SPADEK ZASIĘGU PO ROKU

KrzysztofFly

Moderator
Ilość energii w naszych bateriach bardzo mocno zależy od temperatury, pomimo że to nie LFP. Zauważyłem, że jeśli bateria kończy ładowanie w okolicy 10 C baterii to wchodzi nawet o 2kWh mniej niż latem gdy kończy przy 25-27C Ale to może przypadłość mojej sztuki która stoi pod wiatą i jest narażona na niskie temperatury.
Ja gdzieś czytałem że bms reguluje buforem górnym w zależności od temperatury, dlatego raz wchodzi więcej a raz mniej. Nie wiem ile jest w tym prawdy.
Polecam przeczytać ten wątek, w którym kiedyś przetestowałem temat zimnego akumulatora.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
U mnie 3,5m-ca 16tys k, dzisiaj start w centrum w krakowie, 5,5km dojazd do Bonarki cały czas grzał baterię i nie nagrzał, wystartował prrzy 18% z mocą 70kw ( na którymś słupku przerwało mi ładowanie przy 41%, musiałem biec z góry z galerii zmienić słupek) max moc uzyskał 100kw i skalibrował aku.
Przy 100% i temp na dwrzu 4-5 stopni 433km zasiegu
Jak było nowe i we wrześniu przy temp 20-30 stopni okazywał 438km
Nie wiem czy to degradacja, czy temeratura, Zobaczymy latem czy coś wzrośnie w stosunku do zimy.
Na pewno wrrozło zużycie, latem przy 130km/h koło 16-17kwh, teraz ponad 20kwh.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Panowie !!! Moje gruszki są słodsze od Waszych jabłek.
Tak to mniej więcej się ma do naszych porównań, jak dodaliście swoje z Kia i Renault ;).

@danielc Zgadza się to co piszesz, że Kia ma duży górny bufor i wielu użytkowników już o tym pisało. Jednak w naszych Stellantisach, jest zupełnie inaczej ;). Może w następnej generacji zrobią podobnie, co by im się klienci nie burzyli, że im procentów z SoH ubywa ;).

@Slavekk_ Tu Stellantis także ma inaczej, o ile podczas jazdy zużycie energii ma jakiś wpływ na wyświetlany zasięg i da się na tej podstawie szacować pozostały możliwy do uzyskania przy podobnej jeździe. Jednak po naładowaniu samochodu do 100%, jest on praktycznie zerowany do wartości bazowej i wcześniejszy styl jazdy kompletnie na niego nie wpływa.
W naszych stellantisach to nawet jak pokazuje 290-300 to zrobisz 10km i już się masz 200 albo mniej, ale te 200 rzeczywiście da się zrobić. Może mój tylko tak ma albo nie lubi mojego stylu jazdy.