Cav

Pionier e-mobilności
to może być rozpatrywane na dzień dzisiejszy kiedy koszt użytkowania był 10x niższy ale po podwyżkach prądu to myślę, że utrata wartości będzie większa bo niby co rekompensuje droższy zakup?
Nadal 3 krotnie niższe koszty eksploatacji....
Lub zerowe jak ktoś nadmiar prądu z pv.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Moja Tm3 poszła by na pniu za 205 000 czyli po 3 latach. Czyli ? mniej jak 30% utraty. Kosztowala 275 tys. A wcale sie nie starałem... Po prostu byla taka oferta. Odrzucilem, bo inna jest opcja.
wydaje się, że hybrydy też mniej tracą

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Tak tylko, mnie eksploatacja oleje, przeglady itp, ZERO kosztowały, pomijam samo "paliwo"
tak dochodzimy do szczegółów a wiadomo ... diabeł tkwi w ... jak to policzyć. dotychczas nie było na rynku producenta który oferował porównywalnego elektryka i hybrydę szeregową. a teraz można porównać co może być korzystniejsze w dłuższym okresie. potrzebujemy jakiegoś tabelkowicza z dużym rozsądkiem. może @redakcja elektrowozu będzie chciała artykuł napisać? ;)

Łukasz Bigo?​

Last edited by a moderator:

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie da się zrobić uniwersalnej tabelki. Jedną z przyczyn jest sama wartość początkowa auta.
Taki X z 20 000 km przebiegu rocznie nie jest nigdy zamortyzowania, chyba ze bym przemycał w nim narkotyki.
W każdej rodzinie inaczej, każda marka ma inaczej z wymogami obsługi, inne rodzaje finansowania czy zasady posiadania itd...
Zasada jedna jak kogoś stać a właściwe chce wydać tyle kasy na samochod co, wynosi cena elektryka. A np ma jeszcze gdzie go codziennie ładować, nawet za pieniądze, to powinien wziąć pod uwagę jego zakup
Szczególnie gdy tych funduszy do dyspozycji jest trochę więcej, niż przeciętnie wydaje się na auto.

Ile by elektryk nie kosztował, to jazda i niskie koszty zawsze będą super dodatkiem, bo o ile wielu stać na drogie auto, to niewielu z nich lubi płacić dużo za eksploatację .
Dlategobtyle jest ładnych i komfortowych samochodów, ktore mają budy ze znanymi znaczkami, ale z "marnymi" silnikami lub są np zagazowane .
A serwisy? Kawa i osobisty opiekun, cen usług nie zrekompensuje.