Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

KrzysztofFly

Moderator
Mnie Peugeot pokazuje właśnie 1257 minut :) . Tak że chyba najlepiej z całej gamy, raczej to odpuszczę :) .
Tak w ramach testu, przed chwilą pobrałem oprogramowanie do systemu i nawigacji, do C4 mojego kuzyna, film na którym widać proces pobierania oprogramowania i czas w jakim to nastąpiło poniżej.

KrzysztofFly

Moderator
Przy okazji, jak już pobrałem aktualizację oprogramowania do kuzyna C4, dokonałem porównania plików łącznie z zawartością.
Oczywiście jak łatwo było się domyślić, wszystkie pliki są identyczne, za wyjątkiem pliku license*******.key - tutaj różni się już nazwa, a także zawartość.
Postanowiłem więc dokonać dalszych porównań i z wykorzystaniem poszukanego w necie numeru VIN od Peugeota e-208, pobrałem również oprogramowanie, do niego. Co najlepsze zrobiłem to programem Citroen Update, który bez jakiegokolwiek protestu przyjął również VIN od Peugeota i pobrał soft (w sumie w tak samo krótkim czasie co do Citroena - tak więc @Przem chyba trafiłeś w złe okienko, że tak długo chciał Ci pobierać) Tutaj również porównanie plików pokazało jedyną różnicę w pliku licencji.
Wracając do problemu z brakiem licencji o którym wspominał @nnnnn , być może chodzi o fakt, że plik licencji po pobraniu jest w katalogu głównym, natomiast oprogramowanie Citroen Update, po sformatowaniu pendrive wrzuca ten plik w do folderu license w katalogu głównym.
Zrzut ekranu 2023-08-04 160456.png
Więc jeśli sam rozpakowujesz pliki i kopiujesz na pendrive, to może tu jest problem, że go wtedy nie widzi.

Nie wiem też jak zachowa się system jeśli włożysz mu pendrive z plikiem licencji który ściągnął dla innego numeru VIN, być może nie ma to dla niego znaczenia, tak przynajmniej wnioskuję z wcześniejszej wypowiedzi @p0li .

nnnnn

Pionier e-mobilności
U mnie wygląda tak samo, oprogramowanie pobieram przez dedykowany dla opla update, teoretycznie pod mój vin. Poczyściłęm też temp, pobrane i ze dwa razy formatowałem pendrive. Wciąż problem z kluczem.

KrzysztofFly

Moderator
U mnie wygląda tak samo, oprogramowanie pobieram przez dedykowany dla opla update, teoretycznie pod mój vin. Poczyściłęm też temp, pobrane i ze dwa razy formatowałem pendrive. Wciąż problem z kluczem.
W sumie pendrive jako kolejny etap po pobraniu, formatuje oprogramowanie Twoja marka Update, a dopiero w kolejnym etapie wgrywa pliki na niego. Może podeślij mi email na PW, to Ci prześlę te 3 pliki z licencją które mam, może to coś da.

p0li

Pionier e-mobilności
co bylo dla mnie dziwne - ostatni update poszedl bez pliku license - tylko to co w katalogu SWL

tmmn299

Nowy na Forum
Na Macu póki co próba nie udana, przetestuje wieczorem na windzieView attachment 4770
Próbuję zainstalować aplikację na Macu i taki komunikat jak powyżej.. "CITROËN UPDATE nie pozwala na aktualizację tego samochodu. Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej marki."
@Halczyn - udało ci się to zainstalować ?

Poza tym - w aplikacji mobilnej My Citroen (mam iOS) - rozumiem, że powinienem mieć podgląd stanu naładowania, zasięgu, możliwość ustawienia temperatury i zaprogramowania ładowania także bez uruchomienia samochodu ? U mnie ładowanie i temperatura niedostępne, zasięg aktualny na chwilę zatrzymania, bez uwzględnienia późniejszego ładowania. Udostępnianie danych w samochodzie włączone, a mimo to nic nie działa tak jak trzeba. Co mogę robić źle ? Naprawdę nie mam już sił na te ich aplikacje :/

Attachments

• IMG_8670.PNG
    IMG_8670.PNG
    549,9 KB · Liczba wyświetleń: 8
Last edited:

Halczyn

Zadomawiam się
@tmmn299 na moment pisania tamtego posta finalnie udalo mi sie, ale nie pamietam jak rozwiazalem ten problem. Na dzisiaj nie chce mi sie bawić w te aktualizacje, podejrzewam, ze nie wnosza nic rewolucyjnego. Apke w telefonie skasowalem, bo dzialala tragicznie

tomaszz

Nowy na Forum
Próbuję zainstalować aplikację na Macu i taki komunikat jak powyżej.. "CITROËN UPDATE nie pozwala na aktualizację tego samochodu. Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej marki."
@Halczyn - udało ci się to zainstalować ?

Poza tym - w aplikacji mobilnej My Citroen (mam iOS) - rozumiem, że powinienem mieć podgląd stanu naładowania, zasięgu, możliwość ustawienia temperatury i zaprogramowania ładowania także bez uruchomienia samochodu ? U mnie ładowanie i temperatura niedostępne, zasięg aktualny na chwilę zatrzymania, bez uwzględnienia późniejszego ładowania. Udostępnianie danych w samochodzie włączone, a mimo to nic nie działa tak jak trzeba. Co mogę robić źle ? Naprawdę nie mam już sił na te ich aplikacje :/
Ja na Macu zainstalowałem apkę Citroen update bez problemu - może to dlatego, że to nie do eC4 tylko do C4 spalinowego 😉.

Przy okazji: można gdzieś znaleźć info co zawiera dana aktualizacja (changelog)?

p0li

Pionier e-mobilności
dla zainteresowanych - dzis wskoczyly nowe mapy - juz zassane tylko zapomnialem stika z domu :(

<UpdateInfo>
<UpdateType>map-eur</UpdateType>
<UpdateVersion>15.0.0-r0</UpdateVersion>
<UpdateSize>19775851114</UpdateSize>
<UpdateProvider>TOMTOM</UpdateProvider>
-<EcuCompatibilityList>
<EcuType>NAC_EUR_WAVE4</EcuType>
</EcuCompatibilityList>
<UpdateID>002315011692799404</UpdateID>
</UpdateInfo>

KrzysztofFly

Moderator
dla zainteresowanych - dzis wskoczyly nowe mapy - juz zassane tylko zapomnialem stika z domu :(

<UpdateInfo>
<UpdateType>map-eur</UpdateType>
<UpdateVersion>15.0.0-r0</UpdateVersion>
<UpdateSize>19775851114</UpdateSize>
<UpdateProvider>TOMTOM</UpdateProvider>
-<EcuCompatibilityList>
<EcuType>NAC_EUR_WAVE4</EcuType>
</EcuCompatibilityList>
<UpdateID>002315011692799404</UpdateID>
</UpdateInfo>
Dzięki za info, właśnie pobrałem.