Cav

Pionier e-mobilności
Spojrzałem na listę zasięgu naszego ulubionego Azjaty i EQS 450+ wygląda obiecująco. Może to jest właściwy kierunek na trasy?
Tylko się nie zdziw jak przy prędkościach autostradowych którymi lubisz jeździsz, faktyczne zużycie będzie rzędu 35 kWh, a realny zasięg będzie z niego wynikał....
Nie wiem czy nie lepiej szukać Tesli LR, ale z Berlina czy Chin....

Cav

Pionier e-mobilności
Wsiadasz potem do takiej Toyoty i nachodzi Cię taki błogostan i stan zadowolenia... Na narty do Białki pojechałem Toyotą Sienną, nie chciałem żeby problemy EV i samej Tesli mi psuły mi tą przyjemność. I nie żałuję. Do Austrii w ferie też postanowione, Sienna.
No to kupujesz RAV4 plugin i zapominasz o temacie....
Po mieście jeździsz na prądzie, na trasach na benzynie, zasięg Cię nie ogranicza i raczej będzie wolna od codziennie pojawiących się usterek.
Ale nie wiem czy będzie miała oczekiwane wodotryski...

Może jednak Lexus zrobiony na jej bazie?

Lupus

Posiadacz elektryka
Indukcyjne ładowanie, myślę że kolejne 10-15 lat przyniesie nam rozwój tak szybki że to co dziś wydaje nam się w sferze marzeń będzie za jakiś czas prototypem i/lub będzie wchodziło do produkcji. Spójrzcie na baterie Fe-Fe2O3 jeśli rzeczywiście tego typu baterie byłby produkowane komercyjnie to przy drogach mogłyby stawać wielkie magazyny doładowywane farmami PV a w autostradach mogłyby się pojawić pasy z ładowaniem indukcyjnym czynnym 24h.

Coś takiego znalazłem:

"IPT PRIMOVE has a tested and a proven concept of Dynamic wireless charging at different test locations in Germany and Belgium with varying vehicles like trucks, buses, delivery vans, and passenger cars. With a proven continuous charging capacity of 180 kW, while driving 80 km/h (50 mph) with an overall efficiency of more than 90 per cent, it shows that IPT PRIMOVE is today’s best-proven concept for Dynamic Wireless Charge."

Dodatkowo takie indukcyjne ładowarki mogłyby zwiększyć autonomię, jeśli cewka prowadzona byłaby przez środek pasa to auto leciałoby jak po sznurku.
Ale jakie są straty energii na takim ładowaniu indukcyjnym? :D
Ile ciepła one wydzielą do atmosfery?
Takie globalne elektryczne ogrzewanie ziemi wzdłuż każdej drogi? :)

cooler

Pionier e-mobilności
Ale jakie są straty energii na takim ładowaniu indukcyjnym? :D
Już ktoś robił o tym badania - straty są zbyt duże żeby się przyjęło. Kompletnie nieopłacalna rzecz - już prędzej pantografy i trakcja nad autostradami.

cooler

Pionier e-mobilności
Może jednak Lexus zrobiony na jej bazie?
Na to po cichu liczę - nigdy nie kryłem swojego zadowolenia z moich 2 Toyot, pewnie też dramatyczna różnica pomiędzy ich niezawodnością a awaryjnością Tesli mnie tak zdenerwowała. Może gdybym miał wcześniej ciągle psujące się auto, nie było by takiego szoku?

cooler

Pionier e-mobilności
To jedź do salonu po prostu....
Sugerujesz że coś nowego wymyślili? Na razie są w dupie z EV jeszcze bardziej niż reszta. Jedyne co im wyszło powiązanego z EV to zrobili prawidłowy wolant który działa jak powinien, a nie jak Tesla wolant który się kręci jak kierownica :(
Dlatego piszę że po cichu liczę na jakiś przełom w ich strategii, bo na razie to nic nie mają z BEV wartego uwagi.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Generalnie muszę z żalem stwierdzić że spełniają się przepowiednie (z czasów kiedy EV były nowością, jeździło się za darmo bo były darmowe ładowarki a prąd był tani jak barszcz), że jak tylko samochody elektryczne się upowszechnią to zaraz wszystkie te zalety znikną, zostaną dowalone podatki a ceny prądu wzrosną i ostatecznie zostaniemy z samochodami, które co prawda wnoszą wiele utrudnień w podróżowaniu w trasie (co należy brać pod uwagę gdy jest to jedyne auto w rodzinie) oraz z ładowaniem w przypadku mieszania w bloku, ale za to będą tak samo lub jeszcze droższe w użytkowaniu jak spalinowe.
Wygląda na to że jak z kredytami we frankach, miało być pięknie i tanio, ale okazało się to być przynętą do poważnej pułapki i następnym ograniczeniem wolności.
teraz i tak jest jeszcze spokojnie, jak zaczną dowalać gruby hajs za utylizację elektrośmieci to dopiero będzie ;)

daniel

Señor Meme Officer