S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Co już Pertyn pokazał. Stawiam, że jazda po polskiej autostradzie z prędkością 120-140km/h będzie bliżej 8l/100km
jeśli nawet to będzie około 50zł/100km, czyli porównywalnie z elektrykiem

nabrU

Moderator
jeśli nawet to będzie około 50zł/100km, czyli porównywalnie z elektrykiem
Dobre.... :ROFLMAO:
Powiedz mi jak zejść do 0zł/100km w tym Qashqai, co jest łatwo wykonalne (przy PV, czy darmowych ładowarkach) w BEV.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak na pewno! U mnie tak
Jak by nie liczyć, pomijajc nawet darmowe ładowania w trasie ( SC i inne za fryko) to pierwsze 300km i teraz nawet wiecej mam za darmo Moja instalacja w domu produkuje 10 MWh rocznie, tego nie przejeżdże.
A nawt jeśli by to był mój syn bez fv to tez pierwsze 300km ma za ok 25 zł ładując w nocnej ( stan na dzisiaj)
Generalnie od 4 lat o 95% jazdy mnie nic nie kosztowało 1 przeglad 500zl i opony i 2x filtr kabinowy
+ok 5 dni życia więcej

nabrU

Moderator
czy na pewno 0zł ? w realnym życiu ?

Pokazujesz minimalne koszty / spalanie Qashai'a, więc ja pokazuję minimalne koszty BEV (które MOGĄ być zerowe, czego Nissan nie osiągnie)

Realne koszty mojego ID.3 (które obejmują wyjazdy takie jak UK-PL-UK, UK-NL-UK) pokazałem Ci kilka stron wcześniej tutaj. Pomijając PV czy darmowe ładowarki, ładuję w nocy za 8,25 pensa / kWh. Weżmy nawet zużycie 20kWh/100km daje to koszt 1,65 funta czyli niecałe 9zł. Jeszcze coś chcesz udowodnić?

S

Gość
Pokazujesz minimalne koszty / spalanie Qashai'a, więc ja pokazuję minimalne koszty BEV (które MOGĄ być zerowe, czego Nissan nie osiągnie)

Realne koszty mojego ID.3 (które obejmują wyjazdy takie jak UK-PL-UK, UK-NL-UK) pokazałem Ci kilka stron wcześniej tutaj. Pomijając PV czy darmowe ładowarki, ładuję w nocy za 8,25 pensa / kWh. Weżmy nawet zużycie 20kWh/100km daje to koszt 1,65 funta czyli niecałe 9zł. Jeszcze coś chcesz udowodnić?
tak w tym kontekście zgoda.
bardziej starałem się porównać koszty w 2023, masz około 190k i czy w tych warunkach lepiej kupić elektryka czy elektryka hybrydowego? na PV musisz doliczyć pewnie 40k i magazyn energii żeby to było sensowne drugie tyle. wiem, że można mieć wszystko ale nie wiem czy to jest ekonomicznie uzasadnione.

nabrU

Moderator
To siądź, odpal Excela i sobie to wszystko policz, bo każdy ma inne warunki, wymagania itp i co dla jednego jest super rozwiązaniem nie musi takim być dla Ciebie. Ten temat nie odpowie na Twoje pytanie i szczerze mam wrażenie, że nie oczekujesz tu tak naprawdę odpowiedzi...

P.S. A poniżej skrin z Bonnet'a. Daj mi podobny gdzie możesz przejechać ponad 300km za darmo w jakimkolwiek ICE czy hybrydzie...

Screenshot_2023-01-08-11-54-42-93_61faa2ae287b269765b5027cab22ecec.jpg

Last edited:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
To siądź, odpal Excela i sobie to wszystko policz, bo każdy ma inne warunki, wymagania itp i co dla jednego jest super rozwiązaniem nie musi takim być dla Ciebie. Ten temat nie odpowie na Twoje pytanie i szczerze mam wrażenie, że nie oczekujesz tu tak naprawdę odpowiedzi...
To są moje wyliczenia na podstawie 02/2022->12/2022. Ceny energii wersja ładowanie na mieście.
Zrzut ekranu 2023-01-4 o 00.42.21.png

S

Gość
ale właśnie to jest półprawda, bo teraz jeżeli chcesz mieć darmowy prąd to ile kosztuje PV i magazyn energii. średnio w Polsce trzeba liczyć zużycie na poziomie 21 kWh/100km więc mniej więcej każdy porusza się w ścisłych ramkach. zarzucasz mi, że pokazuję minimalne koszty a sam piszesz dokładnie to samo. ja nie chcę bazować na przeszłości, interesuje mnie tu i teraz jak pewnie 90% z tego forum. przestańmy śnić, pobudka!

nabrU

Moderator
zarzucasz mi, że pokazuję minimalne koszty a sam piszesz dokładnie to samo. ja nie chcę bazować na przeszłości, interesuje mnie tu i teraz jak pewnie 90% z tego forum. przestańmy śnić, pobudka!

Niczego Ci nie zarzucam, uważam że jesteś trollem i piszesz w innym celu, bo mając i3 wiedziałbyś o co chodzi. Ja (i inni) swoje realne koszty przedstawiłem i pokazuję tylko, że jak chcę / mam możliwość to będą one ZEROWE. Nie wiem po ile tam w PL macie benzynę ale 4,4l/100km tego Qashqai'a x cena litra Pb to nigdy nie będzie ZERO, nawet jakbyś nie wiem co pisał na tym forum. I tylko w tym kontekscie piszę o minimalnych kosztach.

Chcesz, kupuj Qashai'a i ciesz się jazdą, może wtedy mniej czasu spędzisz na forum kombinując 'jak koń pod górę'...