galux20

Zadomawiam się
Obecne A6 ma wsp 0,24
To dużo?
Jeżeli warunki finansowania będą na standardowym poziomie audi.
To będzie ciężko przejść obojętnie.
Toyota . Nic nie wymyśli.

ciastek

Pionier e-mobilności
Tak przy okazji polecam tapicera z lochocina.
Zawsze robi nam tapicerkę od nowa.
Lol, mocne szczucie.
802CC6F0-F81E-4CF6-B52B-62961C2376EE.jpeg

paradox

Pionier e-mobilności
jakie tam prawa autorskie, bez przesady, ja osoba prywatna a RODO się podcieram za przeproszeniem :) excel się nadal uzupełnia, doszła tabelka zmiany kosztów prądu za ładowanie w domu bo straszą od lat że będzie drożej więc sprawdzam faktury (mam osobną umowę na garaż). rocznie zużywam około 3MWh energii więc będzie ciekawie po 9 miesiącach 2023 jak przekrocze 2MWh. View attachment 8268
super, ze jesteś.
też jestem ciekawy jak będzie po przekroczeniu "progu normalności"
podsumowując twoje wyniki w skrócie : około 21 tys. km rocznie ładowanie z gniazdka 51% reszta na szybkich ładowarkach?

paradox

Pionier e-mobilności
jakie tam prawa autorskie, bez przesady, ja osoba prywatna a RODO się podcieram za przeproszeniem :) excel się nadal uzupełnia, doszła tabelka zmiany kosztów prądu za ładowanie w domu bo straszą od lat że będzie drożej więc sprawdzam faktury (mam osobną umowę na garaż). rocznie zużywam około 3MWh energii więc będzie ciekawie po 9 miesiącach 2023 jak przekrocze 2MWh. View attachment 8268
konkretnie w tym roku co wybierasz w tym samym budżecie:
czysty elektryk czy hybryda szeregowa(jeździ jak elektryk z własnym generatorem spalinowym) tzn. Nissan Ariya czy Nissan X-Trail

viallos

Pionier e-mobilności
@paradox ale jesteś upierdliwy ... chcesz żeby ktoś za Ciebie wybrał ... próbujesz zracjonalizować swój wybór .... czy jakieś badania robisz dla Nissana?

cooler

Pionier e-mobilności
Dokładnie, widzę że nie tylko mnie denerwują takie reklamy. Za kilka lat pierwsze do mee too, a teraz póki młode nie mają problemu ze swoją seksualizacją i sprzedawaniem swojego ciała za pieniądze. Ale jak spojrzysz na wywalone w dekolcie cyce a ona nie ma w tym interesu, to zaczyna się oskarżanie Cię o molestowanie.
Głupie ci...y. Szkoda tylko że przez potrzebę seksu dajemy na to przyzwolenie. Czasem mam wrażenie że nasi dziadowie i dziś Islam mają całkiem rację. Świat gdzie podporządkowujesz się babom idzie na dno. Pierwsze co należy robić to nie kupywać tam, gdzie szczują cycem.

paradox

Pionier e-mobilności
nie wiem może robię błąd myślowy ale....

mamy do wyboru za 190k Jeep Avenger lub Nissan Qashqai e-force

Jeep zużywa 21,7kWh/100km uśrednione opierając się na danych danielm i jego tesli( wiem, wiem będzie krzyk)
Nissan 7l/10km uśrednione

jeżdzimy 3 lata i robimy 64000km

w przypadku elektryka pobieramy prąd z sieci 13940 kWh w tym 51% z gniazdka w domu czyli 7125 kWh a resztę 6815 kWh na szybkich ładowarkach <100 kW po połowie na GW i Orlenie.
koszt na GW 2,3 zł/kWh Orlen 2,89 zł/kWh
dodatkowy koszt na GW to 35zł/miesiąc abonament przez 3 lata to 1260 zł
proszę zauważyć, że GW jest w sumie tańszy pomimo abonamentu
prąd z gniazdka liczę po nowych cenach domowych 0,99 zł

w przypadku spalinowca puścimy z dymem 4480 litrów paliwa Pb95 po 6,59 zł uśrednione

3 lata paliwa dla naszych super samochodów przy 64000 km przejechanych czyli średnio około 21000 km/rocznie to kwoty :
elektryk 25997 zł
hybryda 29523 zł

jak to widzicie?

viallos

Pionier e-mobilności
nie wiem może robię błąd myślowy
Robisz ... Za dużo myślisz 😀 ... co za różnica w okresie 3 lat czy wydasz 5k w tą czy we wtą ... przy samochodzie za blisko 200k. Masz już zdaję się elektryka i wiesz jak się jeździ ... ICE nie ma co się równać jeżeli chodzi o tzw lekkość i przyjemność z jazdy.

Jednak próbujesz racjonalizować swój wybór!

Poza tym twoje obliczenia są oparte na wielu niewiadomych i sporym marginesie błędu.

paradox

Pionier e-mobilności
Robisz ... Za dużo myślisz 😀 ... co za różnica w okresie 3 lat czy wydasz 5k w tą czy we wtą ... przy samochodzie za blisko 200k. Masz już zdaję się elektryka i wiesz jak się jeździ ... ICE nie ma co się równać jeżeli chodzi o tzw lekkość i przyjemność z jazdy.

Jednak próbujesz racjonalizować swój wybór!

Poza tym twoje obliczenia są oparte na wielu niewiadomych i sporym marginesie błędu.
największy bład jaki robię to takie wyliczenia na tym forum :devilish: