bragyou
Posiadacz elektryka
DokładnieJa w Tesli jak nie mieli NIPu na FV za ładowanie, miałem NIP wpisany w adresie i normalnie wysłałem do księgowej.
Tak samo robiłem na Amazon.de jak kupowałem na firmę
DokładnieJa w Tesli jak nie mieli NIPu na FV za ładowanie, miałem NIP wpisany w adresie i normalnie wysłałem do księgowej.
Tak samo robiłem na Amazon.de jak kupowałem na firmę
Nie spełnia bo IONITY nie poda jej w JPK i prędzej czy później dostaniesz wezwanie z US do korekty + odsetki a jak będziesz się rzucał to jeszcze domiarMuszę odkopać temat IONITY. O co chodzi z tymi "normalnymi fakturami"? Używałem IONITY, wiem, że nie ma w apce miejsca na nazwę firmy i NIP, ale... wystarczy w additional contact information wpisać NIP: 1234.... I taka FV w pełni spełnia wymogi (do 450zł)![]()
To, że IONITY jej nie wykaże to ich problem i jedyne, co dostanę to wezwanie do złożenia wyjaśnieńNie spełnia bo IONITY nie poda jej w JPK i prędzej czy później dostaniesz wezwanie z US do korekty + odsetki a jak będziesz się rzucał to jeszcze domiar
A paragony z NIP są jakoś inaczej raportowane od innych?Nie spełnia bo IONITY nie poda jej w JPK i prędzej czy później dostaniesz wezwanie z US do korekty + odsetki a jak będziesz się rzucał to jeszcze domiar
Są raportowane jak zwykle fakturyA paragony z NIP są jakoś inaczej raportowane od innych?
W koszty możesz wrzucić bo koszt poniosłeś jeżeli jest związany ze sprzedażą ale VAT-u odliczyć nie możesz - nawet połowęTo, że IONITY jej nie wykaże to ich problem i jedyne, co dostanę to wezwanie do złożenia wyjaśnieńja wykazuję koszt (możliwość, nie obligatoryjne), IONITY wykazuje sprzedaż (obowiązek wynikający z ustawy).
Inna sprawa, że nie korzystam![]()
Problem polega na tym że to kupujący jest odpowiedzialny za prawidłowe odliczenie vatu a nie sprzedającyKontrahent z Holandii robił korekty, bo go nasza skarbówka wyczaiła. W sumie nie powinno być różnicy, czy faktura, czy paragon.
Jest możliwość, że dalibyśmy się im we znaki księgując ich dokumenty z wpisanym NIP.
Może zorganizujmy taką akcję?
Nie zaksięgujesz poprawnie bo to nie jest fv VAT na firmę w rozumieniu przepisówPrzecież odliczę prawidłowo, to czemu niby mam dostać po dupie?
Jak mój kontrahent źle zaksięgował miałem kontrolę naszych wspólnych transakcji. U mnie wszystko było prawidłowo. Poszło pismo do Holenderskiej skarbówki i klient poprawiał u siebie. Ja miałem OK.