Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

slaveq

Pionier e-mobilności
Te aktualizacje softu coś wnoszą w ogóle, jest jakiś changelog? Wczoraj zainstalowałem u siebie, 30 minut siedzenia w aucie żeby nie zobaczyć różnicy. Naprawdę legacy automotive musi się ogarnąć bo wygląda to jak instalacja windowsa 98.

p0li

Pionier e-mobilności
ja nie znalazlem changeloga aczkolwiek intensywnie nie szukalem - podejzewam ze sa to jaskies kosmetyczne zmiany bo jak jest cos grubszego to wolaja do serwisu zeby po updacie sprawdzic czy wszystko dziala
na razie w cytrynie jest do 70 sterownikow roznych urzadzen (w zaleznosci od wyposazenia) i wszystko musi miec jakis soft w sobie - na razie nie wyobrazam sobie update'u przez OTA
moze na nowej platfornie gdzie to bedzie sterowane z jednego, dwoch sterownikow z procesorami multicore - wtedy i tak soft musi byc przepisany, dodatkowo wchodza (czyba za rok) regulacje odnosnie cybersecurity (zeby nie bylo jak z kia) wiec nowe pojazdy/platformu beda musialy byc do tego przystosowane

a co do update'u - ja odpalam podczas wyjazdu z pracy i przewaznie te 30 minut wystarcza - a jak nie to auto stoi sobie przed domem z kluczykami i sie proces dokancza - nigdy nie siedzialem i nie pilnowalem procesu bo i nie ma czego

slaveq

Pionier e-mobilności
ja nie znalazlem changeloga aczkolwiek intensywnie nie szukalem - podejzewam ze sa to jaskies kosmetyczne zmiany bo jak jest cos grubszego to wolaja do serwisu zeby po updacie sprawdzic czy wszystko dziala
na razie w cytrynie jest do 70 sterownikow roznych urzadzen (w zaleznosci od wyposazenia) i wszystko musi miec jakis soft w sobie - na razie nie wyobrazam sobie update'u przez OTA
moze na nowej platfornie gdzie to bedzie sterowane z jednego, dwoch sterownikow z procesorami multicore - wtedy i tak soft musi byc przepisany, dodatkowo wchodza (czyba za rok) regulacje odnosnie cybersecurity (zeby nie bylo jak z kia) wiec nowe pojazdy/platformu beda musialy byc do tego przystosowane

a co do update'u - ja odpalam podczas wyjazdu z pracy i przewaznie te 30 minut wystarcza - a jak nie to auto stoi sobie przed domem z kluczykami i sie proces dokancza - nigdy nie siedzialem i nie pilnowalem procesu bo i nie ma czego
No właśnie w instrukcji instalacji było napisane, że w trakcie instalacji kierowca musi być obecny w aucie i mieć zapięte pasy. Raz jedną z poprzednich instalacji mi przerwało bo wyszedłem z samochodu i go tak zostawiłem i po jakiejś godzinie wróciłem żeby mnie przywitał komunikat, że instalacja się nie powiodła. Z aktualizacji map zupełnie zrezygnowałem bo trwa to niestety w nieskończoność.

KrzysztofFly

Moderator
Ja zawsze u siebie robię instalację podczas jazdy (wystarczy włączyć aktualizację na postoju), oczywiście takiej gdzie wiem, że będzie trwała minimum 40 minut. Aktualnie instaluję zawsze z pendrive, bo spróbowałem kiedyś podłączyć jako źródło szybki dysk HD SSD i nie skróciło to czasu instalacji. Tak więc, to nie transfer pomiędzy dyskiem a samochodem powoduje tak długi czas instalacji, po prostu tyle to trwa ;).

slaveq

Pionier e-mobilności
A nie możesz wychodząc zostawić zapiętych pasów (bez Ciebie w samochodzie)?
Jeszcze bym musiał chyba worek położyć na siedzenie żeby wyglądało że siedzę :). U mnie nie ma opcji instalacji podczas jazdy z prostej przyczyny, ja tym autem nie jeżdżę tylko żona a żona nie będzie sobie głowy zawracać jakimiś instalacjami (i ja ją rozumiem - ekran ma działać). No nic następnych instalacji pewnie robić nie będę bo po co się mordować jak i tak nic nie zmieniają, chyba że w końcu dodadzą ogranicznik ładowania do 80% (pewnie nie bo to zaawansowana fizyka kwantowa).

vwir

Pionier e-mobilności
Jeszcze bym musiał chyba worek położyć na siedzenie żeby wyglądało że siedzę :)
Nie sądzę żeby to było tak zaawansowane, że sprawdza czy ktoś siedzi na siedzeniu ;) Raczej tylko czujniki zapięcia pasów i tyle. W macie siedziska kierowcy na ogół się nawet nie daje czujnika zajętości, więc nie ma tego nawet jak sprawdzić.

p0li

Pionier e-mobilności
u kolegi w oplu mokka wlaczylismy auto na parkingu do jazdy (ready) wsadzilismy stik, rozpoczela sie instalacja i poszlismy sobie z powrotem do pracy - auto stalo na parkingu ogrodzonym
po 40 minutach wrocilismy, auto stalo wylaczone a update byl zakonczony
moze to cecha opla (ale nie sadze) ale nie robilismy zadnych hokus- pokusow zeby auto oszukac
na niemieckim forum spotkalem sie z kolesiem ktory wystrugal specjalny patyk, ktorym przytrzymywal pedal hamulca podczas update'u w celu oszukania auta - ja nigdy czegos takiego nie robilem i nie mialem problemow

kwestia jest jeszcze jedna - ta platforma na dzis ma 3 wersje hardwerowe - wiec moze i w sofcie sa na tyle duze roznice ze co u jednego dziala u drugiego nie musi