Stacje ładowania Eleport (dostępne też z aplikacji Elocity)

Michal

Moderator
Ile czasu marnujesz na zjazd z a2 i dojazd w 2 strony do SuC ?
Też pisałem wielokrotnie, że "nie kocham SuC w Poznaniu", ale bez przesady - w sumie z 30 minut wychodzi na dojazd i powrót, a to nie tragedia przy trasie 6h. Obecnie Google maps pokazuje 11 minut.
Odniosłem się do tego, że:
No niestety nie. Pojedź np. z Warszawy do Szczecina i z powrotem na samych SuC.. Nie ma co zaklinać rzeczywistości - obecnie w PL nie da się jeździć wyłącznie na SuC i tyle.
, co po prostu nie jest prawdą w tym konkretnym podanym przypadku i aucie LR.

STMS

Pionier e-mobilności
Też pisałem wielokrotnie, że "nie kocham SuC w Poznaniu", ale bez przesady - w sumie z 30 minut wychodzi na dojazd i powrót, a to nie tragedia przy trasie 6h. Obecnie Google maps pokazuje 11 minut.
Czyli z ładowaniem pewno 1:15 h
do Szczecina wolę GW czy Ionity przy a2

Michal

Moderator
Jeżdżę z małum dzieckiem, które i tak nie powinno spędzać w aucie 6 godzin ciągiem, więc dla mnie te nawet 45 minut ładowania nie są problemem.
Jak jadę sam i się spieszę, to oczywiście - mogłoby być lepiej. Jednak nie zmienia to faktu, że DA SIĘ.

Michal

Moderator
Tylko tutaj mówimy o różnicy w czasie przejazdu 6h vs 7h (15%), a nie 6h vs 12h (100% zwalniając do 50km/h)

STMS

Pionier e-mobilności
Tylko tutaj mówimy o różnicy w czasie przejazdu 6h vs 7h (15%), a nie 6h vs 12h (100% zwalniając do 50km/h)
Przyspieszysz do 70 i też dojedziesz
Kto wie czy z wawy nawet podobnym czasie 10tką

Jaceq

Pionier e-mobilności
Odniosłem się do tego, że:

, co po prostu nie jest prawdą w tym konkretnym podanym przypadku i aucie LR.
No OK, pierwszy z brzegu przykład, który okazał się niefortunny. Przepraszam, da się z Warszawy do Szczecina. W każdą trasę po Polsce też pewnie się da, jak się człowiek bardzo uprze i nie przekroczy 80 km/h. Tylko czy naprawdę o to nam chodzi? ;-) Dyskusja staje się mocno akademicka i chyba nie ma sensu ciągnąć jej dalej. IMHO ładowarek powinno być tyle, żeby można było komfortowo podróżować, bez męczenia siebie i pasażerów przeciąganiem czasu jazdy. Idealnie by było, żeby zagęszczenie Superchargerów to załatwiało i do tego się pierwotnie odnosiłem. Tzn. że wg mnie tak obecnie nie jest. Tak za to jest w Europie Zachodniej, co również pokazuje, że z czasem będzie tak i u nas :) Osobiście miksuję różnych operatorów tak, żeby było mi wygodnie i optymalnie. Jak mam Orlen na trasie, wpadam tam się naładować, jak GreenWay, to GreenWay. Zazwyczaj nie mam czasu i/lub ochoty na dorzucanie dodatkowych minut jazdy żeby koniecznie załadować się na SuC. Np. Warszawski SuC (w centrum) omijam wielkim łukiem. Ponieważ sporo jeżdżę, cena również jest dla mnie ważna. Stąd co jakiś czas przeglądam co się nowego pojawiło na moich trasach. Każdy ma inne potrzeby i własne podejście. Natomiast cały czas twierdzę i będę twierdzić, że obecna ilość Superchargerów jest niewystarczająca do komfortowej jazdy wyłącznie na ładowarkach Tesli, nawet jeśli ma się LR oraz dużo wolnego czasu. Życzę sobie i nam wszystkim, żeby to się w niedalekiej przyszłości zmieniło. Bardzo chętnie będę się ładować tylko na SuC, bo i wygodniej, i taniej, i lepiej. Amen :)