Tesla Model 3 Highland LR RWD pod chmurką bez ładowania w domu

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Te są homologowane dla Tesli T2. Pewnie są jakieś różnice w składzie mieszanki.
Ja też mam w Peugeot e208 i są dobre.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
nie obawiasz się gradu który ostatnio jest częstszy i większy? Trochę strach jak coś wielkości piłki do tenisa przywali w ten szklany dach.
Nie obawiam się. Te szyby są niemal pancerne. Obawiam się bardziej, że spłonę w tym samochodzie żywcem, bo nikt tych laminowanych szyb nie da rady stłuc.

kower

Fachowiec
o kurde, to nieźle. Ubezpieczenie szyb to pokryło czy normalnie samo AC?
AC. W PZU ubezpieczenie szyb nie obejmuje okna dachowego. Niepotrzebnie zwiększałem kwotę do 10k.
Które to miejsce i jaki samochód? Nie wygląda na szybę z highlanda, bo nie widzę dwóch warstw. A może to tylko marketing?
HL, tuż przy belce między słupkami A, prawie na środku - bliżej pasażera.

inter

Pionier e-mobilności
AC. W PZU ubezpieczenie szyb nie obejmuje okna dachowego. Niepotrzebnie zwiększałem kwotę do 10k.

HL, tuż przy belce między słupkami A, prawie na środku - bliżej pasażera.
Szyba dachowa, traktowana jest jak element karoserii.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Dawno nic nie pisałem w tym wątku, a po 2.5 miesiącach i przy przebiegu 4557 km warto dodać kilka ciekawostek. Np. średnie zużycie prądu z ekranu "Podróże" spadło do okolic 15 kWh na 100 km. Wystarczy, że temperatury przekraczają 10 stopni C i dzieje się magia. Na ekspresówkach przy 120 kmh, jest około 17, delikatna jazda po mieście to 12 kWh wg wyświetlacza.

Po dodaniu do tych wartości 2 kWh na pewno zmieścimy się z realnym poborem z gniazda ładowarki. Czyli jest pięknie i tanio.

Ale to nie o taniość chodzi, jak ktoś tu napisał, dla mnie to też przede wszystkim zabawka. Nie tylko z powodu reakcji na gaz (na suchym), ale przez to sprawne przesiadanie się między mną, a żoną. Przez kluczyk w telefonie. I przez to, że to elektryk, którego muszę ładować niemal 2 razy rzadziej niż tankować moje dotychczasowe nowoczesne małe benzyny po mieście (mx5/fiesta). I te buspasy i darmowe parkowanie* w Warszawie/Krakowie/Olsztynie (dotąd z tylu stref skorzystałem).

I samo ładowanie lubię, benzyna już mi śmierdzi, a jako dziecko lubiłem jej zapach :)

Przy okazji dziękuję @Bartosz89 za skorzystanie z mojego referrala. Jeśli odbierzesz, przekonam się jak to jest być skorumpowanym przez Elona.

*choć to darmowe parkowanie już kosztowało mnie raz mandat 95 zł, żona zaparkowała na miesjcu wyglądającym jak miejskie z identycznym parkomatem, a to była strefa wydzierżawiona prywatnej firmie. I mandat wpadł. Gdy go znajdę, to opiszę na forum, bo to niestety pułapka na elektryki.

Last edited: