krzyss

Pionier e-mobilności
To kolejne pytanie związane z wyważaniem.
Czy da się wyważać koła na samochodzie?
Człowiek z warsztatu powiedział, że gdy kręci się jednym kołem, to w samochodzie wyrzuca jakieś ostrzeżenie o błędzie.

W Tesli nie ma typowego luzu.
Wywazanie kol na sanochodzie odbywa sie w ruchu…
Jedz normalnie jak czlowiek do dobrej wulkanizacji i sprawdz. Moze masz jakas felge krzywo czy cos.

PiotrS

Posiadacz elektryka
akurat to jest warsztat, który ma w googlu najlepsze opinie w okolicy
ok, zostaje wywarzanie tradycyjne

raph

Zadomawiam się
To kolejne pytanie związane z wyważaniem.
Czy da się wyważać koła na samochodzie?
Człowiek z warsztatu powiedział, że gdy kręci się jednym kołem, to w samochodzie wyrzuca jakieś ostrzeżenie o błędzie.

W Tesli nie ma typowego luzu.

Zrób test drogowy (dostępny w dobrych wulkanizacjach). trochę kosztuje ale to najlepszy sposób.

Możesz mieć odkształconą oponę (delikatne wybrzuszenie) od najechania na dziurę i ją normalnie wyważysz, ale sprawdź jak koło kręci się na wyważarce i jeśli ta krawędź jest stabilne to raczej powinno być ok, a jeśli skacze góra dół to trzeba się wybrać na test drogowy.

Na teście drogowym przesuwają oponę względem felgi, żeby zniwelować to odkształcenie. Może być trochę lepiej.

Żeby było idealnie to niestety nowa opona i czasami nowa felga.

I trzeba bardzo uważać na dziury.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Umówiłem się na jutro do zwykłej wulkanizacji.
Zobaczymy co zrobią.

Raczej wykluczam najechanie na dziurę. Jakoś nie miałem czasu za bardzo pojeździć tym autem.
Nawet na krawężnik nie wjeżdżałem od odbioru.
Obstawiam, że nie wyważyli porządnie w fabryce.

raph

Zadomawiam się
Umówiłem się na jutro do zwykłej wulkanizacji.
Zobaczymy co zrobią.

Raczej wykluczam najechanie na dziurę. Jakoś nie miałem czasu za bardzo pojeździć tym autem.
Nawet na krawężnik nie wjeżdżałem od odbioru.
Obstawiam, że nie wyważyli porządnie w fabryce.
Jak świeżo odebrane auto to zgłaszaj to na gwarancje, chyba że już zdążyłeś zrobić większy przebieg,

PiotrS

Posiadacz elektryka
Jak świeżo odebrane auto to zgłaszaj to na gwarancje, chyba że już zdążyłeś zrobić większy przebieg,
zgłosiłem i wycenili na 1600 ;)
nie będę się kopał z koniem
mam wulkanizatora pod pracą
mój czas też kosztuje

PiotrS

Posiadacz elektryka
Wyważyłem dziś koła.
Jedno było OK
drugie dodali 5 gram
trzecie 10 gram
czwarte 15 gram

Nie wiem, czy to dużo.

Jutro trasa. Zobaczymy czy pomogło.

North

Zadomawiam się
Czy ktoś z was miał jakieś nieprzyjemne doświadczenia z kunami w Tesli? W domu rodzinnym blisko lasu samochody spalinowe są regularnie przez nie atakowane, ale zastanawiam się, czy Teslę też to tak dotyczy (de facto w internecie nie znalazłem szeroko opisywanych przypadków).

slaveq

Pionier e-mobilności
Czy ktoś z was miał jakieś nieprzyjemne doświadczenia z kunami w Tesli? W domu rodzinnym blisko lasu samochody spalinowe są regularnie przez nie atakowane, ale zastanawiam się, czy Teslę też to tak dotyczy (de facto w internecie nie znalazłem szeroko opisywanych przypadków).
Był już cały wątek o kunach. Raczej nie powinny się brać bo nie jest w tym aucie ciepło od silnika. Ja mogę ze swojej strony powiedzieć że złośliwe bestie jak przyjeżdżam do mojej rodzicielki srają mi na klapę od bagażnika. Zawsze w to samo miejsce.

Taka to zawiść w tym kraju, człowiek trochę lepsze auto kupi i nawet fauna z zawiścią patrzy.

Bronek

Pionier e-mobilności
W ICE u mnie pomagały kostki Domestosa zawieszone w woreczku. Oczywiście wyjęte z folii
Po ataku kupiłem też taki UD odstraszacz 12v
Od tamtej pory spokój ale po czym? Nie wiem.
Kuna sieka Kable i wężyki więc tego za wiele Tesla nie ma