No cóż... różni są ludzie. Dlatego czasem trzeba coś usprawnić. Nie rozumiem czemu ludzie którzy uważają się za inteligentnych tego złapać nie potrafią. Że jesli ewidentnie czesc społeczeństwa sobie nie radzi to zamiast szykanować wypada rękę podać. W postaci dostosowania przejazdu kolejowego do poziomu uczestników ruchu.Smutne jest to co widać w tym wątku a co jest naturalną przywarą naszego społeczeństwa - szukanie winy u innych, nie w sobie, nie w zachowaniu człowieka. Standardowe przykłady:
- bo nie ma gdzie zaparkować, dlatego parkuję na trawniku/chodniku/miejscu dla niepełnosprawnych (rozwiązanie: zaparkować dalej i przejść się parędziesiąt czy nawet paręset metrów jest zbyt skomplikowane by ogarnąć rozumem)
- bo nagle zahamował! (A wystarczyło zachować odstęp)
- bo wyszedł mi na ulicę (a zwolniłeś przed przejściem i zachowałeś szczególną ostrożność?)
- bo wszyscy jadą 80 (a znak mówi 50, ale to wina znaku a nie kierowcy)
I tak dalej. Tutaj też: bo źle zaprojektowany przejazd. Aha. Jeden za drugim wjechali na migających światłach, ale winny szlaban a nie kierowca łamiący przepisy. Co jest skomplikowanego i niezrozumiałego w przepisie i całkowitym podniesieniu zapór i zgaśnięciu sygnalizacji? Nic. Ale nieuwagę czy wręcz ignorowanie przepisów jeden z drugim usprawiedliwia zamiast pomyśleć, że typ mało nie zabił maszynisty albo i pasażerów.
Ale za to mają poczwórne STOPy. Ja, jak w zeszłym tysiącleciu pierwszy raz byłem u nich, to stałem jak uparty osioł, czekając aż wszyscy z drogi poprzecznej przejadąAmeryka i ronda to niezbyt dobrana para, dlatego prawie ich tam się nie robi. Wpuść teraz Amerykanina na rondo turbinowe![]()
Jest takie państwo w którym na kubku z herbatą piszą że jest gorąca a i tak się ludzie parzą ! Nie chodzi tu o nowobogackie zachowanie tylko reakcje na szok psychiczny że można byc takim idiotą i mieć prawo jazdy.No cóż... różni są ludzie. Dlatego czasem trzeba coś usprawnić. Nie rozumiem czemu ludzie którzy uważają się za inteligentnych tego złapać nie potrafią. Że jesli ewidentnie czesc społeczeństwa sobie nie radzi to zamiast szykanować wypada rękę podać. W postaci dostosowania przejazdu kolejowego do poziomu uczestników ruchu.
A najlepiej zanim zrobia krzywde komus na kim Ci zależy.
To takie nowobogackie zachowanie. Ja jestem mądrzejszy niż inni, ja bym się zatrzymal i poczekał aż skończy mrugać.
A potem jedzie jelen i wjezdza w dupe komus. Życie... I właśnie tacy pouczający maja wymówkę na każdą okoliczność. To ten typ uzyszkodnikow.
To nie kwestia szczęścia tylko cwaniactwa, może się uda. Jak się nie uda to przejazd źle oznaczony, szlabany za cienkie i nie błyszczały, mgła była itd. Nie chciało się chwilę poczekac i parł do przodu . Nie wiedział jak wyjsc z opresji, cwaniactwo tego nie ogarnia, potrzebna inteligencja której zabrakło. Odnoszę się tylko do reakcji kierowcy ciężarówki ale oni wszyscy przycwaniaczyli 😰Ja nie wiem czy Wy to oglądaliście czy tylko nagłówek przeczytaliście.
100% pojazdow które stały na tym przejeździe to identyczni idioci jak kierowca ciężarówki.
Tamci mieli więcej szczęścia. To tyle.
100% każdy z nich. Uważacie,że wszystko było ok? Żadnemu z nich nie wydawało się to niebezpieczne. A ostatni nawet w swojej nie wiedzy zatrzynal się na torach i wysiadl. Nawet przez myśl mu nie przeszło,co uczynił i co może się stać.
Wniosek nawet dla ucznia podstawówki powinien być jasny.
Przejazd nie był wystarczająco wymownie oznakowany.
Ale tak. Oni wszyscy powinni zostać surowo ukarani. Bo nie wiedza nigdy nie zwalnia z odpowiedzialności.