Nowe stacje Ionity: Nagawczyna, Wierzbocice i oczekiwana Nidzica

zlp

Pionier e-mobilności
Paragony z NIP można księgować. NIP można wpisać w uwagach, nazwę firmy zamiast imienia i nazwiska. Kontrola krzyżowa może nic nie wykazać, bo VAT będzie rozliczany po obu stronach.
Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić, ale mogę też mieć rację.

STMS

Pionier e-mobilności
Paragony z NIP można księgować. NIP można wpisać w uwagach, nazwę firmy zamiast imienia i nazwiska. Kontrola krzyżowa może nic nie wykazać, bo VAT będzie rozliczany po obu stronach.
Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić, ale mogę też mieć rację.
NIP na paragonie od momentu wprowadzenia jest całkiem inaczej zapisywany i fiskalizowany na drukarce /kasie fiskalnej

Zaczym coś napiszesz to dowiedz się / zweryfikuj nie mające pokrycia informacje …

zlp

Pionier e-mobilności
"Nie widziałem paragonu z Ionity, więc mogę się mylić," - to nie wystarczy?

NIP na paragonie od momentu wprowadzenia jest całkiem inaczej zapisywany i fiskalizowany na drukarce /kasie fiskalnej
Niekoniecznie w Niemczech.
Fiskalizacja to nie problem klienta. Kupuję, płacę brutto, zgodnie z obowiązującym prawem.

W świetle ustawy o podatku od towarów i usług, paragon zawierający NIP nabywcy na kwotę nieprzekraczającą 450 zł jest fakturą uproszczoną. Taki paragon stanowi zatem podstawę do odliczenia VAT.
A wpisując swój NIP oraz dane firmy mogę zadbać aby wszystko co potrzeba pojawiło na paragonie. Zresztą już zmodyfikowałem swoje dane z czystej ciekawości, dało się.

krzyss

Pionier e-mobilności

Fiskalizacja to nie problem klienta. Kupuję, płacę brutto, zgodnie z obowiązującym prawem.

W świetle ustawy o podatku od towarów i usług, paragon zawierający NIP nabywcy na kwotę nieprzekraczającą 450 zł jest fakturą uproszczoną. Taki paragon stanowi zatem podstawę do odliczenia VAT.
A wpisując swój NIP oraz dane firmy mogę zadbać aby wszystko co potrzeba pojawiło na paragonie. Zresztą już zmodyfikowałem swoje dane z czystej ciekawości, dało się.
Ale ionity wystawia fakture a nie paragon,

zlp

Pionier e-mobilności
To jeszcze lepiej (możesz wrzucić skan/foto?)
Skoro są wszystkie dane na fakturze, to czego mam się obawiać?
Kontrola krzyżowa nic nie wykaże, bo na pewno VAT odprowadzają. Jakby nawet coś wykazała, to nie mnie się czepią a ich. Ja VAT opłaciłem, i jeśli faktura spełnia wymogi, to nie powinno być żadnego problemu.
Przetestuję przy najbliższej okazji.

zlp

Pionier e-mobilności
Poczytałem trochę.
Ionity nie jest czynnym podatnikiem VAT.
Jak to kur... jest możliwe?
Nie mam faktury, ale sądzę że 23% VAT naliczają i nie rozliczają się z naszym fiskusem?
Ściągają nasze 23% VAT do swojego kraju? Dajemy się tak kroić na kasę?

STMS

Pionier e-mobilności

Mieszasz pojęcia

Co innego krajowy VAT i nasze przepisy a co innego zakup w UE usług czy towarów

Mieszasz wszystko co się da i strzelasz na oślep aby tylko coś napisać co Ci pasuje

zlp

Pionier e-mobilności
Serio?
Piszę o ładowaniu na Ionity w Polsce, nie w UE.
Inne państwa dostają normalne faktury, a my z jakiegoś powodu nie. W innych krajach to nie usługa?
Ionity nie jest u nas czynnym podatnikiem VAT i tego VATu u nas nie odprowadza. Fajne rozwiązanie prawda?

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Gdzieś przeczytałem, że Ionity zaczyna i u nas wystawiać faktury VAT, ale chyba tylko dla firm, które mają minimum 5 samochodów. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Można od nich dostać fakturę VAT?