Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

nnnnn

Pionier e-mobilności
u kolegi w oplu mokka wlaczylismy auto na parkingu do jazdy (ready) wsadzilismy stik, rozpoczela sie instalacja i poszlismy sobie z powrotem do pracy - auto stalo na parkingu ogrodzonym
po 40 minutach wrocilismy, auto stalo wylaczone a update byl zakonczony
moze to cecha opla (ale nie sadze) ale nie robilismy zadnych hokus- pokusow zeby auto oszukac
na niemieckim forum spotkalem sie z kolesiem ktory wystrugal specjalny patyk, ktorym przytrzymywal pedal hamulca podczas update'u w celu oszukania auta - ja nigdy czegos takiego nie robilem i nie mialem problemow

kwestia jest jeszcze jedna - ta platforma na dzis ma 3 wersje hardwerowe - wiec moze i w sofcie sa na tyle duze roznice ze co u jednego dziala u drugiego nie musi
Kurde nie wiedziałem że muszę siedzieć w aucie. 3 kolejne updatey przeszły przy włączonym aucie stojącym na podjeździe

KrzysztofFly

Moderator
Kurde nie wiedziałem że muszę siedzieć w aucie. 3 kolejne updatey przeszły przy włączonym aucie stojącym na podjeździe
No i właśnie dlatego przegapiłeś pytania w trakcie instalacji, czy chcesz zainstalować dodatkowe funkcje, takie jak:
- ustawienie ograniczenia poziomu ładowania akumulatora do np. 80%.
- ustawienie mocy ładowania na AC z ekranu od 1,8kW do 11kW (do 7,4kW z 1F ładowarką pokładową).
- wykorzystanie telefonu z aplikacją My Citroen, jako wirtualny kluczyk do samochodu i możliwość otwierania i uruchamiania zdalnego pojazdu.

I jeszcze kilka innych bardzo przydatnych funkcji.
Oczywiście, jest to żart ;), bo tych funkcji raczej nigdy się nie doczekamy w obecnych Stellantisach.
Zapewne pojawią się w przyszłych, tych budowanych na chińskiej platformie, bo Chińczycy zauważają fajne funkcje u konkurencji i je u siebie adaptują.

slaveq

Pionier e-mobilności
No i właśnie dlatego przegapiłeś pytania w trakcie instalacji, czy chcesz zainstalować dodatkowe funkcje, takie jak:
- ustawienie mocy ładowania na AC z ekranu od 1,8kW do 11kW (do 7,4kW z 1F ładowarką pokładową).
- wykorzystanie telefonu z aplikacją My Citroen, jako wirtualny kluczyk do samochodu i możliwość otwierania i uruchamiania zdalnego pojazdu.

Oczywiście, jest to żart ;), bo tych funkcji raczej nigdy się nie doczekamy w obecnych Stellantisach.
Zapewne pojawią się w przyszłych, tych budowanych na chińskiej platformie, bo Chińczycy zauważają fajne funkcje u konkurencji i je u siebie adaptują.
Niech tylko dadzą te 80% ja nic innego od nich już nie chcę. Mogę nawet siedzieć przy takiej aktualizacji dwie godziny i wciskać hamulec w rytm piosenki Krzysztofa Krawczyka „Parostatek” jak będzie taki wymóg.

nnnnn

Pionier e-mobilności

Cytując klasyka
1700223430992.jpeg
Shiiitt...

(samochód w tle nie istotny)

Wprost1986

Nowy na Forum
A ja mam pytanko bo w apce mialem ze mam aktualizacje ekranu dotykowego 1_024_2022.16.2 wiec sobie ladnie wrzucilem na usb, zainstslowalem...to teraz sni tel bezprzewodowo nie chxe podlaczyc android auto a i wszystkie stscje radiowe zniknely😅😅 ktos tez tak mial? I da sie usunac aktualizacje jakos,? Bo w sumie niczego nie wniosla

KrzysztofFly

Moderator
A ja mam pytanko bo w apce mialem ze mam aktualizacje ekranu dotykowego 1_024_2022.16.2 wiec sobie ladnie wrzucilem na usb, zainstslowalem...to teraz sni tel bezprzewodowo nie chxe podlaczyc android auto a i wszystkie stscje radiowe zniknely😅😅 ktos tez tak mial? I da sie usunac aktualizacje jakos,? Bo w sumie niczego nie wniosla
W sumie nie napisałeś jakiego dokładnie masz e-C4, bo z tego co kojarzę to w zwykłym raczej nie ma bezprzewodowego Android Auto, miało być w e-C4X bo tam już inne radio.
Co do cofnięcia aktualizacji, to normalnie chyba się da (może jakimś trybem serwisowym, da się wgrać starszą wersję).

Wprost1986

Nowy na Forum
W sumie nie napisałeś jakiego dokładnie masz e-C4, bo z tego co kojarzę to w zwykłym raczej nie ma bezprzewodowego Android Auto, miało być w e-C4X bo tam już inne radio.
Co do cofnięcia aktualizacji, to normalnie chyba się da (może jakimś trybem serwisowym, da się wgrać starszą wersję).
Standardowy ec4, pieresza wersja 2022 rok, przed aktualizacja bez problemu laczyl sie bezprzewodowo. Bylem w salonie w sprawie ogrzewania(jak zawsze elektryka, czujka poszla) i zapytalem o to. Powoedzieli ze powinno sie laczyc, zwlaszacza ze w telefonie mam w android auto ze dostepne polaczenie bezprzewodowe, ze nie da sie cofnac aktualizacji a w ogole to najlepiej nie robic aktualizacji bo robia wiecej szkody jak pozytku🤣🤣 Ale beds grzebac 8mego wiec zobacze co zadzialaja, jak ich sie cisnie to potrafia cos zrobic, jak sie wzburzylem ze nie mam w zimie ogrzewania a mam 1.5 roczne dziecko to nagle z terminu naprawy ogrzewania za 2 tyg zrobili tegonsamego dnia od reki🤦🏻🤦🏻

p0li

Pionier e-mobilności
nowe mapy sie pojawily, ale na razie dwa razy sciagalem ponad 18GB i na koncu komunikat "plik uszkodzony"
chyba trzeba chwile poczekac

aha - i na niemieckim forum jest jedenprzypadek ze aktualizacja wyczyscila wszystkie zapisane "ulubione"
na razie jeden wiec nie wiadomoczy to blad softu czy pan kliknal jedno potwierzenie za duzo

Last edited:

Jusand

Posiadacz elektryka
nowe mapy sie pojawily, ale na razie dwa razy sciagalem ponad 18GB i na koncu komunikat "plik uszkodzony"
chyba trzeba chwile poczekac

aha - i na niemieckim forum jest jedenprzypadek ze aktualizacja wyczyscila wszystkie zapisane "ulubione"
na razie jeden wiec nie wiadomoczy to blad softu czy pan kliknal jedno potwierzenie za duzo
Też tak miałem, z tym uszkodzonym plikiem. Za drugim razem było bez błędów.
W pierwszym przypadku zapisywałem na dysku d:\, a w drugim na systemowym czyli c:\. Nie wiem czy to miało znaczenie.
W zasadzie to i tak korzystam z Android Auto, to nie wiem po co to aktualizuję. Chyba tylko z przyzwyczajenia.