gim-kg

Pionier e-mobilności
Auto szyby to opcja raczej zbędna w samochodzie na gwarancji, ponieważ samochód na gwarancji nie może być naprawiany na zamiennikach. Z tego ryzyka Towarzystwo Ubezpieczeniowe wymienia w swoim dedykowanym warsztacie na zamiennik nie oryginał. Jeśli nie ma zamiennika na rynku to MOŻE się zgodzić albo NIE na wymianę w serwisie na oryginał i jeśli się nie zgodzi z różnych przyczyn, może to być nawet widzimisie - wtedy tylko z AC w serwisie. Jestem agentem PZU i jeszcze wczoraj potwierdzałałem tą informację raz jeszcze w PZU u mojego przełożonego. Pytałem nawet konkretnie o Teslę.
Do tej pory nie było problemów, głównie przednie szyby. Zamiennika nie ma, a PZU zgadzało się na wymianę w ASO w ramach ubezpieczenia AutoSzyba. Weź też pod uwagę, że z tego ubezpieczenia możesz naprawić szybę. Tutaj głównie chodzi aby nie tracić zniżek z AC, choć w UFG informacja o szkodzie będzie zapisana.
W Tesli jest też trochę inaczej. Przy wymianie szyby na zamiennik nie tracisz gwarancji na samochód, a jedynie na tą cześć. W TM3 dość często padały szyby od uderzenia kamieniem. Ja mam dwa takie miejsca śle udało się je naprawić.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Nie wiem ile powinna wyjść, ale mi wyszła w PZU 1,25% wartości auta (bez zbędnych dodatków) - po wielu negocjacjach!
Pierwsza opcja była ponad 1k wyższa😀
Zbędne dodatki? Może się tak wydawać przy zakupie ubezpieczenia, ale gdy się zdarzy że trzeba będzie z niego skorzystać to będzie płacz. Chociażby wartość samochodu z polisy masz tylko przez 6 miesięcy, później gdyby doszło do „całki” wypłacą wartość samochodu z dnia zdarzenia wg Infoexpert i wtedy możesz się zdziwić.
Assistance - tesla ma swój, ale obejmuje on tylko usterki i koła. Trafisz w zwierzaka na drodze i za odholowanie trzeba będzie zapłacić z własnej kieszeni.
Ja wiem, że tu pisze o czymś jak już się stanie, ale czy nie po to kupuje się AC?

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
Teraz dopiero doczytałem, masz zaniżoną wartość pojazdu, 241 zamiast 260, ja chcę na pełną wartość ubezpieczyć, jeżeli brałeś felgi 20 cali i hak to już bardzo mocno jest zaniżona, jak w pierwszym miesiącu będzie całka, to będziesz o te kilkadziesiąt tysia w plecy. O całkę wcale nie tak trudno, koledze ostatnio sarna wyskoczyła przed maskę, na pierwszy rzut oka aż tak źle nie było, ale przy obecnych kosztach robocizny, części, terminów napraw i kosztów auta zastępczego = całka.

ypl

Pionier e-mobilności
Jaką macie moc w dowodzie rejestracyjnym wpisaną dla wersji long range? Pytanie do tych co już są po rejestracji.

gim-kg

Pionier e-mobilności
mało się słyszy żeby tesle kradli….
Ja nie słyszałem…..
Jak będą chcieli to ukradną. Samo AC to nie tylko kradzież, wystarczy że wyskoczy ci zwierzak przed maskę, lub zahaczysz o coś baterią…
Będzie fajnie jak Tesla uruchomi w końcu swój system ubezpieczeń w EU. Po tym co jest w USA, może to być konkurencyjne rozwiązanie, bo stawkę uzależnia od Safety Score.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Teraz dopiero doczytałem, masz zaniżoną wartość pojazdu, 241 zamiast 260, ja chcę na pełną wartość ubezpieczyć, jeżeli brałeś felgi 20 cali i hak to już bardzo mocno jest zaniżona, jak w pierwszym miesiącu będzie całka, to będziesz o te kilkadziesiąt tysia w plecy. O całkę wcale nie tak trudno, koledze ostatnio sarna wyskoczyła przed maskę, na pierwszy rzut oka aż tak źle nie było, ale przy obecnych kosztach robocizny, części, terminów napraw i kosztów auta zastępczego = całka.
Ale kolega nie ma opcji „AutoWartosc 100%” wiec jak nie ma GAP, to tak jak już pisałem po pół roku przy „całce” wypłacą i tak wartość pojazdu w dniu zdarzenia, a nie to co jest na polisie.

ypl

Pionier e-mobilności
Dlatego zakup ubezpieczenia to nie jest prosta sprawa gdzieś tu czytałem, że PZU jest beeeee, ktoś twierdził źle szkody likwiduje. No ale agent sprzeda nam wszystko tylko pytanie czy rozumiemy co kupujemy, bo likwidacja szkody jest względem tego co kupiliśmy na polisie i nie ma czegoś takiego jak mam polisę, czy mam PZU 🤣
Polisa polisie nie równa i stąd potem są dziwne teksty o tym czy innym zakładzie.

ypl

Pionier e-mobilności
Czy ktoś rano odbierał auto w Ząbkach? Ktoś tu pisał, że od 13stej wydają, to prawda? Mi parę tematów wyskoczyło i jadę z samego rana do urzędu, a potem prosto po odbiór by mi pasowało jechać.

Maciek525

Zadomawiam się
Dlatego zakup ubezpieczenia to nie jest prosta sprawa gdzieś tu czytałem, że PZU jest beeeee, ktoś twierdził źle szkody likwiduje. No ale agent sprzeda nam wszystko tylko pytanie czy rozumiemy co kupujemy, bo likwidacja szkody jest względem tego co kupiliśmy na polisie i nie ma czegoś takiego jak mam polisę, czy mam PZU 🤣
Polisa polisie nie równa i stąd potem są dziwne teksty o tym czy innym zakładzie.
Dokładnie tak :) Polisa AC to towar i może mieć zupełnie inną jakość i wartość w zależności od oferty. 90% Polaków nawet nie sprawdza wartości ubezpieczenia a potem jest szok przy szkodzie. Przykladowo różnica na standardowej polisie między PZU a Link 4 to na moim dieslu przepaść w wartości pojazdu gdzie link4 mocno ją zaniża a PZU daje wysoką wartość i przepaść w dodatkach ale co za tym idzie skladka link4 jest zdecydowanie niższa od PZU.
A najlepsze jest to, że... Link4 należy do PZU... tyle tylko, że to marka inaczej pozycjonowana i dla innego klienta. Jak pozmienialem parametry obu polis tak, zeby byly do siebie zblizone to skladka wyszla też bardzo podobna.