiskalizacja to nie problem klienta. Kupuję, płacę brutto, zgodnie z obowiązującym prawem.
W świetle ustawy o podatku od towarów i usług, paragon zawierający NIP nabywcy na kwotę nieprzekraczającą 450 zł jest fakturą uproszczoną. Taki paragon stanowi zatem podstawę do odliczenia VAT.
A wpisując swój NIP oraz dane firmy mogę zadbać aby wszystko co potrzeba pojawiło na paragonie. Zresztą już zmodyfikowałem swoje dane z czystej ciekawości, dało się.
Mieszasz pojęcia"Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić," - to nie wystarczy?
Niekoniecznie w Niemczech.
Fiskalizacja to nie problem klienta. Kupuję, płacę brutto, zgodnie z obowiązującym prawem.
W świetle ustawy o podatku od towarów i usług, paragon zawierający NIP nabywcy na kwotę nieprzekraczającą 450 zł jest fakturą uproszczoną. Taki paragon stanowi zatem podstawę do odliczenia VAT.
A wpisując swój NIP oraz dane firmy mogę zadbać aby wszystko co potrzeba pojawiło na paragonie. Zresztą już zmodyfikowałem swoje dane z czystej ciekawości, dało się.