Odświeżam temat, powoli moje letnie opony dobijaja do granicy bieżnika i pewnie będę musiał już w tym roku wymienić. Co polecacie z wielosezonowych opon? Myślałem o Hankook ion flexclimate ale może są jakieś inne warte uwagi?
Miałem Hankook FlexClimate ION założone od listopada. Po ich założeniu zacząłem odczuwać na fotelach bicie promieniowe pomiędzy prędkościami 40, a 60 km/h. Zgłosiłem prośbę o diagnozę przyczyny w serwisie Tesli w Poznaniu. Na wyważarce Hunter przy teście drogowym wyszło, że 3 z 4 opon miały bicie przekraczające dopuszczalne normy. Wg opinii serwisu Tesli opony nie do wyważenia. Kupiłem w ich miejsce Continental AllSeasonContact 2 235/45 R18 98 Y XL, FR też z rantem ochronnym ale bez pianki. Na Hankook złożyłem reklamację - nieuznaną, w ich ocenie opony miały właściwe parametry, przy jednej z nich zauważyli uszkodzoną stopę opony (pewnie przy pierwszym montażu albo w Tesli), w każdym bądź razie nie zalecali dalszej jej eksploatacji - nie miałem ochoty na przepychanki i machnąłem ręką - kazałem opony zutylizować.
Następnie trafiłem do dobrego fachowca - wulkanizatora, który zakładał mi te Continental. Przy okazji z ciekawości zrobiłem też test drogowy Continental AllSeasonContact 2 na Hunterze i w pomiarach bicia promieniowego wypadły lepiej niż Hankook FlexClimate. Ich ceny są porównywalne natomiast Continental to klasa premium, a Hankook to klasa średnia i widać to na teście drogowym.
Podsumowując... po zmianie na Continental oczywiście zauważalna poprawa w płynności ich toczenia się po drodze - brak niepokojących objawów, brak różnic w zużyciu kWh, co do hałasu to ogólnie w trakcie jazdy nie słyszę różnicy w porównaniu z Hankook - jedyna zauważalna rzecz to kiedy przejeżdża się przez szczeliny dylatacyjne na autostradach czy ekspresówkach to jest słyszalne echo pustej opony więc to jest jest jedyna różnica jaką zaobserwowałem w oponach bez pianki. Przyczepność w mojej ocenie jest porównywalna.
Hankook FlexClimate ION
zalety:
wady:
- klasa średnia
- gorsze wyniki bicia promieniowego w teście drogowym Hunter względem Continental
- gorsza dostępność, w oficjalnym sklepie Hankook na Allegro czas oczekiwania to 15 dni, na oponeo podobnie (po przebiciu opony i chęci wymiany pary trzeba wtedy trochę poczekać)
- w trakcie reklamacji był nawet dłuższy moment kiedy opony te w rozmiarze 235/45R18 były całkowicie niedostępne (z informacji od wulkanizatora jest to związane z tym, że linie produkcyjne producent przestawia na opony letnie i z tego mogą wynikać braki w dostępności wielosezonów)
Continental AllSeasonContact 2
zalety:
- rant ochronny
- klasa premium
- dobra dostępność
- lepsze wyniki bicia promieniowego niż Hankook
wady:
Oczywiście powyższe dotyczy tylko moich subiektywnych doświadczeń, jestem przekonany o tym, że znajdą się użytkownicy zadowoleni z Hankook. Natomiast ja osobiście żałuję, że nie wybrałem w pierwszej kolejności Continental.