Zrobiłem jeszcze miniaturowy test przedwczoraj:Cześć,
Trzy szybkie pytania:
1. Zostawiając samochód na kilka dni w garażu (domowym) - lepiej go podłączyć do prądu ( na minimalnym amperażu) by tak stał i ustawić np. na 80%, czy nie podłączać w ogóle?
2. Lepiej doładowywać pojazd co dzień do 80/90% czy rozładować do ok 30% i dopiero doładowywać?
3. Zostawiając pojazd np. na parkingu lotniskowym na dłuższy okres - jak wyłączyć wszystkie systemy? Czy wyłączyć np tylko sentry i to ogranicza zużycie energii do minimum?
Pojazd ma zwykłe baterie (nie LFP).
Dzięki,
kiedy | procenty | km | |
zdjęcie | 27.09.2022 19:15 | 49% | 254 |
start jazdy | 28.09.2022 07:00 | 49% | 251 |
czas postoju [h] | procenty | km | |
Zużycie na postoju | 11,75 | 0% | -3 |
Dwie rzeczy:auto w ciągu tych kilku godzin nie przeszło w głęboki sen, wiec wszystkie obliczenia są nieprawidłowe
Hej,Załączam wycenę xD
kiedyś głęboki sen następował po 24h, teraz to tesla mocno zmieniła i rzeczywiście auto może stać bardzo długo bez utraty kilometrów.auto w ciągu tych kilku godzin nie przeszło w głęboki sen, wiec wszystkie obliczenia są nieprawidłowe
Dwie rzeczy:
Zamknąłem drzwi 11:36:01, chwilę później auto się zablokowało (zamknęły się lusterka itp.).
- Jeśli rzeczywiście nie przeszło w głęboki sen, to zużycie na postoju będzie jeszcze niższe bez wyłączania zupełnie auta.
- Aplikacja TezLab informuje mnie o przejściu auta w głęboki sen i zawsze następuje to dosłownie kilka minut po jego opuszczeniu
Za chwilę nawet napiszę Ci dokładnie, bo idę domknąć drzwi
Właśnie (11:47:02) dostałem powiadomienie "Starting Deep Sleep Assist" od TezLab, czyli po 11 minutach.
Jak nie będę otwierał aplikacji Tesla ani nie zmuszę TezLab do pobrania danych z auta, to już nic go nie będzie męczyć i powinien spokojnie spać
A nie przepraszam, dopiero teraz (12:10:10) dostałem powiadomienie, że auto śpi, czyli zaśnięcie zajmuje około 35 minut.
Podsumowując naprawdę niewiele to zmienia w powyższej analizie, bo zamiast 12 godzin i zużytych 3 km zasięgu, trzeba by wziąć pod uwagę, że jeszcze przez ~0,5h auto mogło mieć większe zużycie, bo nie było w stanie głębokiego snu, ale jednak komputer FSD, który ma największe zużycie, chyba powinien już spać przez cały ten czas, bo po co miałby czuwać skoro auto wyłączone i wartownik nie działa.Dwie rzeczy:
Zamknąłem drzwi 11:36:01, chwilę później auto się zablokowało (zamknęły się lusterka itp.).
- Jeśli rzeczywiście nie przeszło w głęboki sen, to zużycie na postoju będzie jeszcze niższe bez wyłączania zupełnie auta.
- Aplikacja TezLab informuje mnie o przejściu auta w głęboki sen i zawsze następuje to dosłownie kilka minut po jego opuszczeniu
Za chwilę nawet napiszę Ci dokładnie, bo idę domknąć drzwi
Właśnie (11:47:02) dostałem powiadomienie "Starting Deep Sleep Assist" od TezLab, czyli po 11 minutach.
Jak nie będę otwierał aplikacji Tesla ani nie zmuszę TezLab do pobrania danych z auta, to już nic go nie będzie męczyć i powinien spokojnie spać
A nie przepraszam, dopiero teraz (12:10:10) dostałem powiadomienie, że auto śpi, czyli zaśnięcie zajmuje około 35 minut.
Chyba musisz pisać do Elona na TTKtoś wie czy można zwiększyć wskazania czujników - mam wąski garaż więc przy kilkunastu cm już dają Stop - a fajnie by było zobaczyć liczbę - lub ustawić Stop przy np. 15cm