S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Kupujac samochód za 3/4 bańki, jakoś bilans nie chce mi się zamknąć na zero, bez przewiezienia nim, 3/4 tony kokainy z Hondurasu.
Niemniej miło gdy codzienna ekspolatacja niezależnie od ceny auta, a w moim przypadku to od zakupu pierwszego elektryka w 2018r jest bliska zeru.!!!
A w Tesli dodatkowo serwisy tylko są dla pechowych egzemplarzy i też często darmo .
Inni tak daleko nie poszli, no cóż EV nie są lubiane w warsztatach. Nowa technologia i niewiele do roboty.
Posiadacze, to Ci co było ich stać na wydanie sporej kasy na ogół na nowe elektryki. Starych jest niewiele a i tak z racji taniej eksploatacji trzymają one raczej wysokie ceny.
Tylko ci, co niestety nie mają dostępu do kasy i blisko też do prądu , muszą się póki co obejść smakiem i poczekać na swoja kolej.
Przykre ale świat nie jest sprawiedliwy.
Dlatego ku pokrzepieniu serc piszą na portalach związanych z elektromobilnoscią jakie to spaliniaki są fajne, jakby Ci od EV ich nie mieli? Spaliniaki byly fajne do czasu pojawienia sie elektryków. Juz co raz mniej jest fajnych ICE a co raz więcej fajnych EV.
Ale jw napisałem Świat jest, jaki jest. I albo idziesz do przodu albo zostaji mardzisz jak Ferdynand Kiepski, że mu wszystko umyka .
Errata : Ryzyko jest większe niż w przypadku zakupu ICEi. A dotyczy to wykonania, rozwiązań i samej eksploatacji. Można mieć wadliwe auto , do dupy model lub markę (niezgodne z ofertą) , i nie dobrać auta do swoich potrzeb lub te potrzeby się zmienią. Jak trafimy, to ICE nie ma szans. Ev są mniej uniwersalne, a ta cecha jest bardzo związana z ceną. Czego nie ma tak w ICE
załóżmy, że twój tok rozumowania jest nawet logiczny. to teraz jeżeli wielcy tego świata w Teslach i innych elektrośmieciach stwierdzą żeby plebs też miał problem i wpakują ich w Izery to powiedz do jakiej ładowarki się dostaniesz? na kartki czy na zapisy? przecież to jest mrzonka żeby nagle wszyscy ruszyli w Polskę w Izerach czy innych elektrośmieciach. może lepiej jak podam przykład: jest Sylwester 2050 ;) wszyscy Polacy mają Izery a elita jeźdżi Teslami SX Plaid. Wybierasz się spędzić Nowy Rok w Zakopanem, przyjeżdzasz na miejsce a kolejka do ładowarek jest większa niż na Gubałówkę. Jak myślisz kiedy wrócisz z tak elitarnej zabawy sylwestrowej ?

S

Gość
Niestety elektryki na razie kupuje się nowe (bo używanych jest mało, albo i tak są drogie).

Jeśli porównujemy zakupy nowego ICEV do nowego EV, to tak, elektryk jest ekonomiczny (pod pewnymi warunkami, np że ładujemy w domu).

W przeciwnym wypadku lepiej kupić tanie używane auto i jazda wyjdzie najtaniej, albo w ogóle nie kupować samochodu i jeździć komunikacją miejską.

Ale przyjdzie czas że używane elektryki też będą stosunkowo tanie (albo innych nie będzie).
już o tym kiedyś pisałem. osławione ładowanie w domu nie będzie już tanie i nie mam zamiaru być uwiązany jak pies do budy, przy mniejszej baterii na krótkim łańcuchu a przy większej na dłuższym ale jednak łańcuchu.

mALEK

Pionier e-mobilności
już o tym kiedyś pisałem. osławione ładowanie w domu nie będzie już tanie i nie mam zamiaru być uwiązany jak pies do budy, przy mniejszej baterii na krótkim łańcuchu a przy większej na dłuższym ale jednak łańcuchu.
no to w takim razie masz problem z panem/opiekunem. sugeruje kontakt z jakims wolontariuszem i moze jakies schronisko? albo przynajmniej zmiana wlasciciela ;)

S

Gość
no to w takim razie masz problem z panem/opiekunem. sugeruje kontakt z jakims wolontariuszem i moze jakies schronisko? albo przynajmniej zmiana wlasciciela ;)
przepraszam ale jeśli o mnie chodzi to mogę go w każdej chwili odpiąć ponieważ mam też ICE. a ty?

S

Gość
a możesz wyjaśnić o co ci chodzi? bo chyba nie przyszedłeś na świat w elektryku?

mALEK

Pionier e-mobilności
przepraszam ale jeśli o mnie chodzi to mogę go w każdej chwili odpiąć ponieważ mam też ICE. a ty?
nie mam zadnego ICE, a EV? odpinam jak gdzies jade, a podpinam jak widze taka potrzebe. nie mam problemu z ogarnieciem "wyzwania" jakim jest EV.