Rowery w TM3

krzykar77

Zadomawiam się
Jest pewien problem z tą rekomendacją. Nie każdy ma hak fabryczny, a innego się założyć nie da... Sprawdzone na sobie :(
Da się założyć i nawet działa 😉
1721578768572.jpeg

Czasami natomiast problematyczne może być ładowanie - SC w Maribor ma np słupki z tabliczkami, które uniemożliwiają wystarczająco głęboki wjazd i trzeba kombinowac.
1721578867781.jpeg

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Mały update z mojej strony, dzieciaki dostały nowe rowery, wymiana z 20" na 24".

Tym razem zrobiłem trase 1200km, nad morze polskie, po 600km w jedną stronę. Czewa - Nadmorska wieś koło Koszalina.

1. 5 rówerów, 2x 27" + 3x 24"
2. Waga wszytkich rowerów., ważona wagą, 68kg + waga bagażnika koło 15kg.
3. Etykieta na bagażniku 4x25kg MAX. - 8kg nadwagi.

Prędkość autostradowa: 125-130km/h
Spalanie: 25kWh/100
Temperatura: 24C

Ładowarki:
  • Rokocińskiego Łódź - GreenWay 200kW - można podjechać takim zesatwem poprawinie, kabla starczy bez rzadnego problemu.
  • SuC Ciechocinek - W jedną stronę miałem pusto więc rozłożyłem sie poprzecznie, w drugą stronę porażka, ale udało się wjechać normalnie. Pomimo że są debilne słupi po środku, jest możliwość podjechania na styk i jak na tak krótki kabel o dziwo można się podłączyć. A porażka dlatego że w byłem 4ty w kolejce, i spędziłem tam chyba 2h żeby doładować się.

Jak wcześniej wspominałem, mój zestaw bagażnika ma 94cm + 5cm hak od karoserii samochodu. .

Jako ciekawostka:
Przy 150km/h spalanie 32kW/100 :)

Tak podsumowując moje prywatne odczucia, to wyjazd z takim zestawem rowerów dalej niż 300km w jedną stronę to katorga. Ładowanie jest co 150-200km, Tesla głupieje w obliczaniu spalania, a ładowarki w "polskich" warunkach to ekwilibrystyka w oparciu o Greenwaya i SuC. Spróbowałem, zobaczyłem, podziękowałem :)

Attachments

• IMG-20240721-WA0000.jpeg
    IMG-20240721-WA0000.jpeg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 57
  • 20240717_115006.jpg
    20240717_115006.jpg
    2,9 MB · Liczba wyświetleń: 57
Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Mam pytanie do Ciebie. Czy ładowałeś się z tymi rowerami na Superchargerach? Kupiłem bagażnik na hak na 3 rowery i wybieram się w podróż i zastanawia się czy nie będę miał problemu z podłączeniem się do stacji.
Bez żadnych problemów.

krzykar77

Zadomawiam się
A jaki to hak i gdzie zakładałeś?
Brink, zakupiony i założony w Omega Gliwice
W stosunku do oryginału ma jeden minus - nie aktywuje trybu przyczepy

Dla niektórych minusem może być również fakt, że to hak tylko do przewozu platformy rowerowej/bagażowej (nie daje możliwości podpięcia przyczepy - kula ma wypustki uniemożliwiające obrót zaczepu) i nie wszystkie platoformy na nią pasują (np. Thule EasyFold XT nie podjedzie i pewnie większość asortymentu Thule'a)

krzykar77

Zadomawiam się
Ja kupiłem bagażnik na trzy rowery, waga 16,5, plus 45kg rowery. Niedługo większa trasa, ale się bojam zużycia :). Mam nadzieję, że w 25kw się zamknę :) , trasa max 120-130km/h.
Yakima JustClick (20kg) + 3 rowery elektryczne => łącznie prawie 85kg na kuli i trasa 1900km z kompletem pasażerów z rozsądnymi prędkościami (nie przekraczałem 120kmh, a większość trasy przejechałem w zakresie 100-110kmh) dała 190Wh/km zgodnie ze wskazaniami TM3RWD

chewbacca

Posiadacz elektryka
Brink, zakupiony i założony w Omega Gliwice
W stosunku do oryginału ma jeden minus - nie aktywuje trybu przyczepy

Dla niektórych minusem może być również fakt, że to hak tylko do przewozu platformy rowerowej/bagażowej (nie daje możliwości podpięcia przyczepy - kula ma wypustki uniemożliwiające obrót zaczepu) i nie wszystkie platoformy na nią pasują (np. Thule EasyFold XT nie podjedzie i pewnie większość asortymentu Thule'a)
A masz w swojej Tesli czujniki parkowania? Zastanawia mnie czy nie będą wariować z takim bagażnikiem na haku, którego Tesla nie widzi... I jeszcze dodatkowe pytanko: czy jakiś fragment zderzaka był wycinany przy montażu haka?

krzykar77

Zadomawiam się
A masz w swojej Tesli czujniki parkowania? Zastanawia mnie czy nie będą wariować z takim bagażnikiem na haku, którego Tesla nie widzi... I jeszcze dodatkowe pytanko: czy jakiś fragment zderzaka był wycinany przy montażu haka?
Tak, mam czujniki, widzą przeszkodę ale nie miałem sytuacji aby utrudniało/wpływało to jazdę (jedynie wizualizacja przeszkody bywa irytująca).
Wycinany był mały fragment w czarnej osłonie podwozia, nie w zderzaku.

eimi

Pionier e-mobilności
bagażnik na haku jest moim zdaniem najlepszą opcją sam taki posiadam i szczerze rekomenduje
Bagażnik na dach jest najlepsza opcja, mniej utrudnień, mniejsze zużycie energii, tylko trzeba umieć odpowiednio płytki bagażnika wsuwać pod fabryczne mocowania żeby nie zaczepić o szkło bo pęknie