recenzja forumowicza z angielskiego forum po jeździe testowej:
Matowy kolor Racing Green. Nie jestem fanką zieleni, ale wygląda nieźle. Ogólnie jest to ładny samochód. Ładne wnętrze. Wygodny. Podoba mi się fakt, że nie ma funkcji „Start/Stop” przycisk, który należy nacisnąć. Naciśnij hamulec, przełącz go w tryb D i ruszaj.
Jestem pod wrażeniem jazdy. Idealny na brytyjskie drogi. Spodziewałem się, że będzie zbyt szorstki lub sztywny, ale czułem się bardzo komfortowo. Cieszę się, że miał odpowiedni tryb jazdy za pomocą jednego pedału, podobny do i3 i mojego Ioniq 5. Wystarczająco responsywny ekran dotykowy i czytelny. Wydawało się, że jest mnóstwo menu do dostosowania różnych rzeczy, ale myślę, że kiedy skonfigurujesz je tak, jak lubisz, możesz zostawić te rzeczy w spokoju.
Wygodne siedzenia (i dużo miejsca z tyłu, jak testowano u dealera). Gniazda USB-C z przodu i z tyłu. Podobały mi się, że kieszenie w tylnych siedzeniach miały kieszenie na telefon komórkowy z tyłu przednich siedzeń – wystarczająco duże, aby pomieścić mój iPhone w rozmiarze Max. Możliwość przewodowego odtwarzania Apple Car.
Jako właściciel Ariela Atom i mając doświadczenie z Teslą M3P, ta rzecz jest SZYBKA! Ale wtedy 435 KM i 600 Nm momentu obrotowego (ten ostatni jest taki sam jak mój Ioniq 5, ale mój I5 jest DUŻO cięższy) zrobią to!. Wydawało się, że ma ładne nachylenie tyłu w stosunku do pchnięcia, więc sterowanie momentem obrotowym było prawie nie możliwe. Równie dobre od 0 mil na godzinę, jak i od 70 mil na godzinę, choć oczywiście trochę w dół przy 70 mil na godzinę. Bardzo bezpośrednie i czułe sterowanie. W zasadzie śpiący. Wygląda „przystojnie” ale przyjemny w prowadzeniu i przy tej cenie zdumiewająco szybki samochód. I bycie „normalnym” dostosowany do dróg w Wielkiej Brytanii i rozsądniej ważący (wciąż dość ciężki!) 1,8 tony, ładny i zwinny.
Dla mnie minusy. Brak panoramicznego dachu. Ale poza tym wydaje się w pełni wyposażony, z V2L, podgrzewanymi siedzeniami i kierownicą i całą resztą.
Ale największą zaletą jest akumulator o pojemności 64 kWh, z którego do wykorzystania jest 61,8 kWh. WLTP wynosi 239 mil. Zawsze powtarzam, że należy odjechać o 50 mil, aby poznać „prawdziwy świat”. wartość więc poniżej 200 mil. W żadnym wypadku nie jest to straszne, ale akumulator o pojemności 77 kWh, choć cięższy i odrobinę wolniejszy, będzie tym, który będzie mieć. Ale oczywiście nie jest on dostępny z tą baterią… jeszcze. Dealer wprowadził nową „rozszerzoną gamę” 77kWh Trophy w salonie i był w ładnym kolorze Holborn Blue. Oprócz kół i tłoczków hamulcowych tak naprawdę nie można ich rozróżnić.
Od razu dostępne zniżki na X-Power, czyli 35 730 GBP + dodatkowo, jeśli wybierzesz jeden z kolorów. Zielony kosztuje 800 funtów – najdroższy. Kilka darmowych kolorów. Pakiet serwisowy 275 GBP na 3 lata. Okresy międzyobsługowe wynoszą 1 rok lub 15 000 mil. Kaucja zwrotna 250£. Czas oczekiwania 12–16.
Chiński czy nie, pomoże to ponownie ustalić i obniżyć ceny we wszystkich przypadkach. I nie oszukujmy się, ceny pojazdów elektrycznych są po prostu znacznie zawyżone, podobnie jak ładowanie w miejscach publicznych. A biorąc pod uwagę, że (chińskie) Volvo EX30 również wygląda znakomicie i ma doskonałe osiągi w stosunku do ceny, będzie to naprawdę niesamowita konkurencja dla Tesli i wszystkich europejskich & Koreańscy producenci.
Podczas mojej jazdy próbnej wydajność wyniosła 2,8 mil/kWh. 21 stopni C. Warunki suche. Klimatyzacja była włączona. Tylko 25 minut jazdy próbnej, ale zakres dróg i prędkości. Zasięg 275 mil przy tej wydajności. Podobny do naszego e-208, czyli w podobnej cenie... b