ograniczenie mocy wallboxa

FunGous

Nowy na Forum
witam wszystkich

taka sprawa mnie teraz zastanawia.
przylacze w domu mam 14kw
wiadomo, ze rozne urzadzenia pobieraja troche kw a wallbox ciagnie 11kw
czy jesli pobor w domu bedzie powiedzmy 7kw to wallbox automatycznie zmniejszy moc czy mi wywali korki ?
logicznie myslac wywali mi korki bo przeciez wallbox nie wie jakiej max mocy jest przylacze... ale lepiej zapytam znawcow

Michal

Moderator
Wywali Ci korki. Auto nie wie jaki masz pobór w domu, więc nie jest w stanie brać tego pod uwagę.
Może są jakieś wallboxy z licznikiem, który daje im taką informację i pozwala to jakoś kontrolować.

adamusek

Posiadacz elektryka
niekoniecznie musi byc licznik, są evse mierzace napięcie i dostosowujące amperaż np. Accelev

FunGous

Nowy na Forum
nie bede juz zmienial wallboxa
czyli najlepiej zwieksze moc przylaczeniowa powiedzmy na 20kW ?
pompa jeszcze max moze zabrac 3x12A nie wiem jak to policzyc :)

6a8

Posiadacz elektryka
nie bede juz zmienial wallboxa
czyli najlepiej zwieksze moc przylaczeniowa powiedzmy na 20kW ?
pompa jeszcze max moze zabrac 3x12A nie wiem jak to policzyc :)
Ale, wallbox nie ciągnie stale 11 kW, to zależy od samochodu ( możesz ograniczyć w samochodzie max. moc ładowania ). W niektórych wallboksach/EVSE też można ustawić ograniczenie max. mocy.
Oczywiście, moc przyłączeniowa powinna być odpowiednio dostosowana do wykorzystywanego obciążenia.
Do czasu podwyższenia mocy, możesz korzystać stosując ustawione odpowiedno ograniczenia.

Michal

Moderator
Moc liczysz bardzo łatwo:
3 x 12 A = 3 x 230 V x 12A = 8,3 kW, ale wątpię, żeby pompa Ci tyle brała, bo to by oznaczało jej moc około 30 kW... Pompa bierze zwykle około 3x mniej niż ma moc znamionową. Chociaż cholera zapomniałem o grzałkach :p

I dokładnie - zrób tak jak pisze @ELuk - sprawdź zabezpieczenia w skrzynce licznikowej, bo tylko to jest ważne.
Ps. Bezpiecznik 25 A, stale może puszczać moc 17 kW (3 x 230 V x 25 A = 17,25 kW) ;)

ELuk

Pionier e-mobilności
No i jeszcze jedna rzecz,
to co bierzesz na bieżąco z FV to obniża obciążenie poboru z sieci. Czyli jak np. masz aktualnie 5 KW ze słońca i tyle zużywasz to w ogole nie obciążasz złącza od dostawcy