Pytanie do znawców

Ginger80

Nowy na Forum
raz jedziesz na jakiś supercharger a potem jeżdzisz do pracy i nawet jak zużyjesz więcej niż te 80km to powinno ci starczyć na kilkanaście dni pracy, licząc że ci braknie po 20km dziennie to pewnie raz w miesiącu musiałbyś skorzystać z publicznej ładowarki
dokładnie też tak właśnie myślę czyli jednak większość czasu jazdy darmowe by było ;)

Michal

Moderator
Wybrałbym TM3, bo to jest super auto, tańsze, nowsze z mniejszym przebiegiem i mniejszym zużyciem energii.

Używane auta ze strony Tesli są sprzedawane przez Tesla i dlatego masz na nie dodatkowo rok gwarancji.
Jak przejść do ogłoszenia - trzeba kliknąć link "tesla" na stronie z ofertami. Przypominam przeczytaj moją stopkę do końca - tam jest informacja jak wejść na listę aktualnych ofert.

polishkid

Zadomawiam się
Witam wszystkich na początek jestem Ginger mam lat 43 :p i tak sobie pomyślałem że może sprawię sobie pierwszego w życiu elektryka ( Teslę) w związku z czym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników tegoż pojazdu. Po 1 czy warto kupić starszą Teslę czy jednak młodszy rocznik ale inną markę np Hyundaia Konę ? Lub Kia eNiro? Kolejna rozterka to czy kupując starszy model można go "upgradować" poprzez odblokowanie różnych rzeczy nie wykupionych przez 1 właściciela np. podgrzewanie foteli ( wiem że w którymś filmiku pewnie znany tutaj Daniel Grzyb wykupił większą moc którą mu zdalnie odblokowali ( nie wiem czy inne takie "bajery" są w danych modelach ) Z kolei na kanale EV Repair Garge autor powiedział że Tesla X jest autem dość awaryjnym w stosunku do innych modeli czy właściciele tych szczególnie pierwszych roczników mają jakieś przykre doświadczenia? Jeżeli tak to jakie i jakie to są koszta? Następna kwestia to czy da się jakoś sprawdzić stan baterii i ogólnie co nasza "wybranka" posiada normalnie a co może jest ukryte do odblokowania ( oczywiście o ile jest w ogóle taka możliwość czyli w sumie odp na jedno z powyższych pytań ) chodzi mi głównie o sprawdzenie nie poprzez specjalne programy płatne itp. tylko jak idę do dealera lub nawet mając numer VIN czy to można gdzieś jakoś przebadać sobie że tak się wyrażę bez jeżdżenia za każdym razem do komisu, a może jest na tym forum ktoś kto posiada Teslę bądź w ogóle elektryka a mieszka w NL najlepiej w okolicach Rotterdamu ??
Proszę od razu o wyrozumiałość bo jestem bardziej niż zielony w tym wszystkim ( mimo nałogowego ostatnio oglądania YouTube o różnych autkach na prąd ) :)
do 2020 byliśmy sąsiadami, potem wyprowadziłem sie z randstad. Za to teraz mam superchargera v4 relatywnie blisko domu (Flevoland) :)

Używana tesla do 33tys, hmm, Na ta chwile masz dostępna jedna sztuka M3. Jak chcesz bardzo to użyj mojego kodu

Chociaż szczerze nie polecam TM3, przynajmniej auta wyprodukowane do 2022 roku. Jak moja TMY byla w servise, dostałem TM3 performance z 2020/przebieg 61.000km Zrobiłem autem trasę NL-PL-NL. Poza przyspieszeniem to auto mnie bardzo rozczarowało. Wszystko trzeszczało w środku i jakość materiałów byla taka sobie. Auto głośne nawet poniżej 120km/h, powyżej 230km/h auto niebezpiecznie nerwowe. Na początku tego miesiąca wypożyczyłem w stanach TM3 RWD z Hertza na tydzień. Auto z 2021, przebieg poniżej 20.000 mil i... wszystko trzeszczało w środku. Oba auta na CPU Intela i ekran zamulał.

W zeszły piątek, oglądałem w Utrechcie TM3 Highlanda. Relacje z tego możesz przeczytać z mojego postu na forum tutaj. Auto zbudowane z zupełnie innych materiałów w środku i moim zdaniem, adekwatne do ceny pomijające minusy :)

Jak nie masz ciśnienia na auto, to ja bym zaczekał. Za rok będzie sporo dostępnych używanych/ po leasingowych TM3/TMY Ceny spadną. Gwarancje tesli masz do 4lat/80.000km na auto i 8lat/190.000km na baterie i silnik(i). Jeżeli planujesz trasy do PL to brałbym tylko tesle, jak będziesz jeździł kolo komina w NL to brałbym cokolwiek nowego co łapię sie na dopłatę rządowa w NL. Będziesz miał dodatkowe pytanie, napisz priv, postaram sie pomoc.

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
do 2020 byliśmy sąsiadami, potem wyprowadziłem sie z randstad. Za to teraz mam superchargera v4 relatywnie blisko domu :)

Używana tesla do 33tys, hmm, Na ta chwile masz dostępna jedna sztuka M3. Jak chcesz bardzo to użyj mojego kodu

Chociaż szczerze nie polecam TM3, przynajmniej auta wyprodukowane do 2022 roku. Jak moja TMY byla w servise, dostałem TM3 performance z 2020/przebieg 61.000km Zrobiłem autem trasę NL-PL-NL. Poza osiągami to auto mnie bardzo rozczarowało. Wszystko trzeszczało w środku i jakość materiałów byla taka sobie. Na początku tego miesiąca wypożyczyłem w stanach TM3 RWD z Hertza na tydzień. Auto z 2021, przebieg poniżej 20.000 mil i... wszystko trzeszczało w srodku.

W zeszly piatek, oglądałem w Utrechcie TM3 Highlanda. Relacje z tego możesz przeczytać z mojego postu na forum tutaj. Auto zbudowane z zupełnie innych materialow w srodku i moim zdaniem, adekwatne do ceny pomijajace minusy :)

Jak nie masz ciśnienia na auto, to ja bym zaczekał. Za rok będzie sporo dostępnych używanych/ po leasingowych TM3/TMY Ceny spadną. Gwarancje tesli masz do 4lat/80.000km na auto i 8lat/190.000km na baterie i silnik(i). Jeżeli planujesz trasy do PL to brałbym tylko tesle, jak będziesz jeździł kolo komina w NL to brałbym cokolwiek nowego co łapię sie na dopłatę rządowa w NL. Bedziesz mial dodatkowe pytanie, napisz priv, postaram sie pomoc.
No faktycznie zakup Tesli 3 z 2019 roku za 32900E kontra nowa 3 Highland z pełną gwarancją za 42990E chyba nie ma najmniejszego sensu, w sumie to niecałe 25% mniej od ceny nówki sztuki. Ja bym się nie zastanawiał nawet chwili nad tym starszym egzemplarzem, tylko od razu brał nowego (tym bardziej, że ten nowy, jest po dużych zmianach, znacznie poprawiony)

nabrU

Moderator
dokładnie też tak właśnie myślę czyli jednak większość czasu jazdy darmowe by było ;)

Jeśli będziesz się ładował na SuC w rejonie, to takie są ceny na teraz na tych w rejonie Rotterdamu:

Screenshot_2023-10-27-22-52-44-02_dea0ed4dc7fea9051b966dd91d80d9ae.jpg Screenshot_2023-10-27-22-52-57-05_dea0ed4dc7fea9051b966dd91d80d9ae.jpg

Jollybad

Zadomawiam się
Ile km robisz rocznie? Darmowe ładowanie z modelem S nie koniecznie się zwróci przy małych przebiegach, zwłaszcza przy obecnych (bardzo niskich) cenach na supechargerach.

Jakie masz ramy czasowe na zakup auta? Jeśli nie masz presji czasowej ja bym poczekał aż highland będzie wszędzie, wtedy poprzednia wersja stanieje. Poza tym za rok-dwa nawet w Polsce będzie więcej ładowarek.

Ile osób w rodzinie? Na trasy i wakacje przy rodzinie może być za mały.

Ginger80

Nowy na Forum
Ile km robisz rocznie? Darmowe ładowanie z modelem S nie koniecznie się zwróci przy małych przebiegach, zwłaszcza przy obecnych (bardzo niskich) cenach na supechargerach.

Jakie masz ramy czasowe na zakup auta? Jeśli nie masz presji czasowej ja bym poczekał aż highland będzie wszędzie, wtedy poprzednia wersja stanieje. Poza tym za rok-dwa nawet w Polsce będzie więcej ładowarek.

Ile osób w rodzinie? Na trasy i wakacje przy rodzinie może być za mały.
Rodziny brak jako takiej w sensie ani żony ani dzieciaków ale fakt że właśnie najlepiej by mnie interesował model X ze względu na gabaryty niemniej jak też pisałem doszły mnie słychy że to dość awaryjny model, km robię różnie zależy od miejsca pracy na chwilę obecną z samej pracy mam nieco ponad 12tyś do tego dojdzie ok 10 tyś prywatnych km. Czas mnie jakoś bardzo nie nagli ale też tak patrząc to zawsze można czekać i będzie coś taniej, coś lepszego itd. ;) mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi. W Polsce aż tak nie wnikam ile jest ładowarek bo jednak jestem tam 2-3 razy w roku średnio więc czasem rzadziej czasem częściej.