Rozszerzona gwarancja; Przedłużenie gwarancji; Extended warranty TESLA; Helvetia

pmlody

Pionier e-mobilności
Ktoś się zagłębiał w owu? Ja zerknąłem kiedyś to wygląda jak standardowa polisa na awarię. Czyli jak coś padnie ze zużycia to nie podlega gwarancji?

p.j.s

Fachowiec
Ktoś się zagłębiał w owu? Ja zerknąłem kiedyś to wygląda jak standardowa polisa na awarię. Czyli jak coś padnie ze zużycia to nie podlega gwarancji?
Jeśli chodzi o polisy urządzeń od awarii, to z tego, co się orientuję to u wszystkich ubezpieczycieli zużycie eksploatacyjne jest wyłączone z ochrony. Nawet nie chcę się domyślać jaki byłby ekstremalnie wysoki poziom szkodowości.
Pozdr

pmlody

Pionier e-mobilności
Czyli tak jak normalna gwarancja?
Nie. Jak mi padnie w czasie gwarancji Tesli tuleja w wahaczu, to go wymienią. Jak padnie w czasie ubezpieczenia, to nie.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czyli jak coś padnie ze zużycia to nie podlega gwarancji?
A czytałeś warunki ograniczonej gwarancji na nowy samochód Tesli? Jest podobny zapis. Na stronie 7 "Ograniczenia gwarancji":
Niniejsza Ograniczona Gwarancja na Nowy Pojazd nie obejmuje żadnych uszkodzeń pojazdu, ani nieprawidłowego działania spowodowanych bezpośrednio lub pośrednio przez, w związku lub na skutek normalnego zużycia lub pogorszenia stanu, nadmiernego lub nieprawidłowego wykorzystania, zaniedbania, wypadku lub nieodpowiedniego użytkowania, konserwacji, przechowywania i transportu, w tym między innymi którejkolwiek z poniższych przyczyn:
[...]
- Normalnego zużycia lub pogorszenia stanu, w tym m.in. przebarwienia siedzeń, wykończeń i tapicerki, przebicia, rozdarcia, wgłębienia, marszczące się otarcia lub inne odkształcenia, odpryski lakieru i szkła od kamieni oraz podobnych przedmiotów;
Jak mi padnie w czasie gwarancji Tesli tuleja w wahaczu, to go wymienią. Jak padnie w czasie ubezpieczenia, to nie.
Więc w sumie skąd taki wniosek?
Tak jak napisał @ciastek , podobne zapisy są zazwyczaj w gwarancjach producentów na swój sprzęt. Zazwyczaj producent nie robi dochodzenia i nie sprawdza czy tuleje padły w wyniku normalnej eksploatacji czy nie bo więcej go będzie kosztować utrata dobrej opinii o serwisie niż ta tuleja. Chyba że sprawa jest jakaś oczywista. Tak czy inaczej nie doszukiwałbym się w tej rozszerzonej gwarancji na siłę jakiś kruczków czy haczyków bo to raczej standardowe zapisy. Tak mi się przynajmniej wydaje...

EDIT: @ciastek ha! byłem szybszy o niecałą minutę :-D

slaveq

Pionier e-mobilności
Pytanie natury technicznej. Jak się za tą gwarancję płaci? Przelewem czy ściągają z karty?

//EDIT ok już wiem niestety tylko płatność kartą przez neta także jeśli kupujecie pamiętajcie o zwiększeniu limitów. Kupiłem właśnie przedłużenie na kolejne 4 lata.

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
Pytanie natury technicznej. Jak się za tą gwarancję płaci? Przelewem czy ściągają z karty?

//EDIT ok już wiem niestety tylko płatność kartą przez neta także jeśli kupujecie pamiętajcie o zwiększeniu limitów. Kupiłem właśnie przedłużenie na kolejne 4 lata.
Ile finalnie wyniosło?