Samochody elektryczne w Polsce zasilane są prawie w 100% z energii wytworzonej z węgla

Michal

Moderator
Właściciel piekarni kupuje dwa elektryki które nad ranem rozwożą bułki i ładuja się w dzień - konsumpcja energi z węgla w ujęciu procentowym we wsi spadła.
Zużycie ropy we wsi spadło.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Zużycie ropy we wsi spadło.
Dlatego sa artykuły że zielony ład nie działa bo węgiel bije rekordy popularności a OPEC od 2 lat ciągle redukuje targety wydobycia.

Właściciel piekarni kupuje dwa elektryki które nad ranem rozwożą bułki i ładuja się w dzień - konsumpcja energi z węgla w ujęciu procentowym we wsi spadła.
Jeszcze musi swoje PV postawić żeby innym zielonego prądu nie zjadać.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Na mojej wsi jak tylko trochę słońce zaświeci to są nadwyżki takie że nawet falowniki biorą wolne :)
Piekarnię też mamy :)

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Brakuje zachęt, żeby ludzie w tym czasie wykonywali energochłonne czynności, oczywiście w miarę możliwości.
A mamy czystą komunę, czy się stoi czy się leży jedna cena się należy

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ty tak serio? o_O Myślisz że to takie proste? No to robota za 100 tyś. funtów rocznie i 20% premia czeka:

Napisałem na końcu pierwszego postu ze jestem ekspertem w tej dziedzinie ale przy takiej pensji nie pozwoliłbym sobie na Xa. A do tego jeszcze relokacja nie wchodzi w grę.

Temat jest stosunkowo prosty. Robimy ile się da PV, wiatru, elektrowni szczytowo pompowych oraz z połowę minimalnego zapotrzebowania atom. Wprowadzamy obowiązkowo ceny dynamiczne i blackout nam nie grozi. Tylko ludzie mogą protestować że w któryś z kolei bezwietrzny wieczór ceny sa 30-50x droższe niż średnia.

W Polsce potrzebujemy minimum 100GWp słońca, 70GW wiatru oraz 8GW atomu.

Last edited:

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Pewnym rozwianiem mogą być duże magazyny energii przy farmach PV, na dzałce obok rodziców jest taka farma 50MW, samo procesowanie papierów(jako sąsiedzi dostawali pisma) trwało kilka lat, teraz zaczęły przychodzić papiery że chcą dobudować magazyn energii, ciekawe ile lat się zejdzie. No przy takiej papierkologii to ciężko...
Nie podoba mi się stawianie elektrowni atomowych, bo za długo i za duży koszt dla finansów publicznych. Energia z nich wcale nie jest taka tania jak się przeciętnemu Kowalskiemu wydaje, a paliwo pewnie i tak będziemy kupować od ruskich, nawet jak nie, to jest kolejne poletko gdzie mają dużo do powiedzenia.

nabrU

Moderator
W Polsce potrzebujemy minimum 100GWp słońca, 70GW wiatru oraz 8GW atomu.

Na kraj co potrzebuje mocy ok 25GW i zużywa dziennie pod 600GWh? Twoje wyliczenia są może idealne ale dla Niemiec: ci potrzebują prawie 70GW i zużywają dziennie ok. 1,5TWh

1734909493592.png

mALEK

Pionier e-mobilności
System energetyczny działa tak aby używać 100% możliwego OZE a to powoduje że wprowadzając nowe urządzenia elektryczne do systemu są one w 100% zasilane ze źródeł konwencjonalnych(bo nie możemy zwiększyć bardziej mocy OZE)
bledne zalozenia, generuja bledne wnioski czyli tzw SISO.
jezeli w listopadzie OZE to bylo 20% w miksie produkcji (glownie wiatr), gdzie produkcja calkowita energii, to 15GW, z czego 3GW to OZE , w jaki sposob mamy miec 100% z wegla?
i jeszcze jedna kwestia - moc elektrowni konwencjonalnych to ok 36 MW. moc OZE to jakies 24 MW, wiec jak nie kombinowac, nigdy nie bedzie 100% z wegla. OZE rosnie szybciej, niz jestesmy w stanie zuzyc...

oze-polska-odnawialne-zrodla-energii-2023-1024x587.png

regionalnie moze byc tak, ze 100% energii pochodzi z OZE - maja biogazownie, do tego farme wiatrowa i sloneczna. zero wegla. BEV tam ladowane beda w 100% z OZE .
temat troche jak dywagacje na temat sprawnosci PC (pompy ciepla) jedni twierdza, ze ma ona COP ponizej 2 (zima, <0 st), a inni , ze na poziomie 8 (lato +20st). a ja twierdze, ze moje SCOP to 4, bo PC uzywam caly rok, a nie tylko w najlepszym lub najgorszym dla niej okresie :D kto ma racje?

zibizz1

Pionier e-mobilności
@mALEK 100% z węgla wx skali kraju to nigdy nie mamy. Ale przez 99% czasu gdy podłączasz nowe urządzenie do sieci to nie zwiększysz dla niego produkcji ze słońca ani z wiatru, bo one prawie zawsze pracują z maks mocą dla aktualnych warunków. Wiec ta nowa dodatkowa moc pochodzi ze źródeł ktore mogą zwiększyć moc czyli np elektrownie węglowe

Na kraj co potrzebuje mocy ok 25GW i zużywa dziennie pod 600GWh? Twoje wyliczenia są może idealne ale dla Niemiec: ci potrzebują prawie 70GW i zużywają dziennie ok. 1,5TWh

View attachment 23085

Bo jeśli chcemy mieć 100% OZE to nie projektujemy pod moc maksymalną, ona nie na dużego znaczenia. Projektujemy pod susze energetyczną. Czyli główne okres bez wiatru bez dni ze słońcem.

Skoro przy ~10GW wiatru i ~20GW słońca udział OZE w 2023 roku był 27% to trzeba mieć ok ~4x więcej czyli 40GW wiatru i 80 GW słońca.
Dodajemy zapas bezpieczeństwa, dużo większy dla wiatru bo słońce produkuje te 3% nawet w pochmurną pogodne i mamy 70GW wiatru i 100GW słońca.

Niemcy jesli chcą wyłączyć węgiel to potrzebują 3x więcej OZE. Ostatnio mieli duża wtopę jak nie wiało.
Żaden kraj bez duzej ilości atomu albo elektrowni wodnych nie potrafi sie zbilansować

mALEK

Pionier e-mobilności
dlaczego nie zwieksze? jezeli max moge produkowac z OZE 24MW, a mam zapotrzebowanie na 15MW to wlaczam kolejne farmy wiatrowe/sloneczne/wodne, zwiekszam moc biogazowni.
mix energetyczny to 60/40, raz wiekszy, raz mniejszy, ale obecnie nie bedzie tak, ze ktorys osiagnie 100%. bez znaczenia ile podlaczysz BEV. nie przy tych mozliwoscich produkcyjnych, ktore ciagle rosna