Darek1

Posiadacz elektryka
Punkt widzenia zależy od punku siedzenia. Z doświadczenia i obserwacji - skoro Tesla nie zmienia cen samochodów zamówionych , to zamroziłem/odblokowalem stosowną gotówkę, m in sprzedając w szczycie trochę waluty i obligacji. Trzymam teraz jak głupi kasę, licząc że to jest "wsio rybka" , bo przez np kwartał i tak by jej wiele nie przybyło, a nawet można by ewentualnie lekko stracić? .Czasy dziwne. Nie jestem specem od spekulacji ale m. w wiem w co wsadzać kasę na dłużej. Tym samym jestem gotów i 7 dni jest OK..
Na takie przechowanie kasy polecam lokatafacto albo toyotabank Indeksowane Konto Oszczędnościowe, ale tam do 100tys. Za mało na Skę.
W tych dwóch miejscach powinno wyjść podobnie jak na obligacjach, a trzymać w walutach to spekulacja. Nigdy nie wiesz do końca jak na tym wyjdziesz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Kasa wyjęta, pogrupowana, bo naiwnie liczę na dostawę grudzień/styczeń.
Opchnąlem Euro po 4,81 i kupując dawno za 4,32. przy tej ilości to jestem i tak zadowolony. To spora kasa X Plaid w mojej konfiguracji to ok 720 tys nie licząc ubezpieczenia, więc źródło finansowania miałem zdywersyfikowane . Wszystko na legalu nawet nie latałem po kantorach. Bankowe bywają czasem optymalne i można się bujać pomiędzy walutami bez wychodzenia z domu
Czekać do końca jeszcze miesiąc lub dwa mogłem, ale oceniłem, że i tak nie jest źle, pod warunkiem że Tesla utrzyma swoim zwyczajem cenę.
Pazerność i czekanie to ryzyko. Więc oceniłem że starczy bo i tak jestem "do przodu"

Darek1

Posiadacz elektryka
Oba produkty przetestowałem na sobie, tylko dlatego o nich piszę. Oczywiście na mniejszych kwotach. Zbierałem na tańszy samochód. W ramach dywersyfikacji ryzyka (chociaż minimalne, ale zawsze) skorzystałem z obydwu produktów.
Lokata facto, to zwykła lokata. Możesz np. założyć lokaty na 1m-c. Przykładowo, przy obecnych stopach dało by to 720tys. * 6%/12 = 3.600zł miesięcznie, które umiliłoby czas oczekiwania
IKO w Toyota, to konto oszczędnościowe o oprocentowaniu równym Wibor 3m, obecnie 7,18% (do kwoty 100tys.). Trochę trudniejsze w założeniu. Trzeba trochę cierpliwości

daniel

Señor Meme Officer
To był jakiś błąd, już jest stara cena.
Kokoci, teraz jest konfigurator z hakiem. Przed podwyżkami na 245k się wahałem bo nie było haka i myślałem, że nie można mieć. Dopiero później się dowiedziałem, że trzeba dzwonić do nich z tym. Gdyby był hak w konfiguratorze to zamówiłbym wcześniej i miałbym w tej samej cenie z hakiem. 😡

Mati87

Nowy na Forum
Hej,

Ja też szukałem wycen (głównie okolice małopolski) oraz ceny kształtują się podobnie od 15tyd do 25 tys - również dużo zależy od foli. Najtaniej wychodzi zmiana koloru pojazdu (ok 12 tys) - ale wówczas nie jest to folia zabezpieczająca.

Ja się zdecydowałem na obklejenie całego przodu (plus newralgiczne miejsca) folią 200 mikronów plus na resztę idzie powłoka elastomerowa.
Jakby ktoś potrzebował zabezpieczyć pojazd folią/ceramiką/elastomerem kompleksowo pojazd to mogę na priv polecić firmę która robi to w "normalnych" pieniądzach w doskonałej jakości.
Firma znajduje się w małopolskim w okolicach Krakowa jak coś....

slack

Fachowiec
Czy przednie boczne szyby mają fabryczną powłokę oleofobową czy prysnęli czymś w "salonie", bo rok już minął a ta powłoka się dzielnie trzyma. Na innych szybach tego nie mam.

daniel

Señor Meme Officer
Jakby ktoś potrzebował zabezpieczyć pojazd folią/ceramiką/elastomerem kompleksowo pojazd to mogę na priv polecić firmę która robi to w "normalnych" pieniądzach w doskonałej jakości.
Firma znajduje się w małopolskim w okolicach Krakowa jak coś....
Możesz określić te normalne pieniądze z ciekawości?

Mati87

Nowy na Forum
Możesz określić te normalne pieniądze z ciekawości?
Nie chcę wchodzić w szczegóły bo każdy ma inne wymagania i wyceny raczej robi się indywidualnie - ale za folie 200mkr STEK na cały przód (zderzak, maska, boki, słupki całe, lusterka, lampy, próg załadunkowy, progi wejściowe x4), powłoka elastomerowa w 3ech warstwach (taka która pod wpływem temp. niweluje drobne rysy), wszystkie szyby i dach jakaś powłoka ale nie wiem jaka, full koła i zaciski oraz impregnacja wnętrza wyszło ok 9tys brutto - więc myślę że cena spoko, porównując inne oferty....