Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Twoje myślenie by się zmieniło, gdybyś do najbliższej ładowarki miał kilkadziesiąt kilometrów.
Większość w was mieszka w okolicach, gdzie możecie sobie pomarudzić, którą ładowarkę wybrać i nie dopuszczacie do myśli, że ktoś może mieć elektryka i bardzo marny dostęp do infrastruktury.
Ale ja mam daleko do najbliższej szybkiej ładowarki (około 30km). Tyle, że nie jest mi ona potrzebna wokół domu gdzie mam własny prąd i z niego się ładuję..

zlp

Pionier e-mobilności
Tobie jest źle to co ma powiedzieć miłośnik elektromobilności w Australi czy na biegunie? ;)
Nic, bo takiego auta nie kupi.
Dla klienteli robi się opcje. Ty możesz pozwolić sobie na mniejszą baterię, ktoś inny koniecznie potrzebuje większej, albo wybierze ICE.
Ja pierdzielę, dlaczego tak mało kto jest w stanie zrozumieć, że to co sprawdza się u niego, może nie sprawdzić się u kogoś innego?

cwireq

Posiadacz elektryka
Wystarczyłoby jak by tesla dala wybór:
75kWh - 225k zł 520km EPA
150kWh - 260k zł 950KM EPA

I wszyscy byliby zadowoleni

zlp

Pionier e-mobilności
Ale ja mam daleko do najbliższej szybkiej ładowarki (około 30km). Tyle, że nie jest mi ona potrzebna wokół domu gdzie mam własny prąd i z niego się ładuję..
Ty masz, ja mam, ale są osoby co nie mają.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Sam stoję przed zmianą mojego obecnego Y i czekałem na nowego licząc miedzy innymi na aktualizację baterii - lepsza krzywa i wiekszy zasięg.
Na razie na Polskiej stronie jest do zamowienia tylko wersja z zasiegiem 565km, ale w pierwszych filmikach o nowym Y był zasięg chyba 719km. W moim przypadku to by mi spokojnie wystarczyło, także na razie czekam tę wersje z zasiegiem 719km

To trochę poczekasz - aż w Europie będziemy testować wg. CLTC :D

zlp

Pionier e-mobilności

Obudź się.
Albo śpij dalej i obudź się, kiedy stanie się to realne. Ja wierzę, że w ciągu kilkunastu lat doczekamy tego.
A dzisiaj fajnie by było, gdyby Juniper dostał 100kW.

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
Twoje myślenie by się zmieniło, gdybyś do najbliższej ładowarki miał kilkadziesiąt kilometrów.
Większość w was mieszka w okolicach, gdzie możecie sobie pomarudzić, którą ładowarkę wybrać i nie dopuszczacie do myśli, że ktoś może mieć elektryka i bardzo marny dostęp do infrastruktury.

Kupowanie elektryka w takich warunkach to głupota i dłuższy zasięg tego problemu niestety nie rozwiąże.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Dla klienteli robi się opcje. Ty możesz pozwolić sobie na mniejszą baterię, ktoś inny koniecznie potrzebuje większej, albo wybierze ICE.
Ja pierdzielę, dlaczego tak mało kto jest w stanie zrozumieć, że to co sprawdza się u niego, może nie sprawdzić się u kogoś innego?
Tak już jest, każdy patrzy ze swojego punktu. Ważne żeby o tym rozmawiać i pokazywać że potrzebne są różne opcje.

I chyba o to chodzi w dopasowaniu konfiguracji pod siebie.
Jestem świeżo po spotkaniu firmowym gdzie byli Austriacy, Niemcy, Chorwaci i Polacy.
Jeden z tematów to przejście na EV i tu nie ma dyskusji na ten moment, ma być zmiana.

W firmie również Niemcy i Austriacy się stawiają przed zmianą i obawiają jednego, zasięg. Każdy u nas robi 50-70 tyś km/rocznie, do tego jeszcze Niemcy z nieco innymi prędkościami niż cała Reszta.

Jeżeli pojawi się auto z realnymi większymi zasięgami to nie będzie długiego zastanawiania czy jest to auto Niemieckie, Chińskie czy Elon-owe o którym jest ostatnio za głośno.

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Sam stoję przed zmianą mojego obecnego Y i czekałem na nowego licząc miedzy innymi na aktualizację baterii - lepsza krzywa i wiekszy zasięg.
Na razie na Polskiej stronie jest do zamowienia tylko wersja z zasiegiem 565km, ale w pierwszych filmikach o nowym Y był zasięg chyba 719km. W moim przypadku to by mi spokojnie wystarczyło, także na razie czekam tę wersje z zasiegiem 719km
LR RWD na najmniejszych kołach zrobi więcej niż 565 km wltp, ale powyżej 700 km bym nie liczył. Niemniej 650 km będzie realne i pewnie Tobie wystarczy.