rawier

Posiadacz elektryka
To jaki jest sens tej funkcji jeśli nie działa ona przy włączonym alarmie? :unsure:
Sprawdziłem to u siebie - teraz jest dokładniejszy komunikat:
IMG_3883 Średni.jpeg

czyli alarm może być włączony, ale bez funkcji przechylenie/intruz. Pewnie praca układu chłodzenia wywoływała fałszywe alarmy

nabrU

Pionier e-mobilności
Pewnie praca układu chłodzenia wywoływała fałszywe alarmy
Ta teoria się kupy nie trzyma, bo możesz przecież zdalnie włączyć ogrzewanie / chłodzenie przy tym samym ustawieniu alarmu niezależnie od funkcji zabezpieczenia przed przegrzaniem...

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Sprawdziłem to u siebie - teraz jest dokładniejszy komunikat:
View attachment 13165
czyli alarm może być włączony, ale bez funkcji przechylenie/intruz. Pewnie praca układu chłodzenia wywoływała fałszywe alarmy
czujnik intruz/zbicie szyby może być realizowany za pomocą czujnika ciśnienia, a to zmienia się wraz ze zmianą temperatury

ciastek

Pionier e-mobilności
Ta teoria się kupy nie trzyma, bo możesz przecież zdalnie włączyć ogrzewanie / chłodzenie przy tym samym ustawieniu alarmu niezależnie od funkcji zabezpieczenia przed przegrzaniem...
Tak, możesz. I zdarza się, że aktywuje to alarm. https://forum.elektrowoz.pl/threads/zabezpieczenie-przed-przegrzaniem-kabiny.2149/post-101012

daniel

Pionier e-mobilności
Tak, możesz. I zdarza się, że aktywuje to alarm. https://forum.elektrowoz.pl/threads/zabezpieczenie-przed-przegrzaniem-kabiny.2149/post-101012
Hmm. Ja miałem wentylator USB zawieszony na zagłówku środkowego siedzenia z tyłu. Jak zajrzałem do aplikacji to USB się aktywowało, wentylator włączył i zaczął wyć alarm.

Myślałem, że to od wirujących łopatek wykryło ruch, ale może ruszające się powietrze też aktywuje alarm?

jnsk3k

Zadomawiam się
W instrukcji jest zdanie:
"Czujnik wtargnięcia wyłącza się automatycznie, jeżeli po opuszczeniu pojazdu działa system klimatyzacji"
To nie jest przypadkiem tak, że ręczne odpalenie klimy z aplikacji wyłącza tymczasowo przechylenie/intruz?

Może jest tak że to jest w tedy wg tesli świadoma akcja użytkownika i to jest ok, ale tesla nie chce żeby przechylenie/intruz wyłączało się samo bez wiedzy użytkownika i dlatego nie może być wyłączone przez ochronę przed przegrzaniem kabiny. To miało by jakiś sens.

inter

Posiadacz elektryka
Hmm. Ja miałem wentylator USB zawieszony na zagłówku środkowego siedzenia z tyłu. Jak zajrzałem do aplikacji to USB się aktywowało, wentylator włączył i zaczął wyć alarm.

Myślałem, że to od wirujących łopatek wykryło ruch, ale może ruszające się powietrze też aktywuje alarm?
To jest dobry trop, u mnie w Peugocie, mozna deaktywować alarm. Jak zapomnę, a jest uchylone lekko okno to od czasu do czasu zawyje. Podejrzewam, że od ruchów powietrza sa tam czujniki ultradzwiekowe.

ciastek

Pionier e-mobilności
To nie jest przypadkiem tak, że ręczne odpalenie klimy z aplikacji wyłącza tymczasowo przechylenie/intruz?
Nie. Gdy któryś z trybów zapobiegający wyłączeniu się klimatyzacji po wyjściu, czyli „utrzymaj temperaturę”, „tryb psa” lub „tryb kempingowy” jest aktywny, to czujnik przechylenie/intruz się wyłącza.

nabrU

Pionier e-mobilności
Żeby trochę skomplikować w tym temacie ;) taka sytuacja:
Alarm włączony i funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem się (tym razem) włączyła samoczynnie...

Screenshot_2023-09-08-13-58-06-70_dea0ed4dc7fea9051b966dd91d80d9ae.jpg

nabrU

Pionier e-mobilności
No ale chodzi o to, że mam teraz alarm włączony z UAKTYWNIONYM czujnikiem przechylenia.

rawier

Posiadacz elektryka
No ale chodzi o to, że mam teraz alarm włączony z UAKTYWNIONYM czujnikiem przechylenia.
Tutaj to może być kwestia aplikacji - na iOS wcześniej też można było włączyć ochronę przed przegrzaniem pomimo włączonego trybu intruz - ćwiczyłem to w Cro w zeszłym roku. Niestety efekt był taki, że mimo uruchomienia tej funkcji w aplikacji i tak miałem temperaturę w środku powyżej 50 stopni C. Potem odkryłem, że uchylenie szyb robi swoje a na szczęście alarm mi się nie załączał. Obecnie z aplikacji nie jestem w stanie włączyć ochrony przed przegrzaniem jak włączony jest tryb intruza. Być może na Androidzie jeszcze jest bug pozwalający włączyć tą funkcję w aplikacji co nie przekłada się na faktyczne uruchomienie jej w samochodzie. 🤷‍♂️

Jeśli się nie da włączyć z poziomu aplikacji to można (przynajmniej u mnie - android) to obejść. Włączasz i wyłączasz tryb psa, po tym zabiegu odblokowuje się możliwość włączenia zabezpieczenia przed przegrzaniem.

Piter

Posiadacz elektryka
Dostałem odpowiedź z supportu że tak ma być. Tylko dlaczego problem dotyczy tylko iOS?

From our latest update, we have made some adjustments to the number of choices users can pick when checking in. This was done to make it easier for a user to choose along with helping the scoring of a PlugScore.

Our team will be reviewing users comments and the interaction of the function. However, for now, we will not reinstate the 2 check in options at any time. We understand users use this as a way to give the time of charging, but this can be added to the comments of a check in.

If additional changes are made, we will inform users through patch notes, but plan to keep it this way for the time being. If you have any other questions, please let us know and we'll be happy to assist you.

We hope this clarifies things and that you have a great day!

Regards,
PlugShare Support Team

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czy parkowanie bez czujników jest obecnie tak dopracowane jak dawniej z czujnikami?
Nie i raczej nigdy nie będzie, takiej dokładności jak z czunnikami.