Tesla Model 3, dostawy IV kwartał 2023

elektryk

Pionier e-mobilności
Nie o to mi chodzi - wydawało mi się że taka firma technologiczna jak Tesla jest w stanie w chwili dokonywania zamówienia wydrukować pełną specyfikację zamówienia. To nie jest jakieś rocket science - myślę że nawet taka dacia czy fiat jest w stanie to ogarnąć. Bez różnicy czy w wersji papierowej czy mailowej ale tak aby transakcja nie budziła wątpliwości, rozczarowań i niedomówień - zwłaszcza jak teraz kiedy wchodzi nowy model i może różnić się specyfikacją względem tego co wcześniej było dostarczane.
I jak firma wydaje 100 pojazdów dziennie to tym bardziej jest to prostsze i łatwiejsze.
No to niestety (albo na szczęście zależy jak na to patrzyć) wynika z tego, że Tesla wprowadza zmiany w konfiguracjach czasami częściej niż raz w roku. Matchowanie VINu do nabywcy odbywa się po wyprodukowaniu samochodu, w Europie często produkcja jest pod zamówienie, inaczej niż w Tesli.

M.in. dzięki temu byli w stanie produkować samochody pomimo braku mikrokontrolerów - wymieniali je na inne i pisali własny soft dla nich (inni dostawcy jadą na cudzym sofcie mikrokontrolerów).

inter

Pionier e-mobilności
Nie o to mi chodzi - wydawało mi się że taka firma technologiczna jak Tesla jest w stanie w chwili dokonywania zamówienia wydrukować pełną specyfikację zamówienia. To nie jest jakieś rocket science - myślę że nawet taka dacia czy fiat jest w stanie to ogarnąć. Bez różnicy czy w wersji papierowej czy mailowej ale tak aby transakcja nie budziła wątpliwości, rozczarowań i niedomówień - zwłaszcza jak teraz kiedy wchodzi nowy model i może różnić się specyfikacją względem tego co wcześniej było dostarczane.
I jak firma wydaje 100 pojazdów dziennie to tym bardziej jest to prostsze i łatwiejsze.
Od ukazania się nowej TM3, instrukcja zmianiała się już 2 razy. Warto przejrzeć, a wiele rzeczy się wyjaśni.

inter

Pionier e-mobilności
Jazdy testowe w Katowicach TM3 za około 10 dni :)

zibizz1

Pionier e-mobilności
@AntoniFerdynand no ale w zamówieniu masz rozpiskę co będzie w samochodzie. Tak to tylko kilka pozycji ale jest;) Wszystko z konfiguratora. Tam jest zbyt dużo zmian, nawet kilka razy do roku, więc im mniej wpiszą tym więcej mogą sobie zmieniać.

inter

Pionier e-mobilności

wełna78

Zadomawiam się
Piękny kolor 🥳
Odbiór 5 minut dosłownie moje było gotowe.
Kable sa + cegła.

View attachment 14094
To jest solid black czy Stealth Grey ?

I ogólnie ... Wiem, że to kwestia indywidualna i rzecz gustu, ale jaki kolorek polecacie ?
Mam ponad 300km do Wawy i średnio mi się ,,uśmiecha'' jechać żeby zobaczyć kolory.
Obecnie jestem nastawiony na Stealth Grey ......

ralf

Nowy na Forum
sz.

Na początek dzięki za wcześniejsze info.

W temacie polityki firmy Tesla.
Przed zakupem zapoznałem się z ofertą wieeeeeeelu marek, nawet Ssangyong Rexton. Benzyna, diesel, EV - dla mnie nie miało to znaczenia. Decyzje padały na MB klase C, BMW 3, BMW x3, Lexus NX. Ostatecznie Tesla.

Powód:

Często u innych marek:
- sławna możliwość dopasowania auta do potrzeb klienta u innych marek - ale modelu ... w kolorze ... zobaczyć nie można, nie ma, szukaj pan po całej polsce, to samo w temacie konkretnych foteli w opcji ...,, w innych aspektach w pakiecie ... jest to i to, ale tego być może nie ma, a może i jest, sprzedawcy sami pewności nie mają
- jestem wielkim fanem kolorów karoserii w odcieniach szarości/beżu z powodu rzadszych wizyt na myjni, ale w wariancie np B dostępnych tylko 6 kolorów, w tym tylko 1 srebrny, albo tylko jeden szary pastelowy
- uważam że na fotelu koniecznie trzeba usiąść żeby potem latami nie żałować zakupu. Człowiek jeździ po salonach i szuka np. foteli wentylowanych w modelu .... . W piątym salonie słyszy, że jak u nich kupi to rabacik ..2...%. Wniosek - w 80% przypadków jesteś frajerem do wy....

W Tesli:
- możesz obejrzeć i dotknąć każdego koloru, materiału, nawet posłuchać - nie ma zagrożenia niedomówień
- wyposażenie w standardzie jest naprawdę bogate, u innych marek zbliżona specyfikacja wymaga srogiej dopłaty do bazy
- nawigacja z niczym mnie nie irytowała
- tak samo informacja o miejscowym ograniczeniu prędkości - bez tego w trasie można czasem przeżyć szok
- tak samo automatyczne światła długie - wielka wygoda

- ładowanie indukcyjne na dwa telefony - brak pitolenia się z kablami
- duże schowki w panelu środkowym [niekiedy w innych markach ogromny tunel, ciasno na nogi i schowek tylko na kluczyk bo nawet okulary sie nie zmieszczą]

Ogólnie w mojej opinii tesla 3 to naprawdę dobra relacja ceny do ilości oraz ceny do jakości, i zapewne nie usłyszysz że sąsiad dostał TAAAAKI rabat, a ty to leszcz.
Opinie osób mówiące o niskiej jakości tesli traktuje z przymrużeniem oka. Dla mnie osoby te albo nie jeździły teslą 3, albo nie mają świadomości jak w ostatnim czasie zmieniały sie ceny nowych aut, i nadal zmieniają.

Jeśli ktoś szuka auta, nie ma sprecyzowanych wymagań i pozostawia sobie szeroki wachlarz wyboru, to niestety powinien poświęcić na to duuuużo czasu. Można sie wiele razy mocno zdziwić.

Jeżeli natomiast ktoś potrzebuje "dodatkowej opieki przy tesli" to są firmy trzecie, które z tego właśnie żyją. Za opłatą usługę wykonają. Nie chce reklamować, wystarczy zerknąć do youtube.

Napisałem powyższe, gdyż początkowo bazując na zasłyszanych opiniach, zakupu tesli nie brałem pod uwagę. Potem wyszło jak wyszło.

Mam nadzieje że wpis może okaże sie dla kogoś pomocny.

Hubi

Fachowiec
To jest solid black czy Stealth Grey ?

I ogólnie ... Wiem, że to kwestia indywidualna i rzecz gustu, ale jaki kolorek polecacie ?
Mam ponad 300km do Wawy i średnio mi się ,,uśmiecha'' jechać żeby zobaczyć kolory.
Obecnie jestem nastawiony na Stealth Grey ......
Dokładnie, to kwestia gustu.

Mój tok rozumowania, przy wybieraniu koloru:
- Czarny:
Miałem czarne auto i źle wspominam (wiecznie brudne i nagrzane). Do tego jeździłem kilka dni czarną trójką i drobna rzecz mnie wkurzała: klamki nie są podświetlane i po ciemku ciężko je wymacać. A czarnych na czarnym nie widać.

- Niebieski:
Mój pierwszy typ, który chciałem wziąć. Obecnie jeździłem niebieską Megane GT (ten kolor łatwo wygooglować) i robi świetne wrażenie. Ładny i nie widać brudu. Niestety w Tesli jest dużo ciemniejszy niż bym oczekiwał i nie zrobił tak dobrego wrażenia. Odpuściłem (ciągle nie wiem, czy słusznie)

- Czerwony:
Brałbym, ale w LR uwzględniając dotację, to kolor kosztuje ponad 30kPLN. Za drogo ;)

Stealth Grey:
- Trochę za ciemny i za bardzo wpada w czarny, a do tego kosztuje tyle co czerwony. Odapda

Biały:
- Niby najbardziej popularny, ale nie jest to "flotowy" biały, a "premium" biały. Poza tym nigdy nie miałem białego auta, więc czas na zmiany. Ostatecznie taki wybrałem, z pełną świadomością :)

Last edited: