electricar

Zadomawiam się
Również jestem posiadaczem i3 po INNOGY - zakup w autoroli. Auto ma 2 kropki i ryse 3 cm na rancie felgi. Opony zimowe zjechane. Srodek idealny. Bateria 29,6 kw. Zasieg 190 przy klimie i cisnieciu do spodu. srednio 215 km zasiegu, max 275 bez klimy, jazda 50-80 km/h.

tompil

Nowy na Forum
Przejechałem już 4 tys. km w 2 miesiące. Ładuję codziennie w domu. Czasami podłączam się pod darmową ładowarkę na mieście. Przez ten czas dwa razy pojawił się problem, że domowe evse pokazywało błąd i nie chciało rozpocząć ładowania. Po kilku krotnym otwarciu i zamknięciu auta rozpoczął ładowanie. Poza tym żadnych problemów i frajda z jazdy.

electricar

Zadomawiam się
Przejechałem już 4 tys. km w 2 miesiące. Ładuję codziennie w domu. Czasami podłączam się pod darmową ładowarkę na mieście. Przez ten czas dwa razy pojawił się problem, że domowe evse pokazywało błąd i nie chciało rozpocząć ładowania. Po kilku krotnym otwarciu i zamknięciu auta rozpoczął ładowanie. Poza tym żadnych problemów i frajda z jazdy.
Fakt frajda z jazdy jest niesamowita. Najlepsze jest to że - nie jeździłem nigdy elektrykiem, nie miałem w planach kupować elektryka bo miałem nowego mocnego diesla( jednak jest słaby patrzac na i3). Zakup zrodził się z checi posiadania gadżetu i nic wiecej, który jak sie okazało sprawdza sie jako auto na co dzień :) Staje sie pomału fanem elektryków i cieżko bedzie do spalinówki wrócić. Robie dziennie średnio 40-60 km i bateria 29,6 w cale nie jest taka mała do normlanej jazdy. Ładuje co 3 dni średnio ładowaka 11 kw albo w domu albo w firmie. Wczesniej tankowałem diesla co 600 km i obecnie dla mnie łatwiej jest sie wpiąć kablem 3x częsciej na te 3 godziny niż jechac tankować auto na stacje. A i co najważniejsze jak ktoś chce ładować auto z gniazda 2,3kw 230v to lepiej niech zapomni o elektryku. Ładowanie 14 godzin takiej baterii to dramat. Trzeba planować ładowanie, kilometry i nie da sie jechać kiedy sie chce i gdzie sie chce. ( chyba że wie że robi dziennie max 10 km i wie że więcej nie zrobi)

dj.jozwiak

Nowy na Forum
Przez ten czas dwa razy pojawił się problem, że domowe evse pokazywało błąd i nie chciało rozpocząć ładowania. Po kilku krotnym otwarciu i zamknięciu auta rozpoczął ładowanie. Poza tym żadnych problemów i frajda z jazdy.
Też mam i3 z Innogy, ale od razu zaktualizowałem w serwisie sterowniki, które były bardzo stare. Nie wiem czy to dlatego, ale nie mam takiego problemu.

electricar

Zadomawiam się
A pytanie mam czy działa wam aplikacja BMW ??? bo mi wyskakuje bład - " auto flotowe..... nie można połaczyc" udało wam sie podpiać aplikacje? i czy da jeżdzić bez kluczyka na samek aplikacji ?

Michal

Pionier e-mobilności
A i co najważniejsze jak ktoś chce ładować auto z gniazda 2,3kw 230v to lepiej niech zapomni o elektryku. Ładowanie 14 godzin takiej baterii to dramat. Trzeba planować ładowanie, kilometry i nie da sie jechać kiedy sie chce i gdzie sie chce. ( chyba że wie że robi dziennie max 10 km i wie że więcej nie zrobi)
Też tak kiedyś myślałem i chciałem koniecznie montować złącze 3 fazowe w garażu po zakupie TM3LR, ale okazuje się, że ładowanie 3kW ze zwykłego gniazdka spokojnie wystarczy na zwykłe używanie auta pod Warszawą. Jeśli jeździsz dziennie tak jak sam napisałeś 50km, to potrzebujesz doładowywać 7-10 kWh na dzień, a to oznacza około 3 godzin ładowania. Zatem spokojnie naładowałbyś tyle co potrzebujesz przez noc raz na 3 dni tak jak teraz ;)
Inna sprawa, to straty przy takim ładowaniu - podobno są trochę większe niż przy 11kW ale to już inny temat i nie przesadzajmy - jak stracisz na takim ładowaniu 1kWh to nie będzie chyba tragedii.
Nawet przy 2,3kW w 14 godzin naładujesz taką baterię od zera do pełna, więc chyba nie ma dramatu.

Podsumowując - nawet jeśli masz dostęp jedynie do zwykłego gniazdka (nawet 2,3kW), to spokojnie można używać elektryka codziennie ładować tylko w nocy albo pracy (8h) i przejeżdżać ~100 km.

Obwoźnym sprzedawcom / taksówkarzom, może nie wystarczy ale dla 95% społeczeństwa będzie ok.

dj.jozwiak

Nowy na Forum
A pytanie mam czy działa wam aplikacja BMW ??? bo mi wyskakuje bład - " auto flotowe..... nie można połaczyc" udało wam sie podpiać aplikacje? i czy da jeżdzić bez kluczyka na samek aplikacji ?
Wystarczy że zadzwonisz do infolinii BMW Connected a oni podadzą Ci maila na którego będziesz musiał wysłać kopię dowodu rejestracyjnego i potem będziesz mógł się połączyć.

electricar

Zadomawiam się
Aplikacja działa, mozna otwieraca zamykać, właczac klime - ale nie można jej wyłaczyć :)
Innogy korzystało ze zdalnego otwierania i odpalania samochódu bez użycia kluczyka - wiec tez bym tak chciał. BMW twierdzi ze z aplikacji my BMW nie da sie tego zrobić w tym samochodzie bo stara wersja. Udało sie komuś właczyć taka funkcje ? czy innogy miała jakas zewnatrzna dedykowana aplikacje do bmw??

krzyss

Pionier e-mobilności
Aplikacja działa, mozna otwieraca zamykać, właczac klime - ale nie można jej wyłaczyć :)
Innogy korzystało ze zdalnego otwierania i odpalania samochódu bez użycia kluczyka - wiec tez bym tak chciał. BMW twierdzi ze z aplikacji my BMW nie da sie tego zrobić w tym samochodzie bo stara wersja. Udało sie komuś właczyć taka funkcje ? czy innogy miała jakas zewnatrzna dedykowana aplikacje do bmw??
Moze zwyczajnie kluczyk byl schowany gdzies w aucie ? :)

electricar

Zadomawiam się
Kolejna ciekawostka. Spalanie na komputerze mam 14.3 kw. Przejechałem 172 km. Wpiałem ładowanie i na max weszło 27.2 kw. Czyli na 100 poszło 15.8 kw. Więc ok 10 % prądu trzeba doliczyć na straty ładowarki. Dokładnie to samo można na internecie wyczytać, więc licząc i podajac spalanie trzeba za każdym razem do doliczyć ukryte 10 % :)

tompil

Nowy na Forum
Ten pakiet serwisowy który jest dodatkowo wykupiony obejmuje niestety tylko przeglądy okresowe, wykonywane co 2 lata. Nie obejmuje żadnych napraw. Aktualizacja oprogramowania dużo kosztowała? Zmienia w ogóle coś ta aktualizacja.
Pytałem w serwisie to dla mojego nr VIN nie było żadnej akcji serwisowej do darmowej aktualizacji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jeszvze jak mialem i3 zrobilem ta aktualizacje. Zmienili drobiazgi, odrobinke inne ikonki na ekranie. Najwazniejsze to zaczal dzialac orlen 100kW i Ionity.
aktualizacja w serwisie w Warszawie przy prymasa zamknela sie w 812.-

tompil

Nowy na Forum
Kupiłem ten zestaw Android Auto z Aliexpress do BMW i3. Zamontowałem. Generalnie podłączenie proste, ale zdjęcie tych wszystkich plastików do montażu problematyczne, jeden zaczep na progu się wyłamał, ale nic nie lata po złożeniu. Problemem jest upchnięcie tego modułu. Pod schowkiem się nie mieści, więc postawiłem go pionowo obok schowka, ale kable są mocno ugięte przy wtyczkach i może to stwarzać w przyszłości problemy.

Co do działania to nie miałem nigdy samochodu z Android Auto i słabo to ogarniam.
Na razie nie działa mi w ogóle dźwięk z telefonu. Autolink włącza się bezproblemowo i zawsze działa.
Android Auto przy pierwszym uruchomieniu zawsze się włącza, ale jak przeskoczę na system BMW, albo Autolink to już kolejny raz nie chce się włączyć. Na razie próbowałem przez kabel, ale widzę że ten moduł próbuje się łączyć również przez Bluetooth i wifi z telefonem. Napisze do sprzedawcy te problemy, może coś pomogą. Więcej napiszę jak potestuje. Na razie produkt nie spełnia moich oczekiwań w stosunku do kwoty zakupu.

dj.jozwiak

Nowy na Forum
Kupiłem ten zestaw Android Auto z Aliexpress do BMW i3. Zamontowałem. Generalnie podłączenie proste, ale zdjęcie tych wszystkich plastików do montażu problematyczne, jeden zaczep na progu się wyłamał, ale nic nie lata po złożeniu. Problemem jest upchnięcie tego modułu. Pod schowkiem się nie mieści, więc postawiłem go pionowo obok schowka, ale kable są mocno ugięte przy wtyczkach i może to stwarzać w przyszłości problemy.

Co do działania to nie miałem nigdy samochodu z Android Auto i słabo to ogarniam.
Na razie nie działa mi w ogóle dźwięk z telefonu. Autolink włącza się bezproblemowo i zawsze działa.
Android Auto przy pierwszym uruchomieniu zawsze się włącza, ale jak przeskoczę na system BMW, albo Autolink to już kolejny raz nie chce się włączyć. Na razie próbowałem przez kabel, ale widzę że ten moduł próbuje się łączyć również przez Bluetooth i wifi z telefonem. Napisze do sprzedawcy te problemy, może coś pomogą. Więcej napiszę jak potestuje. Na razie produkt nie spełnia moich oczekiwań w stosunku do kwoty zakupu.
Dzięki za relacje, chyba jesteś pionierem więc jeżeli możesz to napisz później jak się sprawy potoczą.

JGDarek

Nowy na Forum
Witam , mam zainstalowany taki zestaw od roku i jestem zadowolony .Jedynie co musiałem zrobić to podpiąć go pod tylną kanapą . Nie musiałem rozbierać schowka i kombinować z progami . Jak potrzebujecie więcej informacji i fotek to dajcie znać